in ,

Blade Runner: 2049’un Öncesini Konu Alan Kısa Filmler Yayında

Aralarında Cowboy Bebop’ın yönetmeni Shinichiro Watanabe’nin çektiği bir anime ile Jared Leto’nun oynadığı bir bölüm barındıran üç kısa metrajlı filmi ücretsiz izleyin.

blade runner anime
- Reklam -
- Reklam -

Kült payesine erişen filmlerin devamını izlemek illaki istenir. Ama bu devam filmleri ilkinin yarattığı etkiyi yakalamakta başarısız olur çoğu zaman. Böyle de bir ikilemdir bizimkisi… Devamını görmeyi senelerdir deli gibi beklediğimiz filmlerden biri de Philip K. Dick’in Androidler Elektrikli Koyun Düşler Mi? adlı bilimkurgu romanından Ridley Scott tarafından 1982’de sinemaya uyarlanan Blade Runner (Bıçak Sırtı) efsanesiydi. Neyse ki 35 yıllık bekleyiş sona erdi ve film, adını Geliş (Arrival) filmiyle duyduğumuz Denis Villeneuve’e emanet edildi. Gelgelelim bu sefer de, “film beklentileri karşılar mı” endişesi doğdu bu kez; çünkü böyle örneklerle daha önceleri fazlaca karşılaştık. Bunun üzerine filmin eleştirmenlerden tam not aldığını görünce biraz rahatladık.

Yapımcılar hikâyenin derinliğini arttırmak ve iki film arasındaki boşlukları doldurmak için biri anime, ikisi normal olmak üzere üç kısa film hazırlattı bizler için. Ana filmde çok fazla geçmişe dönerek dikkatleri dağıtmamak ve izleyiciyi yormaktan kaçınmak için gayet yaratıcı ve yerinde bir fikir olmuş bu bence. Çıkan bu kısa filmlerse gerek oyuncular gerek geçtiği evren olarak çok başarılı. Sonuç olarak elimizde Samurai Champloo ve Cowboy Bebop animelerinin efsanevi yönetmeni Shinchiro Watanabe’nin usta ellerinden çıkmış anime 2022: Kesinti; Ridley Scott’ın oğlu Luke Scott’tan çıkan ve Jared Leto’yu gördüğümüz 2036: Nexus’un Yükselişi; Bautista’yı gördüğümüz 2048: Kaçacak Yer Yok ismindeki kısalar mevcut.

Konularından bahsetmek gerekirse:

- Reklam -

2022: Kesinti

Nexus 6 model androidlerin vadesi dolunca Tyrell Ltd. Şti., piyasaya Nexus 8 modelini sürer. Bu seri belli bir amaç güdülerek üretilmiş ve yaşam süresi uzatılmıştır. Kısa sürede, toplumda “insanlar en üstündür” nidaları yükselir. Siberpunk dünyada cadı avları başlar: sinirli kalabalıklar Android Veritabanı’nı kullanarak androidleri bulurlar ve öldürürler. Ve öğrendiğimize göre beş android firar halindedir. Bu kısa filmde ikisiyle karşılaşırız. İnsan desteğiyle şehre devasa bir jammer düşürerek karanlığa boğacaklar ve Arşiv’i havaya uçuracaklardır. Böylece insanlar, ne onları teşhis edebilecek ne de öldürebileceklerdir. Androidlerden biri diğerine, “Biz de insanız değil mi?” diye sorar, “Sağ gözümüzü saymazsak, evet insanız,” cevabını alır. Ünlü anime sanatçısı Shinchiro Watanabe’nin film hakkındaki yorumu şöyle:

Blade Runner bir anime yönetmeni olarak en etkilendiğim film ve sürekli bu evrenle ilgili bir şeyler çekmek istiyordum. Bu fırsat verildiğindeyse iki şeye dikkat edecektim: ilk filme sonsuz saygımı gösterecektim ve bulunduğu siberpunk evreninin bir kopyası olmaktan ziyade ona sadık kalacaktım.”

