Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyıllık hikâyesini anlatan en iyi 5 kitap, The Guardian tarafından belirlendi. İngiltere’nin köklü gazetesi, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Latife Tekin’e kadar listeye birçok ismin önemli kitaplarını aldı.
“Türkiye, hikâye anlatmayı seven bir ülke,” diyen The Guardian gazetesi editörleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı dolayısıyla, ülkenin ilk yüzyılını en iyi anlatan beş kitabı derledi.
The Guardian’a göre Türkiye’nin ilk yüzyılını anlamak isteyenler için benzersiz içgörüler sunan beş kitapta aile trajedilerinden politik hicve, yasaklı şiirlerden büyülü gerçekçiliğe uzanan hikâyeler yer alıyor.
İşte The Guardian’a Göre Türkiye Hakkındaki En İyi 5 Kitap
Bir Türk Ailesinin Öyküsü – İrfan Orga
İlk sırada, İrfan Orga’nın Bir Türk Ailesinin Öyküsü adlı eseri yer alıyor. Orga, çocukluk anılarından yola çıkarak I. Dünya Savaşı’nın başlangıcını ve sonrasında gelen on yıllık şiddet dönemini anlatıyor. Kitap, zengin bir Osmanlı ailesinin yoksulluğa düşüşünü ve cumhuriyetin kuruluş yıllarını samimi ve etkileyici bir dille aktarıyor.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü – Ahmet Hamdi Tanpınar
İkinci sırada Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü bulunuyor. Erken cumhuriyet dönemi İstanbul’unda geçen roman, Türkiye’nin modernleşme projesini hem özgürleştirici hem de baskıcı yönleriyle ele alan öncü bir hiciv eseri. Tanpınar’ın üslubu kimi zaman oyuncu ve absürd olsa da, satır aralarında İstanbul’a duyduğu derin sevgiyi görmek mümkün.
Nâzım Hikmet Şiirleri
Üçüncü sırada Nazım Hikmet Şiirleri yer alıyor. Türkiye’nin en sevilen yazar ve şairlerinden olan Nazım Hikmet, ülkesinde yasaklı kalmış bir komünistti. Şiirleri gündelik insanların hikâyelerini sade bir Türkçeyle anlatmasıyla tanınıyor. Politik bir figür olmasına rağmen her şeyden önce bir romantik olduğu belirtiliyor.
Sevgili Arsız Ölüm – Latife Tekin
Dördüncü sırada Latife Tekin’in Sevgili Arsız Ölüm romanı bulunuyor. Kitap, 1950’lerde 1 milyon olan İstanbul nüfusunun bugün 16 milyona ulaşmasını simgeleyen köyden kente göç olgusunu ele alan ilk eserlerden biri. Büyülü gerçekçi tarzda yazılan roman, Dirmit adlı genç bir kız ve ailesinin hikayesini anlatırken, onlarla birlikte şehre taşınan melekler ve cinler dünyasına da saygı duruşunda bulunuyor.
Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim (I Will Never See the World Again) – Ahmet Altan
Son olarak Ahmet Altan’ın Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim adlı kitabı listeye girmiş. 2016’da tutuklanan Altan’ın Silivri’de geçirdiği zamanı anlatan bu anı kitabı, yazarın yedi ay boyunca avukatlarına kaçak yollarla gönderdiği el yazısı notlarla oluşturuldu. The Guardian kitabı “Bir romancının titizliğiyle yazılan eser, Türklerin hikâyelerin gücüne olan inancının bir kanıtı niteliğinde,” şeklinde tanımlıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: The Guardian Açıkladı: Türkiye’de Geçen En İyi 10 Kitap
Ülkenin ikinci yüzyılına girerken sizce ülkeyi en iyi anlatan kitaplar hangileri? Önerilerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
The Guardian kimin için kimin adına ve ne amaçla, T.C. tarihinin ilk bilmem kaç kitabını böyle beyinlere çivileme operasyonunu çekmiş ve bizler de burada buna zaman ayırıyoruz?!.