Yarının Öteki Yüzü, Türkçe raflarındaki yerini almaya başladı. Tina Cho’nun kaleme aldığı ve Deb J.J. Lee’nin çizimlerini üstlendiği çizgi roman, okurlara kardeş olmak için kan bağına gerek olmadığını gösteren bir dayanışma hikâyesi sunuyor.
Çocuk ve eğitim kitapları yazarı olarak tanınan Tina M. Cho, Güney Kore’de uluslararası bir okulda öğretmenlik yaptı ve şu anda ABD’de yaşıyor. Ayrıca Drake Üniversitesi’nden Eğitim alanında yüksek lisans ve Faith Baptist Bible College’den İlköğretim Eğitimi alanında lisans derecesine sahip bir isim.
Deb J.J. Lee ise Brooklyn, New York’ta yaşayan Koreli-Amerikalı bir sanatçı. Eserleri The New Yorker, The New York Times, NPR, Google ve Radiolab gibi prestijli platformlarda yayımlandı. Ayrıca ödüllü grafik anı kitabı In Limbo ile tanınıyor.
Özgün adı The Other Side of Tomorrow olan ve ilk defa Kasım 2024’te yayımlanan Yarının Öteki Yüzü, Kuzey Kore’den kaçmaya çalışan iki gencin umut ve özgürlük arayışını anlatıyor.
Yarının Öteki Yüzü – Tina Cho ve Deb J.J. Lee | Arka Kapak Tanıtımı
HİÇBİR ZAMAN bir sonraki yemeklerini nereden bulacaklarını bilememekten her köşede pusuya yatmış askerlerden kaçınmaya kadar, Kuzey Koreliler için yerinde kalmanın neredeyse kaçmak kadar tehlikeli olduğu bir gerçektir. Hem utangaç ve pratik zekalı Yunho hem de cesur ve hayat dolu Myunghee bu gerçeği çok iyi biliyorlar. Bu yüzden, karşı karşıya oldukları karanlık geleceklerine boyun eğmek yerine kaçmaya karar verdiklerinde, ölümden bile daha kötü bir kadere sürüklenebileceklerinin farkındadırlar.
Yunho, yıllar önce sınırı gizlice geçen annesiyle yeniden buluşmayı umut ederken; Myunghee, rejimin asla izin vermeyeceği kadar büyük hayallerinin peşinden gitmektedir. Birbirini tanımayan bu iki yabancı, tesadüfi bir karşılaşma sonucu farkında olmadan kaderlerini birbirine bağlar ve Myunghee, Yunho’nun hayatını kurtarır. Daha parlak bir gelecek hayaliyle birbirine bağlanan ikili, zehirli orman yılanları, yozlaşmış askerler ve her an bulunma ya da hapsedilme korkusuyla dolu zorlu bir yola adım atar. Ancak özgürlüğe doğru attıkları her adımla birlikte içlerindeki umut da artar. Peki, bu umut, ikisinin de özgürlüğe ulaşması ve yol boyunca birbirlerini kaybetmemeleri için yeterli olacak mı?
Toplamda 224 sayfadan oluşan ve çevirisini Ömer Anlatan’ın üstlendiği eser, Şubat 2025 itibarıyla Türkçe raflarında yer alıyor. Yuzu Kitap etiketiyle yayımlanan Yarının Öteki Yüzü’nün tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.
Son olarak çizgi roman hakkında Caner Almaz’ın kaleme aldığı eleştiri yazısını da hemen aşağıda okuyabilirsiniz:
Sınırları aşmak, hayata karışmak: Yarının Öteki Yüzü
Birbirinden yaşça farklı iki çocuğun hayalleri ve özgürlükleri için mücadelelerini anlatan bir grafik roman Yarının Öteki Yüzü.
Kuzey Kore’nin tüm dünyaya kapalı siyasi, ekonomik ve toplumsal yapısı nedeniyle, ülke topraklarında yaşayan vatandaşlarının ne durumda olduğuna dair somut ve sağlıklı bilgilere ulaşmak pek kolay değil. On yıllardır aynı ailenin fertleri tarafından idare ettirilen ve tüm dünyaya kapalı bir sistemi dayatmayla sürdüren bu ülkede yaşayanlar, özellikle de çocuklar, dünya gerçeklerinden uzak ve tamamen baskıcı bir rejimin kontrolü altında dayatmalarla yetiştiriliyor.
Yuzu Kitap etiketiyle raflardaki yerini alan, Koreli yazar Tina Cho’nun yazdığı ve Deb J.j. Lee’nin çizimleriyle hayat verdiği Yarının Öteki Yüzü, Kuzey Kore’de yaşayan halkın içinde bulunduğu durumu iki çocuğun gözünden ve özgürlüğe giden yolculukları üzerinden aktarıyor.
