in ,

“The Shining”deki Jack Nicholson’ın ‘Bakışları’ Hakkında Kimsenin Fark Etmediği Ürkütücü Bir Detay Keşfedildi

The Shining filminde rol alan Jack Nicholson’ın karakterine dair ilginç bir detay keşfedildi. Bir film eleştirmeni yıllardır gözden kaçan bir noktaya dikkat çekiyor.

The Shining Filmi - Yeni Detay
- Reklam -
- Reklam -

The Shining filmine dair dikkat çeken bir detay filmin vizyona girmesinden yaklaşık 40 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. Jack Nicholson’ın bazı sahne geçişlerinde sebebi bilinmeksizin kameranın merceğine bakması filmin sıkı bir hayranı tarafından sosyal medyaya taşındı.

Stephen King’in aynı isimli kitabından beyaz perdeye uyarlanan ve yazar çok beğenmese de korku sinemasının klasikleri arasında kendisine has bir yer tutmayı başaran The Shining filmine dair ilginç bir ayrıntı ortaya atıldı. Stanley Kubrick’in yönetmenliğini yaptığı psikolojik gerilim yapımında terk edilmiş ve hayaletli bir otelde mahsur kalıp delirmeye başlayan bir adamın hikâyesi konu alınıyordu. Vizyona girmesinden kısa bir süre sonra dünya çapında izlenen yapım 43 yıldır birçok sinemasever tarafından defalarca kez izlenmiş ve hakkında makaleler yazılmış, belgeseller çekilmişti.

Sinema profesörü ve yazar Filippo Ulivieri, The Shining filmine dair daha önce dikkat edilmemiş bir noktaya parmak basıyor.

- Reklam -

The Shining Filmi Detay - Jack Nicholson

Ulivieri, Twitter üzerinden paylaştığı bazı sahnelerde Jack Nicholson’ın film boyunca çok ufak anlarda kameranın içine baktığını ve bunun sadece basit bir denk gelişten öte olabileceğini söylüyor. Kubrick hakkında iki biyografik eser kaleme almış olan Profesör Ulivieri şunları söylüyor:

“Buna daha önce kimsenin dikkat ettiğini sanmıyorum, çünkü bununla alakalı ne bir video ne de bir yazı bulabildim.

“Jack Nicholson’ın tam da kameranın merceğine bakmasından bahsediyorum. Birisiyle konuştuğu için kameraya baktığı anlar dışındaki sahneleri. Bu tür sahneler öznel kamera sahneleri olarak adlandırılır ve izleyicinin kendisini konuşulan kişinin yerine koymasını sağlar.

“Fakat benim bahsettiğim Jack Torrance’ın kameraya baktığı ama bakması gereken kimsenin olmadığı anlar. Bunlar kısacık anlar, sadece bir ufak bir göz kaçamağı gibi. Gözlerini bir yerden başka bir yere doğru çevirirken yaptığı ufak bir hareket, sanki bir şeyi gözetliyormuş gibi.

“Ve bunu film boyunca başka kimse yapmıyor. Sadece Jack Nicholson -ya da Jack Torrance. Başka hiçbir oyuncu ya da karakter değil. Sadece Jack.”

The Shining Filmi Hakkındaki Yeni Teori Yapımın Ürkütücü Doğasını Açıklıyor

Daha sonrasında Stanley Kubrick’in filmlerinde her şeyin bir sebepten dolayı orada olduğunun altını çizen Ulivieri bu bakışların sadece basit bir rastlantıdan olabileceğine dikkat çekiyor. Ulivieri, bu bakışların izleyiciyi farkında olmadan daha fazla tedirgin etmek için eklendiği görüşünde.

“Bu detayı bir çekim hatası olarak görmek çok zor. O kadar çok var ki rastlantısal olması mümkün değil.

“Bir aktör kameraya doğrudan baktığında dördüncü duvarı yıktığı söylenir. Bu tiyatrodan gelir ve oyuncu ile sahneyi ayıran hayali duvarı yıktığı ve oyunun gerçekliğini oluşturan illüzyonu yıktığı için böyle adlandırılır.

- Reklam -

“Filmlerde de aynı şekildedir aslında. İzleyicinin (yapımı izlemeye başladığında) bir kenara koyduğu sağduyuyu yıkar. (Filmi izleyeme başladığımızda) kurgu olayları sanki gerçekmiş gibi izleriz, ta ki oyuncu illüzyonu doğrudan bize bakarak yıkana dek.”

The Shining Filmi - Yeni Detay Jack Nicholson

Kubrick’in bu tercihi, izleyiciyi filmi izleyen kişi olmaktan çıkartıp onu bizzat filmin içine yerleştirmek için uygulamış olabileceğini söyleyen sinema profesörü, böylece izleyicinin Jack’in dehşetinden kaçamayacağı izlenimine kapılabileceğini söylüyor.

“The Shining birçok alanda çok farklı bir film. O kadar garip ki kendisini korku ile absürt arasında bir yere konumlandırıyor. Bu belki de Kubrick’in dahiyane fikirlerinden birisiydi. Belki de ‘Haydi dördüncü duvarı yıkalım ama bunu bütün film boyunca yapalım,’ dedi, kim bilir?”

Oteldeki Diğer Hayalet: İzleyici

Ulivieri’nin teorisinden yola çıkan hayranlar Nicholson’ın bu bakışlarını Jack Torrance’ın Overlook Oteli’nde erkenden fark etmeye başladığı bir hayaleti -seyirciyi- temsil edebileceği de öner sürülüyor.

Teori hakkında sosyal medyada görüşlerini paylaşan Twitter kullanıcıları, 43 yıl sonra bile yapıma dair yeni detayların keşfedilmesini büyüleyici buldu. Bazıları ise The Shining’i defalarca izlediğini ancak bu detayı hiç fark etmediğini ya da fark etse bile parçaları birleştiremediğini kaydetti.

YouTube’da paylaşılan bir videoda, bu sahnelere dair kesitlere ve yorumlara da yer verildi:

YouTube video

(Videoyu buraya tıklayarak YouTube üzerinden izleyebilirsiniz.)

Siz Jack Nicholson’ın bakışlarını daha öncesinde fark etmiş miydiniz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Daily Mail

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Captain America 4: Brave New World

Liv Tyler ve Harrison Ford’lu “Captain America 4” Filmi İsim Değişikliğine Gitti

Sympathy for the Devil Fragmanı Yayında

Nicolas Cage’in Başrolünde Yer Aldığı Psikolojik Gerilim Filmi “Sympathy for the Devil”dan İlk Fragman