in ,

The Simpsons ve Family Guy’daki Siyah Karakterleri Siyahlar Seslendirecek

The Simpsons ve Famil Guy gibi animasyonlar da siyahlar adına başlatılan değişimlerin bir parçası olma kararı aldılar. Artık siyah karakterleri sadece siyahlar seslendirecek.

the simpsons siyah karakterler
- Reklam -
- Reklam -

Siyahların toplumun her alanında yer edinmesi için başlayan değişikliklere animasyon endüstrisi de katıldı. The Simpsons ve Family Guy dizilerinde siyah karakterler beyazlar tarafından seslendirilmektelerdi. Yapımcı firma bu konuda seslendirme kadrosunu değiştirmeye karar verdi.

Entertainment Weekly’nin yaptığı analizlere göre bu farkındalık konusunda harekete geçen en son yapım The Simpsons oldu. Bu yılın başlarında Kızılderili Apu karakterini seslendiren Hank Azaria aldığı eleştiriler sonucunda mesleğinden ayrıldığını söylemişti. Geçen günlerde gelen bazı haberlere göre The Simpsons; Carl Carlson, Lou ve Dr. Hibbert dahil olmak üzere bütün siyahi karakterlerin seslendirme sanatçılarını yenileme kararı aldı.

the simpsons siyah karakter

- Reklam -

Milyonlar tarafından izlenen animasyon dizisinin yapımcıları verdikleri röportajda hiçbir ayrıntıya girmeden şu cümleyi kurdu:
“İlerlemenin vakti geldi, The Simpsons’ta artık beyaz olmayan karakterleri, beyaz olmayan sanatçılar seslendirmeyecek.”

Family Guy’dan Mike Henry: “Farklı renkteki bir karakter, o renkte bir sanatçı tarafından seslendirilmelidir.”

The Simpsons’ın ardından Family Guy içinde benzer bir değişime girildiğinin haberleri, Cleveland Brown karakterini seslendiren Mike Henry’nin işi bırakmasıyla ortaya çıkmaya başladı. Henry attığı bir Tweet’le beraber, “Seslendirdiğim karakteri çok seviyorum ama farklı renkte bir karakter, o renkte bir sanatçı tarafından seslendirilmelidir,” açıklamasını yaptı.

The Simpsons ve Family Guy’dan önce bu olaylara imkân tanıyan firma Netflix oldu. Big Mouth isimli animasyonuyla beraber başka ırktan olan karakterlerin o ırktan insanlar tarafından seslendirilmesini savunan Netflix’in başlattığı akımı Apple takip etti. 2020’de başlayan müzikal türündeki animasyonu Central Park’ın siyah karakterlerini de aynı şekilde siyahlar tarafından seslendirmeye başlayan Apple, izleyicileri tarafından olumlu notlar aldı.

family guy siyah

- Reklam -

Hem hayranlar, hem de eleştirmenler bu değişimleri görmekten oldukça mutlular çünkü pek çok insan uzun yıllardır bu farkındalığı yaratmaya çalışıyor. Sırf animasyon dizileri için de olsa beyaz insanların hatalarından ders çıkarmasının ve gelecekte daha iyi olaylara imkân sağlamasının umut vadedici olduğu düşünülüyor.

Yapımcıların aldığı bu yeni karar hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce geç mi kalındı? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’dan bizlerle paylaşabilirsiniz.


* The Turkish Detective Dizisi Geliyor: Uluslararası Türk Polisiye Kahramanına Hazır Olun!

Kaynak: gizmodo

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    God of War oyununda Kratos’u seslendiren de siyahiydi. O da değişsin bence.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the boys 2. sezon yayın tarihi

The Boys 2. Sezon Çıkış Tarihi Açıklandı

Joker Joaquin Phoenix Loureedia phoenixi

Joker Benzeri Yeni Örümcek Türü, Adını Joaquin Phoenix’ten İlhamla Aldı