Dediği gibi de olmuş, çünkü kısa filmde sürekli yöneltilen “biz insan mıyız, yaşamak nedir, yapay zekanın hissettikleri gerçek değil midir ya da kendi türüne karşı acıma duygusu hissedemez mi,” soruları hem Philip K. Dick’e hem Ridley Scott’a saygı duruşunda bulunuyor. Anime ton olarak yönetmenin tarzının epey dışına çıkarak Ergo Proxy’deki karamsar havayı yakalamış. Tekdüze çizgiler kullanmamış; gerektiği yerde tasarım değişiyor, deneysel bir havaya bürünüyor ve böylelikle androidin hissettiği duyguları yakalayabiliyorsunuz. Özellikle bu kısa filmin üzerine düşüldüğü gözle görülebilir, çünkü en kilit olayın sebebi bu olacaktır: kesintiye sebep olan asi androidlerden sonra hükümet bir süreliğine android üretimini yasaklar.

- Reklam -
YouTube video

2036: Nexus’un Yükselişi

Burada ise Jared Leto’nun canlandırdığı Niander Wallace’ı görüyoruz. Wallace yasak olmasına rağmen Nexus 9 modelini üretmiştir ve tanıtımını yapar. Bu modelin en büyük farkı koşulsuz itaat etmesidir. Nexus 8’in “sorunu” duyguların mantığın önüne geçmesidir, fakat Nexus 9 modeli, kısa filmde görebileceğiniz gibi, verilen hayati bir emre uymakta tereddüt etmeyecektir.

YouTube video

2048: Kaçacak Yer Yok

Dave Bautista’nın da aktörlük yapabileceğini gösteren kısa filmde, kaçak androidlerden birinin insanlarla yakınlık kurma çabası görülüyor. Hem aksiyon yönünden hem de psikolojik yönden çok başarılı olmuş. Bilimkurgu filmlerinde insanların ne hissettiğiyle ilgili verilmeye çalışılan mesajlar başarısız olurken; bu kısa film hakkıyla yapıyor.

YouTube video

Bunlara ek olarak film çıkmadan önce bir de Comic-Con’da açıklanan zaman çizelgesine bakmakta fayda var:

  • 2019: Android Avcısı Rick Deckard, Rachael adındaki bir androidle Los Angeles’a kaçar.
  • 2020: Tyrell Ltd. Şti. yaşam süreleri uzatılmış yeni bir android modeli tanıtır.
  • 2022: Kesinti kısa filmi
  • 2023: Android üretim yasağı yürürlüğe konur.
  • 2025: Wallce Ltd. Şti. dünyadaki açlığa son verir ve süper güç olur.
  • 2030: Android üretim yasağı kalkar.
  • 2036: Nexus’un Yükselişi kısa filmi
  • 2048: Kaçacak Yer Yok kısa filmi
  • 2049: Dünya nüfusu sınıra dayanır ve toplum, insanlar ve androidler olarak ikiye ayrılır.

Blade Runner 2049, 6 Ekim‘de vizyona girecek.

Bayram Sarıkaya

Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisiyim. İyi ki blues, elektrogitar, kamera, 1970 yılı, bilimkurgu, "Kuzgun" ve turuncu var. Bolca okurum çünkü kitaplar olmadan hayat zaten sıkıcı. Dante'nin "Komedyası"yla girdiğim dünyada Samuel T. Coleridge'ın "Yaşlı Denizcinin Ezgisi"yle devam ettim. Uzak doğu sinemasına, genel olarak da sinemaya aşığım. Zaman makinesi bulup önce İngiltere'ye gidip H. G. Wells’le, oradan da Japonya'ya gidip Akira Kurosawa'yla tanışabileceğime inancım tam. Ölmeden önce Japonya’yı görmek istiyorum. Şu an yaptıklarımın çoğunu ileride Japonya'da yaşamak için yapıyorum, çünkü -önceki hayatımda feodal lord olmamdan kaynaklı da olabilir- bir şekilde ruhum oraya bağlı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ahmet buke ust

Ödüllü Öykücü Ahmet Büke’den 2 Harika Çocuk Kitabı

korkuluk - barış özcan scarecrow

Korkuluk: İnsan Olmanın Cezası