in ,

Adana’da Gladyatör Dövüşlerine Sahne Olan Anavarza Antik Kenti Kazıları Başladı

“Yenilmez Şehir” Adıyla bilinen Anavarza Antik Kenti’nde, gladyatör dövüşlerine sahne olan amfi tiyatronun kazısına başlandı.

Anavarza Antik Kenti
- Reklam -
- Reklam -

Bugünkü kazı haberimiz güney sahillerimizden. Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan ve “yenilmez şehir” adıyla bilinen Anavarza Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı. Kazı sonucunda gladyatör dövüşlerine sahne olan amfi tiyatronun gün yüzüne çıkartılması bekleniyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Anavarza Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda, gladyatör dövüşlerinin yapıldığı amfi tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor.

Antik dünyanın ilk çift şeritli yolunun yanı sıra görkemli kapısı ve surlarıyla dikkat çeken, tarihte “yenilmez şehir” adıyla tanınan Anavarza’da sezon kazılarıyla tarihe ışık tutulmaya çalışılıyor.

- Reklam -

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Gülşen, kazıların 2013’ten bu yana sürdürüldüğünü belirtti.

Gülşen bu sezon kazılara şubatta 40 kişilik bilim ekibi ve 20 işçiyle başladıklarını dile getirdi. Antik kentin amfi tiyatro bölümünde çalışmaların da sürdüğünü sözlerine ekledi.

İlk etapta çevre temizliği yaptıkları 62 metreye 83 metre ölçülerindeki oval planlı tiyatro binasının bulunduğu alanı açığa çıkarmak için çalışmaların devam ettiğini anlatan Gülşen, buranın Romalılar döneminde gladyatör dövüşlerine sahne olduğunu vurguladı.

Gülşen, kazı çalışmalarının henüz çok yeni olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“İlk etapta gördüğümüz kadarıyla, kemerli ayaklar üzerine oturmuş iki katlı tribünden oluşan gladyatör dövüş alanıyla karşı karşıyayız.”

- Reklam -

Anavarza Antik Kenti 2

Anavarza Antik Kenti’ndeki Çalışmalar “Bilim Dünyasına Işık Tutabilir”

Amfi tiyatroyla tarihe ışık tutacak birçok bilgiye ulaşabileceklerine işaret eden Gülşen, şunları kaydetti:

“Anadolu amfi tiyatronun nasıl planlandığı, dizayn edildiği, bu alanda gladyatör dövüşlerin nasıl yapıldığı, hangi hayvanların bu mücadelelerde kullanıldığı, ölen insanların hangi nekropol alanlarında gömüldüğüne varıncaya kadar bilim dünyasına ışık tutacak çalışmalar şu an burada sürdürülüyor. Kazılarda, üzerinde yazıt bulunan bir taht tespit ettik. Bu tahttan, gladyatör dövüşlerini izleyen seyircilerin içerisinde soylu sınıfının oturduğu locaların yapıldığını anlıyoruz. Taştan yapılmış, üzerinde yazıt bulunan bu tahtla ilgili incelememiz sürüyor.”

Amfi tiyatronun güney tarafında lahit mezarların bulunduğunu dile getiren Gülşen, bölgede önemli kalıntılara ulaşmayı beklediklerini belirtti.

Gülşen, Anavarza Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası daimi listesine alınabilmesi için bölgede arkeolojik çalışmaların yanı sıra botanik, jeoloik, mimari disiplinlerde birçok faaliyetin yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Bu çalışmalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for AeroKnight-sama AeroKnight-sama dedi ki:

    Buraya Afyon’dan mermer; Kütahya’dan çini-seramik; Eskişehir’den de fayansı getirip bir döşeriz şimdi oh mis gibi olur.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bozuk Saat

Haftanın Kitabı #112 – Bozuk Saat

Mortal Kombat

Yeni Mortal Kombat Filminde Yetişkinlere Yönelik Sahneler Olacak