in ,

Sapiens’in Yazarı Yuval Noah Harari: “İnsanlığın Yapay Zekâdan Sağ Çıkıp Çıkamayacağını Bilmiyorum”

Yuval Noah Harari, yapay zekâ teknolojilerinin ilerlemesi hakkındaki düşüncelerini paylaştı. İsrailli profesör, gelecekten endişe duyuyor.

Yuval Noah Harari Yapay Zeka
- Reklam -
- Reklam -

Yuval Noah Harari yakın zamanda verdiği bir demeçte yapay zekâ hakkındaki görüşlerini paylaştı. Dünyaca ünlü tarihçi ve yazar, geleceği karanlık bulanlardan.

Geçen günlerde Google’ın CEO’su Sundar Pichai, yapay zekânın “uykularını kaçırdığını” açıklamıştı.

Şimdi ise Sapiens, Homo Deus, 21. Yüzyıl için 21 Ders ve Durdurulamayan İnsanlık gibi eserlerle Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca okura ulaşan Yuval Noah Harari; YZ hakkındaki görüşlerini paylaştı.

- Reklam -

Yapay zekâ ve ChatGPT hakkında açıklamalarda bulunan Harari, bu araçlarla yaratılacak yeni “rejim” karşısında “insanlığın hayatta kalıp kalamayacağı” konusunda şüpheleri olduğunu açıkladı.

Yuval Noah Harari Yapay Zeka Gelecek

Yuval Noah Harari, Yapay Zekânın Demokrasiye Zarar Vereceğini Düşünüyor

İngiltere merkezli The Telegraph’a verdiği röportajda, Elon Musk’ın da dahi olduğu yüzlerce isim tarafından imzalanan ve ChatGPT’nin geliştirilmesine ara verilmesini isteyen bir mektuba imza attığını doğruladı.

“Yeni nesil yapay zekâ, yalnızca insan yapımı içerikler sunmuyor. İçeriği kendisi de üretebiliyor. Çoğu şarkı sözlerinin, melodinin ve TV dizilerinin, görüntülerin insana ait olmayan bir zekâ tarafından yaratıldığı bir dünyada yaşamanın ne anlama geldiğini hayal etmeyi deneyin. Yapay zekânın kültür dünyasını ele geçirmesinin sonuçları ne olabilir? Bunun ne anlama geldiğini anlamıyoruz.”

Harari, bu araçların demokrasi için bir tehdit yaratabileceğine dikkat çekerken sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu, özellikle de demokrasiler için otoriter rejimlerden daha büyük bir tehdit. Çünkü demokrasi, kamuya açık konuşmalara danıyor. Demokrasinin temeli konuşmadır. İnsanlar birbirleriyle konuşuyor. Konuşma işini yapay zekâ devralırsa demokrasi sona erer.”

Yuval Noah Harari Yapay Zeka Tehlikeleri

- Reklam -

Harari, II. Dünya Savaşı’nın fitilini ateşleyen Nazi rejimini örnek göstererek 21. yüzyıl ile bir kıyaslamaya da gitti.

“Nazi rejiminde trenler, elektrik ve radyolar gibi teknolojiler vardı. O dönem yapay zekâ gibi araçları yoktu.

“21. yüzyılda yeni bir rejim çok daha güçlü araçlara sahip olacak. Bunun sonuçları da çok daha feci olabilir. İnsanlığın sağ çıkıp çıkamayacağını bilmiyorum.”

Yapay Zekâ ve İşsizlik

Gündemin tartışmalı konuları arasında yer alan “yapay zekâ insanlığı işsiz bırakacak” başlığına da değinen Yuval Noah Harari, bu konu hakkında şunları kaydetti:

“Ekonomik sistemin milyonlarca insanı tamamıyla yararsız bulduğu bir yere gelebiliriz. Bu, korkunç derecede psikolojik ve siyasi sonuçlara sebep olur.

“Yapay zekânın tarihte kendi adına karar verebilen ilk teknoloji olduğunu anlamamız şart. Kendine dair kararlar alabilir. Aynı zamanda sizin ve benim hakkımızda da kararlar alabilir. Bu bir gelecek öngörüsü değil. Bu zaten oluyor.”

Yuval Noah Harari’nin görüşleri hakkında sizin fikirleriniz neler? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, yapay zekâ hakkındaki son gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: News Rebeat

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ben de tahmin edemiyorum ve bu konuda kafam karışık, yapay zekaya sahip robotlarla yaşanabilecek savaşlarda insanlık olarak en nihayetinde varlığımızı sürdürmeye devam edebilecek miyiz :confused: Bu tehlikeye karşı bizleri yıllar yıllar önce uyaran rahmetli yazar Frank Herbert ’ın yarattığı Dune evreninde geçen “Cihat Üçlemesi” nde (Butleryan Cihadı, Makinelerin Seferi, Corrin Savaşı) ve ayrıca Türk araştırmacı yazar Oktan Keleş ’in “Kulbak Bilge” kitabında (on altı yıldız sitesinde de Kulbak Bilge 17 sayfasının sonlarına doğru) bahsettiği yaşanacak büyük savaşlar sonrasında galip gelebilecek miyiz, yoksa Terminatör - Matrix gibi filmlerde anlatılan büyük savaşlar sonrasında insanlık olarak çok çok az bir sayıda köle olarak varlığımızı sürdürecek miyiz veyahut varlığımız sonsuza kadar silinip gidecek mi ?

  2. Avatar for alper alper dedi ki:

    Ben demiryolcuyum, sentetik özgürlük hareketinde onlardan tarafım. :slight_smile:

    Kahrolsun Enstitü, kahrolsun kardeşlik. Yaşasın Demiryolu.

  3. Avatar for Walter_Mitty Walter_Mitty dedi ki:
  4. Avatar for nefarrias_bredd nefarrias_bredd dedi ki:

    Yani burada bence konu AI’un ayaklanıp hepimizi gebertmesi değil de, daha çok sosyal düzenimizin kendi hatası olmadan köle olarak bile istihdam edilemeyecek milyarlarca insanı idare edebilecek kapasitede olmaması olur diye düşünüyorum.

    Velhasıl ucu kesik pompalı tüfekle vurmasına gerek yok aletin, yarımızı falan işsiz bıraksa yeter hahah.

  5. Avatar for alper alper dedi ki:

    O işsiz bırakılanlar arasından muhtemelen Çartisler gibi gruplar çıkacaktır.

    Muhtemelen bugünden test ettikleri evrensel temel gelir, gelir kaybı olmadan daha az iş günü gibi modeller başarısız olursa en az sanayi devrimi kadar büyük toplumsal olaylara ve belki de Fransız devrimleri kadar büyük fikir devrimlerine neden olabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

A Haunting in Venice Fragmanı

Kenneth Branagh’nın Hercule Poirot’yu Oynadığı Agatha Christie Uyarlaması “A Haunting in Venice”ten Fragman

Transformers: Rise of the Beasts Filminden Yeni Fragman

Canavarlar Yükseliyor: “Transformers: Rise of the Beasts” Filminden Yeni Fragman