Köln’de 20.000 kadar el yazmasına ev sahipliği yaptığı varsayılan, milattan sonra ikinci yüzyıla tarihlenen Almanya’nın en eski halk kütüphanesinin kalıntıları bulundu.
2017’de şehrin merkezinde bir Protestan kilisesinin temelinde yapılan kazılarda keşfedilen duvarların şehrin tarihi göz önünde bulundurulduğunda Roma dönemine ait olduğunu düşünülüyordu. Ama bulunan nişler (duvar içinde bırakılan oyuk) duvarların ait olduğu binaya dair çok önemli bir ipucu sağladı.
Köln Roma-Germen Müzesi’nden Dr. Dirk Schmitz, açıklamasında şunları söyledi:
“Ne olduğunu çözebilmemiz biraz vakit aldı. Nişlerin heykel taşıyamayacak kadar küçük olduğunu biliyorduk. Daha ziyade el yazmalarının konduğu dolap benzeri şeyler olduğunu düşünüyoruz. Kütüphanelere özgü olduğunu söyleyebiliriz, Efes’teki kütüphanede aynıları bulunuyor.”
Kütüphanede tam olarak kaç el yazmasının bulunduğu bilinmiyor, ancak Schmitz’e göre 20.000 civarında eser barındırıyordu. MS 117’de inşa edilmiş meşhur Efes Kütüphanesi’nden biraz küçük.
Keşfin muhteşem bir bulgu olduğunu söyleyen Schmitz, “İkinci yüzyılın ortalarına dayanan bir tarihi var. Almanya’nın, hatta belki de Roma’nın kuzeybatısının ilk kütüphanesi olduğunu söyleyebiliriz. Kütüphanesi olan birçok Roma şehri vardı, ama bu yönde henüz herhangi bir kazı yapılmadı. Yalnız temelini bulsaydık kütüphane olduğundan emin olamazdık ama nişli duvarları sayesinde kesin konuşabiliyoruz.” dedi ve binanın halka açık bir kütüphane olarak kullanılmış olabileceğini ifade ederken, “Köln’ün tam ortasında. Pazar ya da forum olabilecek, şehrin merkezinde halka açık bir alan. Duvarlar dayanıklı malzemelerle inşa edilmiş ve böyle inşa edilen binalar çok büyük olduklarından halka açık oluyorlar.” diye ekledi.
Kütüphanenin duvarları muhafaza edilecek, halka yalnız üç nişi sergilenecek.
Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.