in ,

2.000 Yıllık Bu Parşömenlerin Şifresini Çözebilenler, 250.000 Dolarlık Ödülün Sahibi Olacak

2.000 yıllık parşömenlerdeki gizemi aralamak için modern teknolojinin imkânlarından yararlanılması bekleniyor.

2.000 Yıllık Parşömenlerdeki Gizemi Çözene Para Ödülü
- Reklam -
- Reklam -

MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın yerle bir ettiği Herculaneum’daki kütüphanede bulunan parşömenlerin şifresini çözebilen kişi 250.000 dolarlık para ödülünün sahibi olacak.

Julius Caesar’ın kayınpederine ait olan Herculaneum’daki bir kütüphane, Vezüv Yanardağı’nın patlaması sonucu 2.000 yıldan fazla bir süre önce yerle bir oldu. Şimdi eski GitHub CEO’su Nat Friedman ve bazı bilim insanları, kütüphanenin bulunduğu yerden kurtarılan papirüslerin modern teknoloji kullanılarak başarıyla çözülmesi için 250.000 dolarlık ödül vermeye hazırlanıyor.

Vesuvius Challenge (Vezüv Mücadelesi) adı verilen yarışmada parşömendeki kodları ilk çözen kazananlar 150.000 dolarlık Büyük Ödül ve 100.000 dolarlık İlerleme Ödülü kazanabilirler. Vesuvius Challenge’a katılanlar, Paris’teki Fransız Enstitüsü’ne ait iki Herculaneum papirüsünün 3D X-ışını taramaları ile üç parça papirüsün taramaları ve görüntülerine sahip olacaklar.

- Reklam -

Küresel katılımcılar bu tarihi eserlerden metni çıkarmak için gerekli olan herhangi bir yöntemi (makine öğrenimi, bilgisayar görüşü vb.) kullanarak 2023’ün geri kalanında çalışacaklar. Ancak yalnızca papirüslerin üst yarısına karşılık gelen veriye erişebilecekler. Metodları başarılı olursa katılımcılara eserlerin diğer yarısına erişim izni verilecek.

2.000 Yıllık Parşömenlerdeki Gizemi Çözene Para Ödülü

2.000 Yıllık Parşömenlerdeki Gizemi Çözmek Adına Tüm Yollar Denenebilir

Vesuvius Challenge ekibi bu tür papirüsleri sanal olarak açmak için zaten tekniklerin mevcut olduğunu belirtiyor. Geçmişteki araştırmacılar bir papirüsü üç boyutlu olarak tarayarak, yazılı olduğu mürekkep katmanlarını yazılım kullanarak tanımlayarak ve ardından papirüs üzerindeki mürekkebi tespit ederek dijital bir iş akışı kullanmışlardı. Ancak Herculaneum papirüsleri çok uzun olduklarından açılması gerekiyor ve papirüslerde kullanılan mürekkep taramalarda ortaya çıkmıyor.

Projede yer alan bilim insanları, Brent Seales önderliğindeki Kentucky Üniversitesi’nden yapay zekâ kullanarak mürekkepli bölgelere karşılık gelen papirüsün kağıdındaki küçük değişimlerden veri çıkarmayı başardılar. Yine de henüz tüm hikâyeyi çözemediler.

2.000 Yıllık Parşömenlerdeki Gizemi Çözene Para Ödülü Vesuvius Challenge

- Reklam -

The Guardian’a konuşan ekip konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulundu:

“Herculaneum’un mürekkebini nasıl okuyacağımızı gösterdik. Bu bize tüm koleksiyonun %50, %70, belki de %80’ini ortaya çıkarma fırsatı veriyor. Biz gemiyi inşa ettik. Şimdi herkesin bizimle birlikte gemiye binip seyahat etmesini istiyoruz.”

Yarışmaya katılmak isteyenler Vesuvius Challenge web sitesinden veri dosyalarını indirebilir. Tüm başvuruların 31 Aralık 2023’ün son dakikasına kadar teslim edilmesi gerekiyor.

YouTube video

Parşömenlerde yer alan gizemi çözmek ister miydiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Star Wars ve Harry Potter Filmleriyle Tanınan Paul Grant Hayatını Kaybetti

Star Wars ve Harry Potter Filmleriyle Tanınan Paul Grant Hayatını Kaybetti

Doctor Who Doom's Day

Doctor Who’nun 60. Yılına Özel “Doom’s Day” İçerikleri Geliyor: Yeni Çizgi Roman, Oyun ve Romanlar Yolda