in ,

221B Polisiye Dergisinin 15. Sayısı Çıktı: “Gerçek”ten “Kurgu”ya Polisiye

Yerli polisiye dergisi 221B, on beşinci sayısıyla kurgulara konu olan dehşete düşürücü gerçeklerin peşine düşüyor. Ayrıca türün nüfuz ettiği farklı alanları- çizgi roman, dizi, oyun vesaire- irdeleyen yazılar da yine yeni sayıyla geliyor.

221b 15 ust
- Reklam -
- Reklam -

“Bu eser gerçeklerden esinlenilmiştir,” ifadesi bir yapıtta yer aldığında kurgunun büyüsüyle gerçeklerin dehşete düşüren yönleri birbiriyle karılıyor ve izleyene, okuyana, dinleyene farklı bir tecrübe sunuyor. Bazense gerçekler öyle bir raddeye ulaşıyor ki kurgusal manada anlatılamayacağını salık veriyoruz…

Yerli polisiye dergisi 221B‘nin yeni sayısında işte bu kurgunun ve gerçeğin sınırlarının silikleştiği hikâyeler irdeleniyor. Ayrıca türün kökenlerinden tutun da günümüzdeki etkisine kadar çok yönlü araştırma ve inceleme metinleri de beraberinde sunuyor. Gelin, 15. sayının dosya içi ve dışı tüm yazılarına birlikte kısaca göz atalım:

Alper Kaya imzası taşıyan “Makas”, yeni sayının tek polisiye hikâyesi olarak okurlara sunuluyor.

- Reklam -

Dr. Batuhan Cantürk, dünyanın en iyi dedektifi Kara Şövalye’nin “Batman: Bitmeyen Cadılar Bayramı” adlı yapıtını yaratım aşamasından tutun da artılarını ve eksilerine kadar birçok açıdan inceliyor.

Çınla Akdere, Paris’in Dedektifleri yazı dizisinde bu defa “İlk Özel Dedektif Vidocq” diyor ve Fransız polisiyesinin kökenlerine doğru bir yolculuk yapıyor.

Edhem Bey’in “Tuhaf Mucit” adlı çizgi macerası Mahir Ünsal Eriş’in yazımı ve Ferit Güleç’in çizimiyle devam ediyor.

Ekin Açıkgöz, “Polisiyelerin Ölümsüz Silahları” yazı dizisinde bu kez zehirleri ele alıyor ve zehirler söz konusuyken pekâlâ Altın Çağ’ın kraliçesi Agatha Christie de araştırmanın merkezindeki yerini alıyor.

Ercan Akbay, “Öpme Beni Tarantula Sevgilim” adlı yazısında kadın seri katillerini tarihin tozlu dosyalarından bulup aşklarına nail olan kurbanlarıyla birlikte ele alıyor.

Erol Üyepazarcı, yerli polisiyenin değerli üstatlarından Ahmet Ümit’i hem önceki eserleri hem de son çıkan “Kırlangıç Çığlığı” romanıyla birlikte anlatıyor.

Fulya Turhan, derginin gelenekselleşen “Dedektifler Ne Yer Ne İçer?” yazı dizisinde Truman Capote’yi Kansas’ta işlenen bir cinayeti yerinde inceleyerek kaleme aldığı “Soğukkanlılıkla” romanıyla birlikte ele alıyor. Ayrıca Turhan, “Polisiyenin Başlangıç Noktası Olarak Gerçek Suç Hikâyeleri” isimli bir çalışmasıyla daha okurların karşısına çıkıyor.221B 15 web

- Reklam -

Ekran dedektifi Ezgi Özcan yeni yazısında İtalyan mafyası, yerli diziler, mitolojiler ve Osmanlı tarihi gibi birbirinden farklı konulardan bahsediyor ve halihazırda yayınlanan “Camorra” dizisini enine boyuna değerlendiriyor.

Özlem Özdemir yine gerçekleştiriği birbirinden keyifli röportajlarını okurlara sunuyor. Röportajlarında Hakan Günday ve Onur Saylak’la “Şahsiyet” dizisini konuşurken Suat Duman’la da yeni romanı “Rakun” hakkında sohbet ediyor.

Tülay Güneş Kılıç’ın “Suç Edebiyatı Diva’ları” yazı dizisinde bu defa geçen yıl aramızdan ayrılan ve 25 romandan oluşan Alfabe serisiyle tanınan Sue Grafton ve kurgusal dedektifi Kinsey Millhone misafir oluyor.

Alman Polisiye Edebiyatı dahil birçok ödüle layık görülen ve Dedektif Dengler karakteriyle sekiz siyasi polisiye romana imza atan Wolfgang Schorlau’nun tür hakkında düşüncelerini içeren “Polisiye Roman Nedir?” adlı yazısı Kaya Alexander Heyse’nin çevirisiyle sunuluyor.

Yigilante Kocagöz, Fables külliyatının öncesini konu alan “The Wolfs Among Us” oyununu tüm yönleriyle değerlendiriyor.

Ar. Gör. Zeliha Duran, 1881 yılında Madrid’de işlenen, dönemin medyası tarafından yakından takip edilen ve muammalarla dolu Fuencarral Cinayetini mercek altına alıyor.

221B’nin on beşinci sayısına ister fiziksel ister sanal mağazalardan ulaşabilirsiniz.

Keyifli okumalar.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

lost in space

Lost in Space 2. Sezonu Resmi Olarak Duyuruldu

sihirli dunyanin dedektifleri ust

Seçimlerinizle Şekillenen “Sihirli Dünyanın Dedektifleri” Kitabı Raflarda