Kitabın en sonunda yer alan ve Kuzey Kore’nin baskıcı yönetimine dair son söz kısmından alıntılayarak hikâyeye başlayalım istiyorum:
“Kuzey Kore hükümeti ülkesini dış dünyaya kapadı. Vatandaşlarının çoğunun bu cihazları alacak parası olmasa da ya da çoğu daha önce hiçbir bilgisayar kullanmamış olsa da bir ya da iki televizyon kanalını, radyoyu ve interneti kontrol altında tutuyorlar. Uluslararası telefon görüşmelerine ya da diğer ülkelerin televizyon programlarını izlemeye izin yok… Kuzey Koreliler Güney Kore’de elektrik olduğunu bile bilmiyor. Bu beyin yıkama okullarda başlıyor ve vatandaşlarının yaşamları boyunca sürekli pekiştiriliyor.”
Kitabın yayımlandığı 2013 yılında, yine kitabın son sözünde belirtildiğinden öğrendiğimiz üzere 1514 insan Güney Kore’ye kaçtı. Bu rakam yıllar içinde alınan sert önlemler ve idam cezaları nedeniyle 2019 yılında 1047’ye düştü. Kuzey Kore’den ve bu baskıcı yönetimden kurtulmanın yolu, çok ciddi ölüm tehlikesiyle yüz yüze kalarak zorlu bir yolculuğu göze almaktan geçiyor. Yarının Öteki Yüzü de bu yolculuğa çıkan ve ölümü göze alan iki çocuk kahramanın hikâyesini aktarıyor.
Yunho, yıllar önce ülkeden kaçan annesiyle buluşmak için bu yolculuğa çıkmaya karar veriyor. Myunghee’yse tutkunu olduğu müziği rahatça söyleyebilmek ve büyük hayallerini gerçekleştirmek için ülkeden çıkmak istiyor. Kader onların yolunu bu yolculukta kesiştiriyor. Yunho, aracılar vasıtasıyla geçtiği sınırda annesini buluyor ancak kaçtıkları Çin’in kaçakları iade politikası bulunuyor. Bu yüzden bir Çinli gibi hareket etmesi gerekiyor. Myunghee de aynı yollardan sınırı geçiyor, boğulma tehlikelerini göze alarak nehirleri aşıyor ancak Çin’e geçtiğinde kendisinin bir köle olarak satıldığını anlıyor. Satıldığı evden kurtulmanın yolunu bulduktan sonra yağan karın altında korunmasız bir şekilde yürürken yollu Yunho ve annesiyle kesişiyor. Bu üçlü, birbirinden hikâyenin sonuna değin ayrılmayacak ana karakterlerimiz oluyorlar.

Çin’de Kuzey Kore’den kaçıp sınırı geçenleri farklı ülkelere yasa dışı yollardan geçirerek kaçıran gönüllü gruplar dönemsel olarak bu insanları ülkeden çıkarıyorlar. Üç kahramanımız da uzun tren yolculukları yapıp Çinliymiş gibi davranarak büyük bir mesafe kat ediyorlar ancak sınıra yakın bir noktada polislerin aramalarında dikkat çekiyorlar. Çince okuyamadıkları için açığa çıkıyorlar ve gözaltına alınıp hapse atılıyorlar. Kendileri gibi kaçak Korelilerin tutulduğu en temel insani şartların bile karşılanmadığı bir hapishanede iade edilecekleri günleri beklerken birbirleriyle dayanışmayı, yardımlaşmayı, hastalıklarla ve zorluklarla mücadelenin yollarını öğreniyorlar. Tarih öncesindenmiş gibi gelen bu anlatım insanı yaralıyor. Çocukların zor şartlarda ölüm korkusuyla sürekli tetikte yaşama gerçeği gözlerinizi dolduruyor.
Hapishaneden kaçmamalarıyla yeni bir hayatta kalma ve kurtuluş yolculuğu başlıyor. Ancak bu sefer ki daha zorlu ve uzun. Hapishanede tanıdığı bir Amerikalı genç kadın Yunho ve Myunghee’nin bu kıtaya dair düşüncelerini değiştiriyor. Ve niyetleri artık ABD’ye sığınmak. Bunun için de daha zorlu bir mücadeleye girişmeleri gerekiyor.
Yarının Öteki Yüzü, bugünün şartlarında hayata ve özgürlüğe ulaşmaya çalışan çocukların gerçek hikâyelerinden ve yaşadıkları acımasızlıkların anlatıldığı hüzünlü ve insanı yaralayan bir hikâye. Asya Yeraltı Demiryolu’nu katetmeye çalışan özgürlük tutkunlarının hayallerine kavuşmaları için göğüsledikleri cesaret, yaşadığımız dünyanın nasıl zorluklarla ve acımasızlıklarla dolu olduğunu gösteriyor.
Caner Almaz
Yarının Öteki Yüzü’nün konusu hakkındaki fikirlerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!