in

Kanada’da 30 Bin Yıl Önce Donarak Ölmüş Bir Sincabın Kalıntıları Bulundu

30 bin yıl önce Kanada’nın kuzeyinde donarak ölmüş bir sincap bulundu. Hayvanın kalıntılarının son derece iyi şekilde korunduğu aktarıldı.

30 Bin Yıllık Donmuş Sincap
- Reklam -
- Reklam -

Kanada’da Buzul Çağı’ndan kalma bir sincap kalıntısı, geçmişe dair yeni ipuçları veriyor. Dışarıdan bakıldığında “donmuş bir tüy yumağı” gibi görünen doğal mumya; hayvanın kemiklerine dek çok iyi bir şekilde korunduğunu ortaya koyuyor.

30 bin yıl önce donarak ölmüş Buz Devri sincabı ilk olarak 2018 yılında Klondike altın bölgesinde bulunmuştu. Aradan geçen 5 yılın ardından hayvan hakkında yeni detaylar ortaya çıktı.

Kemiklerine dek vücut bütünlüğü korunan canlının minik pençeleri de dikkatli bakıldığında görülebiliyor. Keşif Yukon Beringia Interpretive Centre’da gerçekleştirildi. Kanada’nın Yukon yakınlarındaki Klondike buz alanlarında bulunan sincap hakkında, “Bu küçük adamın birkaç bin yıl önce Yukon’da koştuğunu düşünmek inanılmaz,” ifadesi kullanıldı.

- Reklam -

Donmuş Sincap

Alp Veteriner Tıp Merkezi aracılığıyla sincabın röntgen görüntüleri de paylaşıldı. Görüntülerde iskeleti biraz toparlanmış olsa da kemiklerinin inanılmaz derecede sağlam kaldığının anlaşıldığı ortaya çıktı. Ekip, numunenin yakın zaman içerisinde Beringia Merkezi’nde sergileneceği haberini de paylaştı.

30.000 Yıllık Sincap Uykusunda Ölmüştü

Paleontolog Grant Zazula CBC’ye verdiği demeçte, “Bu küçük elleri ve bu pençeler, küçük kuyruğu ve sonra kulakları görene dek tam olarak tanımlama yapılamamıştı,” dedi.

Aradan 30.000 yıl geçmesine rağmen sincap, donmuş toprağın içinde iyi durumda muhafaza edildi ve dokusunu tarih öncesi bir buzdolabında saklanmış gibi mükemmel bir şekilde korudu. Bununla birlikte hayvanın kıvrılmış konumu ise onun uykusunda öldüğünü gözler önüne serdi.

- Reklam -

Sincap Röntgeni

Yukon, Buzul Çağı’ndan bu yana zaman içinde donmuş olan tarih öncesi hayvanların kalıntıları bakımından oldukça zengin bir bölge. Geçen yıl, Kanada Hanları (Tr’ondëk Hwëch’in) topraklarındaki madenciler kürkü ve derisi son derece iyi şekilde korunmuş bir yavru mamut çıkardılar. 2020’de ise bölgeden 57.000 yıllık mumyalanmış bir kurt yavrusu bulundu.

Dünyanın bu kısmı, Buzul Çağı boyunca vahşi atlardan yünlü mamutlara, Bering aslanlarından devasa kısa yüzlü ayılara dek çok çeşitli hayvanlara ev sahipliği yapıyordu. Donmuş canlı kalıntılarının bulunması sayesinde bilim insanları bu benzersiz ekosistem hakkında önemli bilgilere sahip olabiliyor.

Sizin Buzul Çağı hakkında paylaşmak istedikleriniz var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim ve arkeoloji içeriği için bizleri Google News’ten yakın takibe alabilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dave The Diver ve Season: A Letter to the Future İncelemesi

Dikkatlerden Kaçan İki Bağımsız Oyun: “Dave the Diver” ve “Season: A Letter to the Future” İncelemesi

Deli Nehir - Rodman Philbrick

Vahşi Doğada Hayatta Kalma Mücadelesi Veren Çocukların Macerasını Anlatan “Deli Nehir” Çıktı