Arkeologlar Türkiye’deki Notion Antik Kenti’nde Yunan sikkeleriyle dolup taşan gömülü bir hazine küpü keşfetti.
Michigan Üniversitesi’nden arkeologlar, Türkiye’nin batısında yer alan Notion Antik Kenti’nde heyecan verici bir keşfe imza attı. Hellenistik döneme ait bir evin temellerinde, MÖ 5. yüzyıla tarihlenen altın sikkelerle dolu bir çömlek buldular. Bu nadir ve değerli keşif, bölgenin tarihine ışık tutarken, aynı zamanda dönemin siyasi ve ekonomik yapısı hakkında önemli ipuçları sunuyor.
Bulunan altın sikkeler, “daric” olarak bilinen ve Pers İmparatorluğu tarafından basılan paraları temsil ediyor. Sikkelerin üzerinde bir elinde yay, diğerinde mızrak tutan diz çökmüş bir okçu figürü bulunuyor. Uzmanlar bu sikkelerin muhtemelen Notion’a 97 kilometre uzaklıktaki Sardis’te basıldığını düşünüyor.
Türkiye’deki Antik Kentte Keşfedilen Altın Sikke Dolu Küp Oldukça Nadir Görülen Bulgulardan
Michigan Üniversitesi’nden Antik Akdeniz sanatı ve arkeoloji profesörü Christopher Ratté keşfin önemini “Kontrollü bir arkeolojik kazıda bu kadar değerli bir bulgunun keşfedilmesi çok nadir görülür,” sözleriyle vurguladı. Ratté, sikkelerin gömülme nedeninin belirsiz olduğunu, ancak bunun ciddi bir talihsizliğin sonucu olabileceğini belirtti.
Sikkelerin MÖ 5. yüzyılda basıldığı tahmin ediliyor. Bu tarih, arkeologlara hazinenin gömülmesine yol açan olaylar dizisini anlamak için önemli bir referans noktası sağlıyor. Ratté sözlerine şöyle devam ediyor:
“Bu define, (tüm sikke dizisinin) kronolojisini sabitlemeye yardımcı olacak kesin bir tarih sağlayacak.”
Notion Antik Kenti’nin tarihi, MÖ 6. yüzyılda Pers İmparatorluğu’na dahil edilmesiyle başlıyor. MÖ 5. yüzyılın başlarında kısa bir süre Pers yönetiminden kurtulsa da, MÖ 4. yüzyılda tekrar imparatorluğa entegre edildi. MÖ 430-427 yılları arasında, Pers yanlıları ile Yunan ve “barbar” paralı askerler kenti işgal etti. Bu dönemde Atinalı general Paches’in Pers yanlısı paralı askerleri öldürmesi, Pers sempatizanlarının kentten kovulmasına ve Atinalıların kontrolü ele geçirmesine neden oldu.
Ratté, bu olayların definenin gömülmesine ve sonunda kaybolmasına yol açmış olabileceğini belirtti. Yunan tarihçi Xenophon’a göre tek bir daric bir askerin bir aylık maaşına eşdeğerdi. Bu bilgi de definenin sahibinin muhtemelen zengin bir paralı asker olduğunu düşündürüyor.
Oxford Üniversitesi’nden arkeolog Andrew Meadows keşfin “en yüksek öneme sahip arkeolojik bulgulardan biri” olduğunu vurguladı.
“Küçük Asya’da benzer bir define daha önce hiç bulunmamıştı. Definenin arkeolojik bağlamı, Ahameniş altın sikke kronolojisini daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.”
Uluslararası İşbirliği: Kazı Çalışmalarının Arka Planı
Michigan Üniversitesi, Sinop Üniversitesi ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü proje, 2022 yılında bu nispeten az keşfedilmiş 80 dönümlük alanda kazılara başladı. Şimdiye kada kentin en iyi korunmuş bölümleri MÖ 3. ve 1. yüzyıllar arasındaki Hellenistik döneme tarihleniyor.
Anadolu’nun MÖ 610 civarında Batı dünyasının ilk devlet parasını çıkardığı düşünüldüğünde altın sikke dolu çömleğin önemi daha da artıyor. Arkeologlar, bu buluntu sayesinde tarihin bu yönünü daha önce mümkün olmayan bir şekilde anlama fırsatı bulduklarını belirtiyorlar.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Aydın’daki Aphrodisias Antik Kenti’nde Kolosal Zeus Başı Bulundu
Türkiye’deki yeni arkeolojik gelişmelerle ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Kaynak: Live Science
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!