in ,

Mobile Suit Gundam Animesi Kong: Skull Island Yönetmeni ile Netflix Filmi Oluyor

Mobile Suit Gundam, Netflix filmi olmaya hazırlanıyor. 1979’dan bu yana anime türüne yeni soluklar getiren serinin uyarlaması Kong: Skull Island yönetmeni ile geliyor.

Mobile Suit Gundam Netflix
- Reklam -
- Reklam -

Mobile Suit Gundam animesi, canlı aksiyon film olarak hayranların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Netflix, Kong: Skull Island yönetmeni Jordan Vogt-Roberts önderliğinde sevilen anime serisini filme uyarlıyor.

Genelde animelerin canlı aksiyon film ve dizi uyarlamaları pek yüz güldürmüyor. Yine de Mobile Suit Gundam için heyecanlanan büyük bir çoğunluk var. Bunun en önemli sebebi ise serinin gerçek anlamda bir efsane olmasında yatıyor.

Mobile Suit Gundam ilk olarak 1979’da televizyon serisi olarak başladı. Sonraki yıllarda pek çok klasiğe imza atan Yoshiyuki Tomino’nun da yıldızını parlatacak derecede popülerleşti. Çünkü diğer mecha ve uzay operası türdeşlerinden farklıydı.

- Reklam -

Mecha serileri bugünlerde süper robot olarak tanımlanan yapımlardı. Dev robotlar iri süper kahraman kostümleri gibiydi. Aksiyonun gerilimi namına önem arz eden fizik kuralları ve çevresel faktörler pek dikkate alınmıyordu. Bu bağlamdaki hikâyeler korkusuz kahramanların epik maceraları formatındaydı.

Mobile Suit Gundam Animesi Neden Başarılıydı?

Uzay operası animeler drama ve trajedi yoğunluğu yüksek uzay fantazileriydi. Bu temada öne çıkan eserlerin hepsi de Matsumoto Reiji’nin Space Battleship Yamato, Galaxy Express 999 ve Space Captain Harlock’uydu.

Yoshiyuki Tomino ise mecha ve uzay operası temalarını ayakları yere basacak biçimde yeniden yorumlayarak Mobile Suit Gundam’ı tasarladı. Mechalar doğru taktilerle kolayca yok edilebilir savaş araçlarına dönüştürüldü. Fizik kuralları ve çevre şartları önemli hale getirildi. Mecha pilotlarının insani yönleri öne çıkartıldı. Mechalar ve pilotları savaş trajedisinin merkezine yerleştiler.

Mobile Suit Gundam anime Netflix

Bu gerçekçilik gelecekteki insanlık hikâyesine de yansıtıldı: İnsanlık güneş sistemini nasıl kolonize eder? Koloni uydularında yaşam nasıl olur? Yayılmanın yarattığı ekonomik, politik ve sosyal krizler nasıl cereyan eder? Bu krizler nasıl sıcak çatışmaya dönüşür? İnsan evrimi nasıl etkilenir? Spesifik savaş araçları geniş çaptaki çatışmayı nasıl etkiler? Bunun karşılıklı silahlanma yarışına etkisi nedir? Bu yarış süresince taraflar nasıl etkilenir?

İşte Mobile Suit Gundam bu sorular üzerinden giden ve ayakları yere basan bir bilimkurguydu.

Gundam’ın tek başarısı gelecek tasviriyle sınırlı değildi. Savaşa ve insana dair de pek çok konu işlendi. Savaşın devamını sağlayan unsurlar, savaşanların farkında olamadan feda ettikleri şeyler, savaş ortamının dönüştüğü girdap ve sivilden askere kadar savaşın insanlar nasıl etkilediği gibi konular üzerine gidildi ve başarıyla anlatıldı.

Mobile Suit Gundam ile Animesi Dünyasındaki Kırılmalar

Yoshiyuki Tomino, Mobile Suit Gundam’la birlikte anime dünyasında önemli kırılmalara vesile oldu. Böylece mecha türü iki kola ayrıldı. Biri, süper kahramanvari maceraların yer aldığı süper roboatlardı. Diğeri ise Gundam’ın açtığı yolu takip eden gerçek robotlar.

Gundam’ın başarısından cesaretle Fang of the Sun Dougram, Armored Trooper Votoms ve Super Dimension Fortress Macross gibi yeni klasikler peşi sıra geldi. Mecha türü gerçek robot teması üzerinden yeni ufuklara yelken açtı.

Kahramanların yüzleştiği ve aşmaya çalıştığı tematik ve psikolojik zorlukları yansıtmanın yeni yöntemleri keşfedilmişti. Hayal gücü sınırlanmamıştı. Hayal gücüne hizmet edecek yeni yollar açılmıştı.

- Reklam -

Mobile Suit Gundam’ın başarısı anime dünyasını aştı.

