Yokuş Yukarı | Künye
Yazar: Rıfat Ilgaz
Yayınevi: Çınar Yayınları
Sayfa Sayısı: 208
Çıkış Tarhi: Nisan 2018
Yokuş Yukarı – Rıfat Ilgaz | Arka Kapak Tanıtımı
Rıfat Ilgaz, Yokuş Yukarı’da, 1940’tan 1960’lı yıllara kadar süren Babıâli günlerini anlatıyor. Ilgaz, hapishane ve hastane arasında sürdürmeye çalıştığı gazetecilik yaşamının önemli bir bölümüne yer verdiği bu kitapta, Cağaloğlu’ndan ilginç kesitler sunuyor.
Ayrıca Sabahattin Ali, Orhan Veli, Sait Faik, Orhan Kemal, Aziz Nesin, Cahit Külebi, Yaşar Kemal, Turhan Selçuk, İlhan Selçuk, Can Yücel, Leylâ Erbil, Yusuf Ziya Ortaç gibi edebiyat ve basın dünyasının önemli isimleriyle paylaşımlarını aktarıyor.
Rıfat Ilgaz’ın gazeteciliği sırasında karşılaştığı sıkıntılara rağmen mizahın gücünü kullanarak yazdığı anılarını okurken, Türkiye’nin bir dönemine tanıklık edeceksiniz.
Rıfat Ilgaz Kimdir? | Hayatı ve Özgeçmişi
Mehmet Rıfat Ilgaz (7 Mayıs 1911, Cide – 7 Temmuz 1993, İstanbul), Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak şiir, roman ve öykü türlerinde eserler verdi. Özellikle Hababam Sınıfı romanıyla tanınan Ilgaz, eserlerinde toplumcu bir çizgiyi benimsedi. 2. Dünya Savaşı ve Türkiye’nin çalkantılı siyasi dönemleri onun edebiyatını derinden etkiledi. Karartma Geceleri adlı eseri, bir dönem yasaklanmasına rağmen 2004 yılında 100 Temel Eser listesine alındı. Edebiyat öğretmenliği yapan Ilgaz, sağlık sorunları ve yazılarından dolayı yaşadığı zorluklar nedeniyle öğretmenlikten ayrılmak zorunda kaldı ve yazarlığa yoğunlaştı. Hayatı boyunca sansür ve baskılarla mücadele etti; yazıları toplatıldı, kitapları yasaklandı ve bu süreçte hapishane günleri yaşadı.
Rıfat Ilgaz, Sivas Madımak katliamında hayatını kaybeden yakın arkadaşı Asım Bezirci’nin ölümüyle sarsıldı. Bu olaydan sadece beş gün sonra, 7 Temmuz 1993’te İstanbul’daki evinde yaşamını yitirdi. Mezarı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda Bezirci’nin yanındadır. Soyadı kanunuyla memleketinin dağlarının ismini soyadı olarak alan Ilgaz, yaşamı boyunca memleketine ve topluma duyduğu sevgiyi eserlerine yansıttı.
Yokuş Yukarı kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. Benzer içerikler için bizi Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!