Yeni keşfedilen denizanası türü bilim tarihine geçti. Hong Kong sınırları içerisinde bulunan Mai Po Doğal Koruma Alanı’ndaki karides havuzları, çarpıcı bir gelişmeye ev sahipliği yapıyor.
Hong Kong’da araştırmacılar bir acı su havuzunda yaşayan yeni bir kutu denizanası türü keşfetti. Bu canlı, Çin sularında bulunan ilk kutu denizanası olma özelliği taşıyor.
Tamamen şeffaf ve renksiz olan bu minik, küp biçimli denizanası türü; bulunduğu Mai Po Doğal Koruma Alanı’na atfen Tripedalia maipoensis adıyla literatürdeki yerini aldı. Gövdesinden çıkan ve uçlarında kürek benzeri minik dokular bulunan 12 adet dokunaç, Tripedalia maipoensis’in suda diğer denizanası türlerinin çoğundan daha hızlı hareket etmesine olanak sağlıyor.
T. maipoensis 12 dokunacın yanı sıra kutu biçimindeki gövdesi çevresinde 6 kümeye ayrılan 24 adet göze sahip.
Araştırmanın başındaki isim olan Hong Kong Baptist Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Qiu Jianwen, YouTube’a yüklediği bir videoda bu gözlerin işlevine dair şu açıklamalarda bulunuyor:
“Gözlerden iki tanesi görüntü oluşturmayı sağlayan bir merceğe sahipken geri kalanlar yalnızca ışığı algılayabiliyor. Yeni keşfedilen tür ile bilinen kutu denizanası türlerinin yapısını karşılaştırarak bunun yeni bir tür olduğunu belirledik.”
Yeni Keşfedilen Denizanası Türü Zehirli Bir İğneye Sahip
Kuzenleri gibi T. maipoensis de diğer canlıları sersemleten zehirli bir iğneye sahip. Araştırma kapsamında bilim insanları, T. Maipoensis’in Artemia adındaki küçük bir karidesi sersemletmesini inceledi. Yarım inç büyüklüğündeki bu ufak denizanası türünün insanları sokup sokamayacağı ise henüz belirsizliğini koruyor:
“Laboratuvarda verilen Artemia’yı felç ediyor gibiydi ama kendimiz iğneyi tatmaya çalışmadık.”
Qiu ve meslektaşları kutu denizanalarını ilk olarak 2020 ila 2022 yılları arası bir “gei wai”den (gelgit arası bir karides göleti) alınan örneklerin analizi esnasında gözlemledi. Qiu’ya göre denizanaları, göletin tek bir bölgesinde 400’ü bulan sayılarıyla epey kalabalıktılar.
Qiu ve ekibinin araştırmaları 20 Mart 2023’te Zoological Studies dergisinde yayınlandı.
Çalışmada, türün bu iklim çevresindeki sularda daha önce kayda geçmediği ve bunun bir ilk olduğu ifade ediliyor:
“Kutu denizanası familyası Tripedaliidae’nin tropik ve subtropik sularda sık sık görüldüğü rapor edilmiş olmasına rağmen bu, onun Çin kıyılarındaki varlığının ilk kayıtlara geçişi. Gelecekte Çin kıyılarında yapılacak araştırmalar, bu yeni türün dağılımı ve Cubozoa’nın (kutu denizanalarının) çeşitliliğine yönelik algımızı geliştirmemizi sağlayacaktır.”
Dünyanın En Zehirli Deniz Canlısı ile Kuzen
Yeni keşfedilen türün dünyanın en zehirli deniz canlısı olan Avustralya kutu denizanasının da kuzeni olduğu görülüyor. Avustralya kutu denizanası Chironex fleckeri’nin de küp biçimli gövdesi etrafında bir dizi gözü vardır ve o da tıpkı T. maipoensis gibi suda hızla ilerleyebilmektedir. Ancak Avustralyalı kuzeni, T. maipoensis’e nispetle çok daha büyük bir yapıya sahip.
10 metreyi bulan bir uzunluğa ulaşan dokunaçlara sahip Chironex fleckeri’nin insanlar için ölümcül sonuçlar doğurabilen bir iğnesi var. Çoğu zaman enjekte ettiği toksinler kurbanın sinir sistemini birkaç dakika içinde devre dışı bırakıyor. Böyle bir durum meydana geldiğindeyse çoğunlukla kurban kıyıya ulaşamadan boğularak hayatını kaybediyor. Bir kutu denizanası saldırısından sağ kurtulmayı başaranlar ise hayatlarının geri kalan kısmında sokuldukları yerde kalıcı bir yara izi taşıyorlar.
Ölümcül iğnesi, C. fleckeri’ye “denizin eşekarısı” lakabını kazandırmıştı.
Bu devasa, ölümcül kutu denizanaları sadece Kuzey Avustralya ve Hint Pasifiği açıklarında yer alan kıyı sularında bulunuyor. Çin sularında ise bu türün üyelerine rastlanmadığı biliniyor.
Qiu ve ekibi, T. maipoensis’in keşfi hakkında oldukça heyecanlı ve bunun Hong Kong’da ve hatta Çin kıyılarındaki deniz yaşamının sahip olduğu keşif potansiyelini ortaya çıkardığına inanıyor.
Siz bu tuhaf keşif hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, daha fazla bilim içeriği bizi Google Haberler’den takip edebilirsiniz.
Kaynak: All thats Interesting
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!