Mobile Suit Gundam anime

Ana ve alternatif evren hikâyelerini konu alan tv serisi, film, ova, manga ve video oyunları yapıldı. Oyuncaklar, figürler ve hatta bire bir boyutta heykeller tasarlandı. Gundam ismi önce geek sonra popüler kültüre yayıldı. Örneğin, Ernest Cline’nın aynı adlı romanından Steven Spielberg’e uyarlanan Ready Player One (2018) filminde MechaGodzilla ile Gundam’ın kısacık kapışmaları heyecan yaratmıştı.

Şimdi ise Netflix’in sosyal medya üzerinden yaptığı duyuru hayranları arasında büyük olay yarattı. Bu efsaneyi canlı aksiyon filme aktaracağı açıklanan isimler, proje hakkında şimdiden umutların yeşermesine vesile oldular.

Filmin yönetmenlik koltuğunda The Kings of Summer ve Kong: Skull Island ile tanınan Jordan Vogt-Roberts var. Yönetmenin adı, video oyun dünyasının efsanevi serilerinden Metal Gear Solid uyarlamasında da geçiyor.

Filmin senaristliği Brian K. Vaughan’a emanet. Çizgi roman hayranları kendisini Y: The Last Man, Saga, ve Paper Girls gibi eserlerden tanıyacaktır.

Uyarlama hakkında duygu ve düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Polygon

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Monsterverse, Jurassic World, Pacific Rim gibi filmler ile Inception, Interstellar ve Batman Üçlemesi gibi Christopher Nolan filmleriyle tanınan Legendary Pictures’in 2019’da ilk açıklandığından beri merakla beklenen yeni projesi olan Mobile Suit Gundam uyarlaması konusunda yeni haberler su yüzüne çıktı. Netflix’in resmi twitter hesabından yapılan duyuruya göre filmin yayın hakları Netflix tarafından satın alınmış, hala sinema gösterimi şansı aranan Çin gişesi dışında filmin küresel gösterimi Netflix üzerinden yapılacak. Öte yandan film hala bir Legendary - Sunrise ortak prodüksiyonu. Filmin yönetmenliğini, ismi en son Metal Gear Solid filmi için geçen ve yakın geçmişte Kong: Skull Island filmi ile hatırlanabilecek olan Jordan Vogt-Roberts yürütecek. Roberts’in Japon popüler kültürüne derin saygı duyan bir yönetmen olduğu biliniyor. Bunun yanısıra, önceki duyurudan hareketle filmin senaryosunun ve yapımcılığının, Saga ve Runaways çizgiromanları ile tanınan yazar Brian K. Vaughan tarafından yürütüleceği biliniyor.

    İlkin Japon yönetmen Yoshiyuki Tomino tarafından 1979’de yaratılan Mobile Suit Gundam, rötarlı da olsa muazzam bir ilgi görmüş ve aradan geçen 40 yılı aşkın sürede hikayesi toplam 10 civarı paralel evrene yayılan ve halihazırda yıllık 900 milyon $'a yakın ürün satışıyla en çok gelir getiren 20 kurgusal evren listesine girmeyi başaran muazzam bir ticari başarı hikayesi olup aynı zamanda Anime’lere ilk kez sert gerçekçi bilimkurgu türünü getirmesi ile yarattığı deprem etkisi ile bilinir.

    Gundam çok kabaca bir tabirle, tüm konusu Güneş sistemi içinde geçen, Dünya kökenli insanlar ile uzay kolonilerinde doğmuş koloni insanları olan spacenoid’ler arasında ırkçılık, askeri yayılmacılık, politik anlaşmazlıklar ve kaynak paylaşımı gibi sebeplerle patlak veren savaşlar ile, isteyerek yada istemeyerek bu savaşın içine çekilen insanların mücadelelerini, empati teması merkezli işleyen, geniş karakter kadrolu, birden çok perspektifli ve çok boyutlu hikayeler bütünüdür.

    Şu sıralar Yokohama’daki RX 78-2 Gundam, Odaiba’daki RX-0 Unicorn ve Shanghai’deki gerçek boyutlu Freedom Gundam anıtları bu mirasın daha uzun yıllar varlığını sürdüreceğinin somut örnekleri durumundadır.

    Ülkemizde Netflix üzerinden Iron-Blooded Orphans ve Unicorn serileri resmi şekilde ve Türkçe altyazılı olarak izlenebilir.

  2. Avatar for Ensoski Ensoski dedi ki:

    Kahreden haber geldi.

  3. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Gundam’ a aşina değilim ama Robotech ve Voltron’ a da bir film gelse ne iyi olur. Hazır Godzilla vs Kong, Pasific RIM gibi devasa kaijulu filmler varken ve iyi olmasa da Transformers lar çekilmişken. :slight_smile:

  4. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:
  5. Avatar for Batuhan Batuhan dedi ki:

    Becerseler çok güzel olur ama yapamayacaklar gibi geliyor bana.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

Van Gölü Nasa

NASA’nın “Dünya Turnuvası” Adlı Fotoğraf Yarışmasında Kazanan Van Gölü Oldu

Eloghosa Osunde, 2021 Plimpton Kurgu Ödülü

2021 Plimpton Kurgu Ödülü Eloghosa Osunde’nin Oldu