in ,

2017 Arthur C. Clarke Ödülü Açıklandı

Bilimkurgunun büyük ustalarından Arthur C. Clarke anısına verilen ödülün bu yılki sahibi Colson Whitehead oldu.

arthur c clarke award
- Reklam -
- Reklam -

Bilimkurgunun altın çağının en büyük ustalarından Arthur C. Clarke’ı onurlandırmak amacıyla 1987’den beri düzenli olarak dağıtılan ödülün bu yılki sahibi belli oldu.

Dün gece Londra’da düzenlenen törende 31. ödülün Amerikalı siyahi yazar Colson Whitehead’in The Underground Railroad (Yeraltı Demiryolu) adlı romanına layık görüldüğü açıklandı.

Colson Whitehead biz Türk okurların yabancı olduğu bir isim değil. New Voices ödülüne layık görülen, PEN/Hemingway Ödülü’ne aday olma başarısı gösteren ilk romanı “Asansör” daha önce 2009 yılında dilimize Doğan Kitap tarafından kazandırılmıştı. Baskısı maalesef yok. New York Times Çok Satanlar listesine girmeyi başaran bir başka romanı “Bölge B1r” ise 2013’te Siren Yayınları tarafından basılmıştı. Stoklarda hâlâ görünüyor.

- Reklam -
- Reklam -

Colson Whitehead ödülü kazanmakla ilgili duygularını şu sözlerle dile getirdi:
The Underground Railroad Colson WhiteheadBu harika bir haber! Daha on yaşındayken beni yazar olmaya iten şey bilimkurgu ve fantazya kitaplarıydı. Eğer bir yazarsanız evden çalışabilir, kimseyle konuşmak zorunda kalmaz ve tüm gün boyunca bir şeyler uydurabilirdiniz. Robotlarla, zombilerle ya da büyülü demiryollarıyla alakalı şeyler. Fantazya, tıpkı gerçeklik gibi, dünyayı tasvir etmek için bir araçtır ve fantastik edebiyat olmaksızın varolması mümkün  olmayan The Underground Railroad gibi bir kitabın Arthur C. Clarke Ödülü’ne kayık görülmesinden ötürü minnettarım.
Yazarın altıncı kitabı olan The Underground Railroad daha önce National Book Award, Carnegie Madalyası ve Pulitzer Ödülü‘ne de ayık görülmüştü.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

R.A. Salvatore Yeni Fantastik Serisi - Child of a Mad God

R.A. Salvatore Yeni Fantastik Serisini Duyurdu

Beren ile Lúthien kitap inceleme

Lúthien: Tolkien’in Amansız Elf Prensesi | Bölüm 3