in ,

35.000 Yıl Önce Ölen Mısırlı Adamın Yüzü Yeniden Modellendi

Antik Mısırlı bir adamın yüzü yeniden modellendi. Firavunlardan bile eski bir zamana ait kişinin yüzü dijital ortamda tekrar oluşturuldu.

Mısırlı Adam Yüzü Modellendi
- Reklam -
- Reklam -

35.000 yıl önce Nil havzasında doğan Mısırlı bir genç adamın yüzü yeni teknolojilerle tekrar modellendi. Adamın neredeyse hiç bozulmamış iskeleti 1980 yılında Nazlet Khater kazı alanında bulunmuştu.

Aradan geçen onlarca yılın ardından bu iskelet Geç Taş Devri’nden bu yana Afrika’da bulunan ve bütünüyle korunmuş hâldeki tek modern insan iskeleti olma özelliğini koruyor.

Bilim insanları kafatasını kullanarak genç adamın kalıntıları üzerinde adli yüz rekonstrüksiyonu gerçekleştirmek suretiyle yüz hatlarını yeniden oluşturdular.

- Reklam -

Çalışmanın yayımlandığı makalenin ortak yazarı arkeolog Moacir Santos, bu tür modellemelerin geçmişle aramızdaki uçurumu kapatmaya yardım ettiğini söylüyor:

“İnsan yüzü, tarihin her döneminde bireylerin tanınmasında rol oynamıştır. Dolayısıyla yüz, kendine bir bakıştır.

“Adli yüz tahmini yaklaşımı, toplumun genelinin yalnızca bir ’iskelet’ olarak tanıdığı bireyleri insanlaştırma yöntemlerinden biridir.

“Bir kişinin binlerce yıl önceki görünüşünü yeniden elde etmeye çalışmak, onu günümüze getirmenin, halka yakın kılmanın bir yoludur.”

Mısırlı Adam Yüzü Modellendi

Bu ve benzeri uğraşların toplumun bilime karşı merakını artırmaya yarayan harika birer araç olduğunu düşünen bilim insanları çalışmanın sonuçlarından oldukça memnun.

Mısırlı Adamın Yüzü 3 Boyutlu Olarak Modellendi

Süreç, kafatasının dijital ortamda bir 3B modelini oluşturulması ve modern insanlardan elde edilen anatomik veriler ışığında yüzün katman katman yeniden inşa edilmesini içeriyor. Bu işlemlerin sonucunda hedef yüzün nesnel bir modeli ortaya çıkıyor.

Aradan geçen zamanın etkisiyle göz rengi ve saç modeli gibi detaylara dair veriler bazen yitirilse de bunun gibi sübjektif unsurlar genellikle özneye daha insanî bir görünüm kazandırmak amacıyla yine de modele ekleniyor.

- Reklam -

Çalışmanın ortak yazarı Brezilyalı grafik uzmanı Cicero Moraes, yöntemin etkinliğini sınamak için canlı denekler üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü söylüyor. Bu nedenle Moraes, elde edilen modelin genç adamın yaşadığı günlerdeki görünümüne oldukça benzediğine emin:

“[Model olan] yüzün gerçeğiyle uyumlu olma şansı oldukça yüksek.”

Mısırlı Adam Yüzü Modelleme

Araştırmacılara göre iskelet; 17 ila 20 yaşlarında, henüz yetişkin olmayan bir erkeğe aitti ve kemik yapılarında bir miktar aşınma vardı. Bu da yaşamı sırasında kilosunda bir değişim yaşandığını gösteriyor.  Genç adamın cesedinin yanına gömülü bulunan çift taraflı bir balta, bir çört (bir çeşit taş) madeninde çalışmış olabileceği izlenimi uyandırıyor.

İlk Firavundan Eski

Genel olarak genç adamın günümüzden 35.000 yıl önce öldüğü söyleniyor.

Bu, iskelet adamımızın Birinci Hanedanlığı kurmuş firavun olarak adlandırılan ve yaklaşık MÖ 3.100 yıllarında hüküm süren ilk firavun Narmer’den yaklaşık 30.000 yıl önce yaşadığı anlamına geliyor. İkilinin (Moraes ve Santos) Mısırlı adamın yüz modelleme çalışması şimdi OrtogOnLine dergisinde okurlarla buluştu.

Gittikçe daha sık rastladığımız bu modelleme tekniği hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Metro

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Turunç Ağacı - Jokha Alharti

Kadın Temsili, Sosyal Statü ve Toplumsal Yapıya Dair Bir Anlatı Sunan “Turunç Ağacı” Türkçede

Silo Yeni Fragman

Rebecca Ferguson’lu Kıyamet Sonrası Bilimkurgu Dizisi “Silo”dan Yeni Fragman