in ,

Erdil Yaşaroğlu, “Karikatürlerini Paylaşanlara Dava Açıyor” İddialarını Yanıtladı

Erdil Yaşaroğlu, karikatürlerini izinsiz paylaşan kullanıcılara 18 bin TL’lik dava açtığı iddiasıyla gündemde. Yaşaroğlu, konuya dair açıklamada bulundu.

Erdil Yaşaroğlu
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’nin popüler mizah dergilerinden Penguen’in kurucularından Erdil Yaşaroğlu hakkında ortaya atılan iddialar sosyal medyayı karıştırdı. Ekşi Sözlük, Twitter ve R10 gibi çeşitli mecralarda kimi kullanıcılar, sanatçının kendilerine ya da forum sitelerine karikatürlerin izinsiz kullanımı nedeniyle telif davası açtığını ifade etti. Yaşaroğlu, iddialara Twitter hesabı üzerinden yanıt verdi.

Sırasıyla Limon, Leman ve Penguen dergilerinde karikatürleri ile okurun karşısına çıkan, Penguen dergisi kapandığında da Dergilik uygulamasında Komikaze’de çalışmalarını yayınlamaya devam eden Erdil Yaşaroğlu; bugün telif davası haberleri ile gündeme geldi.

İddialara göre karikatürist Yaşaroğlu, kendi çalışmalarını izinsiz paylaşan kullanıcılara 18 bin TL’lik telif davası açmaya başladı. Sosyal medya “Erdil Yaşaroğlu” etiketi ile paylaşılan pek çok gönderiyle doldu.

- Reklam -

Erdil Yaşaroğlu: “Kişi ve Kurumlara Karşı Telif Haklarımızı Savunuyoruz”

Yaşaroğlu ile birlikte Selçuk Erdem de iddiaların odağındaydı. Gelen tepkiler sonrasında Yaşaroğlu Twitter hesabı üzerinden iddialara cevap verdi.

“Arkadaşlar merhaba, biz karikatürcüler internette paylaşılan her karikatürümüze dava açıyoruz diye yanlış bilgiler dolaşıyor. Sosyal medyadan sevdiğiniz karikatürlerimizi paylaşabilirsiniz. Bu bizi mutlu eder. Biz sadece izin almadan, ticari amaçlarla karikatürlerimizi yayımlayan kişi ve kurumlara karşı telif haklarımızı savunuyoruz. Dergilerin yaşaması, yeni karikatürlerin çizilmesi ve yeni karikatüristlerin yetişmesi için haklarımızı korumaya çalışıyoruz. Sevgiler.”

- Reklam -

Sanatçı, her ne kadar çalışmalarının “ticari amaçlarla kullanan kişi ve kurumları” hedef aldığını belirtse de internet ortamında paylaşılan iddialar; pek çok sıradan forum kullanıcısının başının belaya girdiğini gösterir nitelikte.

1989 yılından beri profesyonel olarak karikatürleri yayınlanan, 2012 senesinde dünyanın en büyük karikatürünü çizerek Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Erdil Yaşaroğlu, bu tutumu ile eleştirilerin odağı oldu.

Dava süreçleri nasıl işleyecek, davalar gerçekten de sorunlu kullanımları mı hedef alıyor gibi sorular henüz cevaplanmış değil.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu Madde 71’e göre fikir ve sanat eserleriyle ilgili manevi, mali veya bağlantılı hakları ihlal etmek suç kabul ediliyor. Gerekli mevzuata buradan göz atabilirsiniz.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Erdil Yaşaroğlu takip ettiğiniz bir karikatürist mi? Dava haberlerini nasıl karşıladınız? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Buket Uzuner, Atiye Dizisine İntihal Davası Açtı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for collona collona dedi ki:

    Yalan söylüyor. Yahu zaten dava yiyenler paylaşıyor ne kadar saçma sebeplerden dava yediklerini hala insanları kandırmaya çalışıyor çok ilginç. Profil fotoğrafı olarak kullananlara bile dava açılmış. Pp olarak kullanan biri nasıl maddi kazanç sağlıyor acaba? Ayrıca internet olmasa kendisinin karikatürleri bu kadar popüler hale gelmeyecekti. Hem internetteki paylaşım kültürü sayesinde ünleniyorsun hem de çıkıp bu insanlara dava açıyorsun. Yazık. Neyse herkesi Umut Sarıkaya saflarına davet ediyorum :smiley:

    Bu olaylar üzerine Umut Sarıkaya sayfalarında da alttaki görseli paylaşıldı :smiley:

  2. Avatar for Waxillium Waxillium dedi ki:

    Umut Sarıkaya işin piridir ama ben Yiğit Özgür tarikatındanım.

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    “İşinde ve gücünde” olanlar Umut Sarıkayacı olabilir :slight_smile: ama benim yaşımdakiler 90’ların Leman okurları “Teoride ve Pratikte Bahadır Boysal” tarikatındadırlar.

  4. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Çok sıkı bir karikatür takipçisi değilim, zaten memleketin bitki örtüsü mizah yazarı olmuş diye mizahtan da soğudum iyiden iyiye, Umut Sarıkaya’nın ters köşe karikatürlerini seviyorum ama. :buyucu:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Tenet 2 - John David Washington

Tenet 2: John David Washington Devam Filmini İstiyor

Yeni Game of Throes Dizileri George R.R. Martin HBO

House of the Dragon 2022’de Geliyor: Yeni Game of Thrones Dizisi Çıkış Tarihi Doğrulandı