in

Hayao Miyazaki Filmleri Netflix’e Nasıl Geldi?

Hayao Miyazaki ve arkadaşlarının kurduğu Studio Ghibli, filmleriyle uzun süre dijital ortamda gözükmedi. Miyazaki’nin bu konuda ikna edilmesi biraz zaman almış.

Hayao Miyazaki ve Studio Ghibli, İlk Oscar Müzesi Sergisi
- Reklam -
- Reklam -

Studo Ghibli, özellikle konuları işleyiş biçimleriyle 1980’lerin ortalarından günümüze birçok önemli anime filmine ev sahipliği yaptı. Hayao Miyazaki, Isao Takahata, Toshio Suzuki ve Yasuyoshi Tokuma tarafından kurulan anime stüdyosu bugüne dek Komşum Totoro, Prenses Mononoke, Yürüyen Şato ve En İyi Animasyon Oscarı kazanan Ruhların Kaçışı da dahil olmak üzere birçok farklı yapıma imza attı. Her ne kadar daha çok Miyazaki yapımları ön plana çıksa da, Ateşböceklerinin Mezarı gibi oldukça önemli ve kalbe dokunur anime filmleri de yapıldı.

Studo Ghibli, uzun bir süre boyunca sahibi olduğu film haklarını dijital platformlara vermeye yanaşmıyordu. Buna sebep olarak da dijitalin sinema izleme kültürünü yok etmiş olmasını gösteriyorlardı. Ancak geçen sene aldıkları bir kararla önce Amerika’da HBO Max ile daha sonra Japonya dışında dünyanın geri kalan birçok ülkesinde Netflix ile bir anlaşma sağladılar.

studio ghibli filmler kolaj netflix

- Reklam -

Şimdilerde ülkemiz de dahil olmak üzere stüdyonun sahip olduğu birçok filmi Netflix üzerinden izleme şansına sahibiz. Amerika’da da HBO Max yayın hayatına başladıktan sonra filmler çevrimiçi platformda yer alacak.

Peki şimdiye kadar bu konuda katı ve kesin bir kararla dijitalden uzak duran Studo Ghibli; nasıl oldu da bu fikrinden vazgeçti?

Studio Ghibli Filmlerini Dijitale Vermesindeki En Önemli Neden Maddi Gelir Elde Etmek

Bu sorunun cevabı şirketin baş yapımcısı ve kurucularından Toshio Suzuki cevapladı. Hayao Miyazaki’nin fikrini değiştirmesine son iki yıldır üzerinde çalıştığı Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka (How Do You Live?) filminin etkili olduğunu belirten baş yapımcı; özellikle finansal kaynak gerekliliği nedeniyle kendisini ikna ettiğini söyledi. Miyazaki’nin bilgisayar veya akıllı telefon kullanmadığı için dijital sektöre oldukça uzak olduğunu; bu nedenle de şimdiye dek dijital platformlarla herhangi bir anlaşma yapmadıklarını belirtti.

- Reklam -
Hayao Miyazaki ve Toshio Suzuki
Hayao Miyazaki ve Toshio Suzuki

Suzuki, sinemanın ve DVD’lerin bir filmin yayılmasını önlemek için en önemli mekanizmalar olduğunu ancak artık dijital dağıtımın da önemli olduğunu düşündüğünü açıkladı.

Normalde bu yıl çıkması planlanan How Do You Live? (Nasıl Yaşıyorsun?) filminin çıkış tarihi ise henüz belli değil. Ancak görünen o ki dijital platformlarla yapılan anlaşmalar sayesinde süreç hızlanacak.

Peki ya siz Studio Ghibli filmlerinin Netflix’e gelmesine sevindiniz mi? Favori filminiz hangisi? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı belirtebilirsiniz.


* Taika Waititi, Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nı Netflix Animasyonu Yapıyor

Kaynak: News Break

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Son Dişi Beyaz Zürafa

Son Dişi Beyaz Zürafa, Yavrusuyla Birlikte Öldürüldü

The Witcher Yeni Oyun

The Witcher Yeni Oyun Çalışmaları Cyberpunk 2077 Sonrası Başlayacak