in ,

Disney, Buz Devri Filmlerini Yapan Stüdyoyu Kapatıyor

Buz Devri filmlerinin yapımcısı Blue Sky Studios şirketi kapanıyor. Disney, pandemi nedeniyle fişi çekme kararı aldı.

Buz Devri Blue Sky Studios Disney
- Reklam -
- Reklam -

Disney, bünyesindeki önemli stüdyolardan birisi olan Blue Sky Studios’u kapatmaya karar verdi. Stüdyonun, Buz Devri (Ice Age) serisi ile birlikte Rio, Ferdinard, Robots gibi animasyonların altında imzası bulunuyordu. Ayrıca şirketin hazırlıklarını sürdürdüğü Nimona filmi de bu karar sonrasında iptal edildi.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyada maddi ve manevi olarak yıkıma yol açmış olan Koronavirüs pandemisi; sinema dünyasındaki etkisini de göstermeyi sürdürüyor. Salgın nedeniyle film yapım stüdyoları ekonomik olarak zor durumlarla karşılaşıyorlar. Filmler erteleniyor. Yapımlar hiç vizyona girmeden doğrudan dijital yayın platformları ile izleyicinin karşısına çıkartılıyor. Hâl böyle olunca büyük şirketler de çeşitli kemer sıkma politikalarından kaçınamıyorlar. Disney de bütçe kesintisine Blue Sky Studios ile başlamış gibi görünüyor.

İlk olarak 2002 yılında yayınlanan Buz Devri (Ice Age) ile dikkatleri üzerine çeken stüdyo, serinin ilk filminde 60 milyon dolarlık bütçeyle 383 milyon dolarlık bir hasılat elde etmeyi başarmıştı. Manfred, Sid, Diego gibi unutulmaz karakterlere sahip olan yapım; sonrasında devam filmleri ile evrenini genişletmeyi sürdürmüştü.

- Reklam -

Buz Devri Blue Sky Studios Disney ice age

Seri 2006’da The Meltdown ile 667 milyon dolar, 2009’da Dawn of the Dinosaurs ile 886 milyon dolar, 2012’de Continental Drift ile 877 milyon dolar ve son olarak 2016’da Collision Course ile 408 milyon dolar gişe hasılatı elde etmişti.

Blue Sky Studios, Buz Devri ile birlikte aynı zamanda Rio, Ferdinand, Robots, Epic, Horton Hears a Who ve Spies in Disguise gibi sevilen animasyon filmlerinin de yaratıcısı olarak biliniyordu.

Buz Devri (Ice Age) Serisinin Yaratıcısı Blue Sky Studios Kepenk İndiriyor

1987 senesinde kurulan şirket, 1997 yılında 20th Century Fox’a satılmıştı. Ardından Fox varlıklarının büyük bir bölümünün Disney’e satılmasıyla Blue Sky Studios’un yeni sahibi Disney olmuştu. Toplamda 13 animasyon filminden 5 milyar dolardan fazla hasılat yakalamış olmasına rağmen şirket Disney’in kemer sıkma politikasından nasibini almış gibi görünüyor. Disney’in zaten hâlihazırda Pixar gibi bir dev animasyon şirketine sahip olduğunu hatırlatalım.

- Reklam -

Disney’in bu hamlesiyle birlikte 450 kişinin işsiz kalacağı tahmin ediliyor.

Buz Devri Blue Sky Studios Disney ice age

Bununla birlikte şirketin yapım hazırlıkları süren Nimona filminin de iptal edildiği bilgisi paylaşıldı. Patrick Osborne tarafından yönetilecek yapımın önümüzdeki yıl ocak ayında vizyona girmesi bekleniyordu. Ancak Blue Sky Studios’un kapanması projenin de iptali anlamına geldi. Nimona’nın haklarının başka bir şirkete geçip geçmeyeceği ise şimdilik bilinmiyor.

Peki siz Disney’in bu kararını nasıl yorumluyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Deadline

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Sadece Sid’i merkeze alan animasyonlar yapsalar bile izlenir.

  2. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    Üzüldüm buna. Buz Devri gibi gerçekten sevilen bir filmin stüdyosunu ve onca kişiyi harcayabiliyorlar demek. Beşinci film çok tatmin edici değildi benim için gerçi ama yeni bir şeyler gelir de izleriz diye umuyordum açıkçası.

  3. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Ice Age dizisi denenebilirdi bence. Bu dönemde her şeyin dizisi yapılıyor zaten 8 bölüm yap at Disney+’a izlenirse devamını yaparsın zaten.

  4. Avatar for matma matma dedi ki:

    Kapatmak yerine stüdyoyu satabilirlerdi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Wizard of Oz Yeniden

Oz Büyücüsü Yeniden Çekiliyor: Filmin Başına Watchmen Dizisinin Ödüllü Yönetmeni Geçti

Bullet Train Oyuncu Kadrosu Sandra Bullock

Bullet Train Oyuncu Kadrosuna Brad Pitt’ten Sonra Sandra Bullock da Katıldı