Yaşama Sanatı Türkçe raflarındaki yerini aldı. Ruhani lider, şair ve aktivist kimlikleriyle tanınan Zen ustalarından Thich Nhat Hanh’ın öğretilerini içeren eser, Koridor Yayıncılık etiketini taşıyor.
Vietnamlı Zen Budist bir rahip, öğretmen, yazar, şair ve barış aktivisti olan Thích Nhất Hạnh, 11 Ekim 1926’da Vietnam’da doğdu. 1942’de 16 yaşındayken Budist keşiş oldu. 1960’larda Vietnam Savaşı sırasında barış aktivisti olarak yer aldı. 1966’da Martin Luther King tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Aynı yıl Vietnam’dan sürgün edildi ve Fransa’ya yerleşti. Burada Plum Village manastırını kurdu. 2018’de felç geçirdi ve 22 Ocak 2022’de 95 yaşında Vietnam’da hayatını kaybetti.
Bugüne dek 40’tan fazlası İngilizce olmak üzere 100’den fazla kitap yazdı. Güney Fransa’da Dordogne bölgesindeki Plum Village manastırında yaşadı ve çeşitli ülkelere giderek inzivalar ve konferanslar düzenledi. Yazdığı eserler arasında Farkındalığın Mucizesi, Buda’nın Öğretisi, Her Adımda Huzur ve İktidarın Sanatı gibi kitaplar yer alıyor.
Orijinal adı The Art of Living olan ve ilk defa Haziran 2017’de yayımlanan Yaşama Sanatı, insanların yaşamları, ilişkileri ve çevresindeki dünyayla olan bağlantıları hakkında yeni bakış açıları açan yedi dönüştürücü meditasyon sunuyor. Aniden hastaneye kaldırılmadan önceki son konuşmalarına dayanan ve kendi yaşamından örnekleri içeren kitapta Hanh, bu yedi meditasyonun insanlığı mutlu, huzurlu ve aktif bir yaşam sürmek, yaşlanma ve ölümle merak ve neşeyle ve korkusuzca yüzleşmek için nasıl özgürleştirebileceğini gösteriyor.
Yaşama Sanatı – Thich Nhat Hanh | Arka Kapak Tanıtım Yazısı
Dünyanın en tanınmış Zen ustalarından ruhani lider, şair, aktivist Thich Nhat Hanh Yaşama Sanatı’nda bütünlüklü yaklaşımı ve berrak üslubuyla hayata dair en temel meseleler üzerinde durarak, mutluluğu ve özgürlüğü yaşamaya yönelik içgörüler ve pratikler sunuyor.
Buddhizm’in evrensel öğretilerini esas alan Thich Nhat Hanh farkındalıklı yaşama, derinlemesine bakma, yoğunlaşma ve mevcudiyet pratikleriyle acılarımızı ve alışkanlıklarımızı dönüştürecek, gerçeklerle başa çıkmamızı sağlayacak, hayatlarımızda huzuru, neşeyi, sevgiyi çoğaltacak bir yaşama sanatı öneriyor.
Thich Nhat Hanh deneyime dayalı içgörünün gücüyle felsefi, bilimsel ve manevi perspektifleri kaynaştırarak, tüm varlıkların birbiriyle bağlarını ve müşterek varoluşunu yansıtan “varlıklar-arasılık” vizyonu temelinde kendimizle, başkalarıyla, dünyayla barış ve esenlik içinde yaşamanın yollarını gösteriyor.
“Bizler bağımsız olarak varolmayız, varlığımız varlıklar-arasıdır. Yıldızlar, bulutlar, çiçekler, ağaçlar, siz ya da ben fark etmeksizin kâinatta tezahür eden her şeyin varlığı birbirine bağlıdır. Yirminci yüzyılın alameti farikası bireycilik ve tüketimse, yirmi birinci yüzyılın alameti farikası da her şeyin müşterek varlığına dair içgörüler, yeni dayanışma ve birliktelik biçimlerini keşfetme çabaları olabilir.”
Toplamda 216 sayfadan oluşan kitabın çevirisini Sona Ertekin, editörlüğünü Oğuz Tecimen ve kapak tasarımını ise İlknur Muştu üstleniyor.
Koridor Yayıncılık, Yaşama Sanatı ile birlikte yazarın yine konuşmalarından derlenen diğer iki kitap olan İletişim Sanatı ve Zen ve Gezegeni Kurtarma Sanatı da aynı anda Türkçeye kazandırmış durumda.
Thich Nhat Hanh, İletişim Sanatı’nda hayattaki en önemli beceri olan iletişimi geliştirerek hem kendimizle hem başkalarıyla huzur, özgürlük ve esenlik içinde yaşamanın yollarını gösteriyor. Zen ve Gezegeni Kurtarma Sanatı’nda ise günümüzde yaşadığımız iç içe geçmiş krizleri Buddhizm’in evrensel öğretilerini temel alan berrak ve bilgece bir yaklaşımla ele alıyor.
Thich Nhat Hanh’ın kaleme aldığı hangi eserleri daha önce okumuştunuz? Türkçede son çıkan kitapları hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yeni çıkan kitaplardan haberdar olmak için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!