Cassini uzay aracının yıllar önce topladığı verileri yeniden inceleyen bilim insanları, Satürn’ün uydusu Titan’ın denizlerinin çevresinde alışılmış kıyı hatlarının eksik olduğunu ortaya çıkardı.
Brown Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Sam Birch liderliğindeki araştırma ekibi, Titan’ın yüzeyindeki sıvı metan nehirlerinin denizlere döküldüğü noktalarda delta oluşumlarının beklenenden çok daha az olduğunu tespit etti. Araştırma sonuçları Journal of Geophysical Research: Planets dergisinde yayımlandı.
Yardımcı Doçent Birch durumun beklenmedik olduğunu şu sözlerle vurguladı:
“Nehirlerin ve tortuların olduğu yerde deltaların oluşacağını varsayıyoruz. Ancak Titan tuhaf. Anladığımızı düşündüğümüz süreçleri incelemek için bir laboratuvar gibi.”
Titan, Güneş Sistemi’nde Dünya dışında yüzeyinde sıvı akışı olan tek gök cismi olma özelliğini taşıyor. Ancak buradaki nehirler ve denizler su yerine sıvı metan ve etan içeriyor. NASA’nın Cassini uzay aracı, 2006’da gerçekleştirdiği uçuşlarda sentetik açıklıklı radar (SAR) teknolojisini kullanarak, Satürn’ün uydusunun kalın atmosferinin altındaki bu sıvı yapıları tespit etmişti.
Titan’ın Gizemi Her Geçen Gün Derinleşiyor
Araştırmacılar Dünya’daki Mississippi Nehri büyüklüğündeki deltaların Titan’da görülebilir olması gerektiğini belirtiyor. Ancak yapılan analizlerde Titan’daki büyük nehirlerin sadece yüzde 1,3’ünün delta oluşturduğu ortaya çıktı. Bu oran Dünya’dakinden çok daha düşük. Karşılaştırmak gerekirse gezegenimizde benzer büyüklükteki neredeyse her nehrin bir deltası bulunuyor.
Birch ve ekibi durumu daha iyi anlamak için Dünya’nın kıyı şeritlerinin Titan’ın sıvı özellikleriyle nasıl görüneceğini simüle eden bir bilgisayar modeli geliştirdi. “Temel olarak, Dünya’nın sentetik SAR görüntülerini, Dünya’nın değil Titan’ın sıvı özelliklerini varsayarak oluşturduk” açıklamasını yapan Birch, bu sayede Titan’daki görüntüleri daha iyi yorumlayabildiklerini belirtti.
Araştırma ekibi delta eksikliğinin nedeninin Titan’daki deniz seviyelerinin hızlı yükselip alçalması olabileceğini öne sürüyor. Bu durum deltaların tek bir noktada birikmek yerine geniş bir alana yayılmasına neden olabilir. Ayrıca rüzgârlar ve gelgit akıntıları da delta oluşumunu engelleyebilir.
Titan’da Kaynağı Belirsiz Çukurlar Var
Yeni analiz başka sürprizler de ortaya çıkardı. Titan’ın kıyılarındaki göl ve denizlerin derinliklerinde kaynağı bilinmeyen çukurlar tespit edildi. Deniz tabanlarında, nehir akışlarının oluşturduğu düşünülen derin kanallar da bulundu. Ancak bunların nasıl oluştuğu henüz açıklanamıyor.
Bilim insanları Titan’ın kıyı şeritlerinin Dünya’dakine benzer şekilde, karasal ve deniz sistemleri arasındaki fiziksel ve kimyasal süreçlerin kesişim noktası olduğunu belirtiyor. Bu nedenle kıyı yapılarının incelenmesi Titan’ın iklim tarihi ve malzeme yapısı hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Araştırmacılar gelecekte uyduya gönderilecek daha gelişmiş görüntüleme sistemlerinin, hem Titan bilimi hem de Dünya’nın değişen kıyıları hakkındaki çalışmalara önemli katkılar sağlayacağını vurguluyor.
İlginizi Çekebilir: Satürn’ün Uydusu Titan’ın Yüzen ‘Sihirli Adaları’nın Gizemi Çözüldü
Sizler de yeni araştırma bulguları hakkındaki fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Kaynak: Space
Ilginc kesif