Titian’ın 1570 tarihli yağlı boya tablosunun altında yüzyıllardır gizli kalmış bir portre keşfedildi.
Kıbrıs’taki araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan görüntü, ince bıyıklı, elinde tüy kalem tutan ve yanında bir dizi kâğıt veya kitap bulunan kimliği belirsiz bir adamı gösteriyor. Bu portre, Titian’ın daha sonra üzerine işlediği Ecce Homo adlı eserdeki, dikenli taç takmış ve elleri bağlı İsa figürüyle önemli bir kontrast oluşturuyor.
Kıbrıs Enstitüsü’nde araştırma ekibini yöneten Profesör Nikolas Bakirtzis, “Bu tablo bir sır saklıyor ve bu sır, bugüne kadar bilinmeyen bir portrenin varlığıdır,” dedi. Titian’ın eseri, restorasyon sürecine alınırken mikroskobik incelemelerde, yüzeydeki ince çatlaklar arasından farklı pigmentlerin varlığı fark edildi.
Andreas Pittas Sanat Karakterizasyon Laboratuvarları’ndaki araştırmacılar, gelişmiş görüntüleme ve invaziv olmayan analiz teknikleri kullanarak gömülü portreyi ortaya çıkardı. Röntgen görüntülerine dayanarak uzmanlar portreyi yeniden bir yağlı boya tablo olarak oluşturdu.
Titian’ın Çizdiği Gizemli Portre Üzerine Araştırmalar Sürüyor
Bakirtzis, “Bu kesinlikle bir banker, bir avukat veya çalışma ortamında bir profesyonelin portresi,” diyerek bulunan eserin karakterini tanımladı.
Tiziano Vecellio adıyla 1488’de doğan Titian, Venedik’teki atölyesiyle birlikte 1576’daki ölümüne kadar yüzlerce eser üretti. Sanatçının, bazen tamamlanmamış eserlerin üzerine yeni kompozisyonlar inşa etmek için aynı tuvali tekrar kullandığı biliniyor. Ancak bu keşif, bir portrenin tamamen baş aşağı çevrilerek yeni bir sahneye dönüştürüldüğünü gösteren nadir örneklerden biri olarak öne çıkıyor.
Profesör Bakirtzis şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Daha önce hiçbir çalışmada önceki bir kompozisyonun doğrudan üzerine yeni bir sahnenin işlenmesini bu kadar net bir şekilde haritalandırabildiğimiz bir örnekle karşılaşmadık.”
Ayrıca araştırmacılar, Titian’ın önceki tablodaki bazı öğeleri yeni çalışmasına dahil ettiğini düşünüyor. Örneğin portrenin çene hattının, İsa’nın bileklerini bağlayan ipleri oluşturmak için kullanılmış olabileceği belirtiliyor. Bakirtzis, “Bu, usta bir sanatçının kendine güvenen elini gösteriyor. Stüdyonun lideri, Titian’ın kendisi… İşte bu yüzden bu Ecce Homo versiyonu, sanatçının özgün ustalığını koruyan eser olarak öne çıkıyor,” ifadelerini kullanıyor.
Saklı Portre Sergileniyor
Titian’ın Ecce Homo tablosu ile keşfedilen portrenin dijital rekonstrüksiyonu, ocak ayının sonlarında Yunanistan’ın Limassol kentinde bir sergide açıldı ve 10 Mart’a kadar ziyarete açık olacak.
Yapılan bu yeni keşif, Rönesans dönemi sanatçılarının çalışma yöntemleri hakkında yeni bilgiler sunarken sanat dünyasında Titian’a dair önemli bir keşif olarak değerlendiriliyor.
İlginizi Çekebilir: Ünlü Tabloların Ressamlarını Ne Kadar Tanıyorsunuz? | Test
Titian’ın saklı portre çizimi hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, sanat dünyasından yeni haberler için bizleri Google News ve WhatsApp’tan takip edebilirsiniz.
Kaynak: CNN Style
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!