Menu
in ,

Aleksandr Puşkin’in Erzurum’da Kaldığı Ev Müzeye Dönüştürülüyor!

Rus yazar Aleksandr Puşkin’in 1829 yılında Erzurum’da konakladığı ve o sırada “Erzurum Yolculuğu” adlı eserini kaleme aldığı ev, müzeye dönüştürülüyor!

Modern Rus edebiyatının kurucuları arasında sayılan ve Rusya’da “ulusal şair” olarak anılan Aleksandır Sergeyeviç Puşkin’in 1829 yılında geldiği Erzurum’da konakladığı ev, müzeye dönüştürülüyor!

Rusya’nın Ankara büyükelçisi Aleksey Yerhov’un açıklamasına göre Puşkin’in 1828-1829 Rus-Osmanlı savaşı sırasında Erzurum’da yaşadığı evi Puşkin Müzesi’ne çevrilecek.

Yerhov şöyle konuştu:

- Reklam -

“Geçen yıl Türkiye’nin doğu illeri Kars ve Erzurum’u ziyaretim benim için çok, ama çok ilginçti. Çünkü bu iller, Rusya tarihiyle, Rus-Türk ilişkilerinin tarihiyle çok yakından ilişkili. Erzurum’da, Aleksandr Sergeyeviç Puşkin’in bir gece geçirdiği ve ‘Erzurum Yolculuğu’ adlı eserini yazdığı evde bir Puşkin Müzesi açılacak.”

Erzurum Belediyesi ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün katkıları ve Rus elçiliğinin yardımlarıyla açılacak müze her anlamda bir cazibe merkezi olacak.

Rus Büyükelçi Yerhov konuşmasına şu sözleri de ekledi:

“Türkiye, sadece yurttaşlarımızın büyük değer verdiği sahil dinlenmesi açısından değil tarihi ve mimari anıtlar açısından da çok ilginç bir ülke. Turistlerimize, bu harika ülkeyi gezerken bunu da unutmamalarını öneririm.”

Aleksandr Puşkin Kars’taki Evinde “Erzurum Yolculuğu” Adlı Kitabını Yazdı

Müzenin ne zaman ziyarete açılacağına dair henüz bir bilgimiz yok. Puşkin’in bu evde otururken kaleme aldığı “Erzurum Yolculuğu” adlı kitabın arka kapağı ise şöyle:

1828’de sürgündeki asker arkadaşlarını görmek üzere Kafkasya’ya giden Puşkin, hepsinin Osmanlılar üzerine düzenlenen sefere katıldığını öğrenir.

Az bilinen diyarları görmek ve bir savaşa tanık olmak için, sivil olarak orduya katılır. Yolculuk boyunca eskizler çizer ve bir kısmını dönüşünde yayımlayacağı notlar tutar.

Ancak notlarını kısmen yayımladığında eleştirilir. Oysa her zamanki objektifliğiyle ve insancıllığıyla tanık olduklarını, gördüğü yerleri ve tanıdığı insanları anlatmaktır:

Erzurum Seraskeri Salih Paşa, Paşa’nın eşi, Rus orduları kumandanı General Paskeviç, yolda vurulmuş yatan genç Türk askeri, Tellak Hasan… Hepsi de Puşkin’in gözünde insan olarak hakkettikleri değeri bulur; övgü ya da yergi konusu olmazlar.

Bu yalın yaklaşımın, kendi ülkesini yeterince yüceltmemekle eleştirilmesi üzerine Puşkin ölümünden bir yıl önce tüm notlarını yayımlar.

Puşkin Nişanı sahibi Ataol Behramoğlu’nun notlarla zenginleştirilmiş ve elyazmasının yayımlanmamış bölümlerini de içeren çevirisi, 1829 Anadolusu’na eşsiz bir tanıklık…


* Ursula K. Le Guin’in Çocukluğunu Geçirdiği Ev 4 Milyon Dolara Satılıyor

Kaynak: Sputnik

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Yorum Yap

Exit mobile version