in ,

Crunchyroll, 1 Milyar Dolara Sony’nin Oldu: Anime Yayın Servisi Yeni Evinde

Crunchyroll, Funimation aracılığıyla 1.2 milyar dolara Sony tarafından satın alındı. Dev şirket, anime yayın servisi konusunda ABD’de tekel haline geldi.

Crunchyroll abone sayısı anime
- Reklam -
- Reklam -

Anime yayın servisi Crunchyroll, Sony’nin Funimation şirketi tarafından 1.175 milyar dolara satın alındı.

Sony’nin Funimation adlı yayın servisi zaten 1 milyona yakın aboneye sahipti. Şimdi de Crunchyroll’un 3 milyondan fazla abonesinin sahibi oldu. Satın alma ile Sony, Amerikan anime yayın pazarında bir viraj olacak. Crunchyroll şu anda ABD’de yasal anime akışının merkezi ve içeriklerinin büyük bir kısmı AT&T’nin bir diğer platformu HBO Max’te mevcut.

Yakın zamana kadar ülkemiz de dahil olmak üzere anime, oldukça niş bir tür kabul ediliyordu. Belli başlı animeler dışında, terim daha ziyade Studio Ghibli ve Hayao Miyazaki ismiyle anılıyordu. Özellikle Amerika ve Avrupa pazarında hayranların çoğu bölümleri korsan olarak elde ediyordu.

- Reklam -

Netflix ve benzeri dijital yayın servisleri ile birlikte daha çok animeye ulaşılabilir hale geldikçe, anime topluluğu da artık niş bir grup olmaktan çıkıp ana unsurlardan biri haline geldi. Crunchyroll gibi hizmetler, profesyonel altyazılı ve dublajlı versiyonlarıyla yasal olarak bir içerik yayınlamaya başladıkları için özellikle ABD’de Japon çizgi filmlerinin yaygınlaşmasının önünü açtı. 2018’de Crunchyroll ve Funimation bağları kesildi. Şimdi, iki şirket bir kez daha Sony’nin mülkiyetinde tekrar bir araya gelecek.

Sony Crunchyroll

Businesswire, Sony’nin Funimation şirketinin Crunchyroll’u önceden beklenenden daha fazla bir fiyata satın alacağını ve fiyatın 1.175 milyar dolar olarak belirlendiğini doğruladı. WarnerMedia’dan bir çalışan, Crunchyroll’un Funimation ile birlikte çalışarak kısa sürede kurdukları küresel anime topluluğunu besleyebileceğini söyledi.

- Reklam -

Sony Pictures Başkanı: “Crunchyroll ile tüm dünyaya yayılacağız”

Sony Pictures Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Tony Vinciquerra anlaşma hakkında bir açıklama yaptı:
“Funimation, Aniplex ve Sony Music Entertainment olarak Japonya’daki müthiş ortaklarımız aracılığıyla, bu küresel sanat formunu derinlemesine anlıyoruz. Türü tüm dünyadan izleyicilere sunmak için iyi bir konumdayız. Crunchyroll ile birlikte, hayranlar için mümkün olan en iyi deneyimi sunacak; Japonya ve diğer yerlerdeki içerik oluşturucular, yapımcılar ve yayıncılar için daha büyük fırsatlar yaratacağız. Funimation bunu 25 yılı aşkın süredir yapıyor ve hızla büyüyen bu eğlence segmentinde başarılı olmak için yaratıcılığın ve teknolojinin gücünden yararlanmaya devam etmeyi dört gözle bekliyoruz.”
Crunchyroll Sony

Tony Vinciquerra’nın bu açıklamasıyla, yayın servisinin sadece Amerika ile sınırlı kalmayacağı ve kısa sürede farklı ülkelerde de yayın yapmaya başlayacağı anllaşılıyor. Kim bilir, belki yakın zamanda Türkiye adına Amazon Prime’ın yaptığı gibi resmi bir açıklama gelebilir?

Son olarak şu an için hizmetin Türkiye’de satın alma işlemlerine açık olduğunu ancak Türkçe dublaj veya altyazı seçeneklerinin olmadığını da belirtelim.

Gerçekleşen bu satış konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce Crunchyroll adını daha sık duymaya başlayacak mıyız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Polygon

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Bu Crunchyroll ilk açıldığında bizdeki dizibox gibi korsan yayın yapan bir site değil miydi? Kullanıcılar paylaşıyordu vldeoları. Nerden nereye.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vicdani Okuma Reddi

Vicdani Okuma Reddi: Okumak ya da Okumamak, Yeni Meselemiz Bu

john le carre yazar

John le Carré Yaşamını Yitirdi: Tinker Tailor Soldier Spy’ın Yazarı Aramızdan Ayrıldı