in

2001: Bir Uzay Macerası Filminin Eskizlerine Göz Atın

Koleksiyoncu dostlara müjde! Orijinal “2001: A Space Odyssey” çizimleri satışa çıkarıldı.

2001 a space odyssey ust
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgunun büyük ustalarından Arthur C. Clarke’ın aynı adlı eserinden uyarlanan ve uzayla ilgili en iyi filmlerinden biri olan 2001: Bir Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey) sadece kurgusal açıdan değil, görsel açıdan da oldukça ilgi çeken bir Stanley Kubrick yapımı. Üzerinden yıllar geçmiş olsa da hayranlarının her gün arttığı ve hakkında hararetli tartışmalara girdiği, asla eskimeyen bu filmin koleksiyonerleri için güzel haberlerimiz var.

San Fransisco Art Exchange Galerisi; 2001 Dosyası (The 2001 File) adıyla filmin sanat yönetmeni Harry Lange tarafından filmde kullanılması için yapılmış 1500’den fazla çizim, dizayn ve resimleri satışa çıkardı. Lange bu konsept çizimlerini hazırlarken Kubrick’in dediklerine oldukça bağlı kalmış, dolayısıyla neredeyse her çizim filmde birebir kullanılmış. Sadece onlara bakarken bile insanın gözünde ilgili sahneler canlanıveriyor.

Galerinin sahibi olan Theron Kabrich konuyla ilgili açıklamasında şunları söylüyor:

- Reklam -

Lange’in resimleri son derece göz alıcı ve onlara baktıkça bir şekilde hayalleri yönlendirdiklerini fark ediyorsunuz. 2001 filmi çok önemli bir zaman aralığında geldi. Amerika o sırada Ay’a gitmek için uğraşıyordu ve film uzay keşiflerinin oldukça yakın olduğu hissini verdi. Kubrick, Clarke ve Lange bunu asla göremeyeceğimiz uzak bir gelecek gibi göstermedi. Lange’in 50 yıl önceki çizimlerine bakıp, ta o zamandan bugün hayatımızın bir parçası haline gelen şeyleri ne kadar doğru tahmin ettiğini görmek inanılmaz.”

Tabii ki de bu eserlerin fiyatları da eserler gibi olağanüstü. Halka açık olmayan bu eserler tahmini olarak 8.75 milyon dolar olarak hesaplanmış. Kısacası görünen o ki bu eserler sadece koleksiyonerler için.

- Reklam -

Lakin hemen üzülmeyin! Bütün bu eserlerin resimleriyle donatılmış The 2001 File: Harry Lange and the Design of the Landmark Science Fiction Film isimli kitabı alarak da keşfedebilirsiniz.

Cemile Aydın

Bahçeşehir Üniversitesi'nde Hukuk okuyorum. Kayıp Rıhtım ekibinin en küçük üyesiyim. Dizi, film, kitap ve müzik hakkında konuşmaya, tartışmaya her zaman açığım. Her türlü yeni bilgiye açım ve araştırmayı severim. Insanlara yardım edebildiğim konularda yardım etmekten çok hoşlanırım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

spider men ust

Yine Marmara, Yine Örümcek!

The Babylonian tablet Plimpton 322

Antik Tablet, 3.700 Yıl Önceki Medeniyetlerin Trigonometri Bildiğini Ortaya Çıkardı