in

Kalmar Savaşı’ndan Kalma 400 Yıllık Nadide Bir Kılıç Bulundu

Arkeologlar, 17. yüzyılda İsveç ile Danimarka-Norveç arasında gerçekleşen Kalmar Savaşı’nda kullanıldığı düşünülen nadir bir kılıç keşfetti.

Kalmar Savaşı'ndan Kalma 400 Yıllık Nadir Bir Kılıç Keşfedildi
- Reklam -
- Reklam -

Arkeologlar, İsveç ile Danimarka-Norveç arasında 17. yüzyılda gerçekleşen Kalmar Savaşı’ndan kalma nadir bir kılıç keşfetti.

Kalmar Savaşı, Danimarka-Norveç ve İsveç arasında 1611’de başlayıp 1613’te sona eren bir muharebeydi. Savaş, Danimarka-Norveç’in Baltık Denizi ile Kuzey Denizi arasındaki boğazda bir tekeli kontrol etmesi nedeniyle ticaret yolları üzerinde devam eden anlaşmazlıkların sonucu başlamıştı.

İsveç, 16. ve 17. yüzyıllarda Danimarka’nın devlet gelirinin üçte ikisini oluşturan Øresund boğazının kullanımında bir geçiş ücreti ödemek istemiyordu. Bundan kaçınmak için Finlandiya’nın bölgelerinden biri olan Laponya üzerinden alternatif bir rota oluşturmaya çalıştı. Danimarka ve Norveç Kralı IV. Christian, İsveç Kralı Charles IX’u bu nedenle protesto etti. Bunun sonucunda 1611’in nisan ayında Danimarka-Norveç, İsveç’e savaş ilan etti ve işgal etmeye başladı.

- Reklam -

6 bin Danimarkalı birlik, şehri ve kaleyi kuşatmak için Kalmar’a gönderildi. Çünkü yüzyıllar boyunca Kalmar stratejik öneme sahipti. Öyle ki İsveç’in doğu kıyısı boyunca Stockholm’e doğru kuzeye erişimi kontrol ettiği için “İsveç’in anahtarı” olarak tanımlanıyordu. Şehir Danimarkalıların eline geçmesine rağmen, İsveç kuvvetlerini tamamen bastıramadılar ve bu da Ocak 1613’te Knäred Barışı’nın imzalanmasıyla sonuçlandı.

Kalmar Savaşı'ndan Kalma 400 Yıllık Nadir Bir Kılıç Keşfedildi

Arkeologerna’dan arkeologlar, söz konusu savaşta Kungsgatan ve Västerlånggatan yollarının kesiştiği yerde bulunan eski Kalmar kasabasında bir taş mahzeni keşfettiler ve içerisinde nadide bir kılıç buldular.

400 Yıllık Nadir Kılıç Döneme Göre Evrimsel Bir Sıçramayı İfade Ediyor

Araştırmacılar mahzenin bir ortaçağ çiftliğinin parçası olabileceğine inanıyorlar. Diğer kaynaklar çiftliğin kuruluşunu 1483 olarak belgeliyor. Ancak çiftliğin 1611 yazında, Kalmar Savaşı sırasında yakıldığı görülüyor.

Buldukları mahzenin zemini kırık tuğla, taş, ahşap ve ayrıca yangında ağır hasar görmüş iki el değirmeni ve bir yığın yanmış tahılla kaplıydı. Çöken malzemeyi kaldıran arkeoloji ekibi, uzmanlara göre bir ortaçağ kılıcından 17. yüzyıl savaş alanında bulunanlara nazaran daha modern tasarımlara evrimsel bir sıçrama gösteren nadir bir Danimarka kılıcını ortaya çıkardı.

- Reklam -

Kalmar Savaşı'ndan Kalma 400 Yıllık Nadir Bir Kılıç Keşfedildi

Arkeologerna tarafından yapılan açıklamada, yeni keşif hakkında şunlar söylendi:

“Kalmar Savaşı sırasında Avrupa orduları, yeni taktiklerin ve silah sistemlerinin test edildiği bir dönüm noktasında – askeri devrimdeydi. Bu bulgu, zamanın cephaneliğine çok iyi uyuyor. ”

Geçmişe yönelik bu yeni keşifler ve çalışmalar hakkında sizlerin düşünceleri neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Heritage Daily

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1899 ve Dark Arasında Bağlantı

“1899” ile “Dark” Arasında Bağlantı Var mı? İzleyicilerin Sorusu, Çok Önceden Cevaplanmıştı

Hubble Teleskobu, Galaksi Birleşmesi Gözlemledi

Hubble Teleskobu’ndan Nefes Kesen Görüntü: 671 Milyon Işık Yılı Uzaklıktaki ‘Galaksi Birleşmesi’ Gözlemlendi