in ,

Yıllar Önce ABD’ye Kaçırılan Tarihi Eserler Türkiye’ye Geri Getiriliyor

Geçmiş yıllarda Türkiye’den ABD’ye kaçırılan 12 tarihi eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın girişimiyle birlikte yurda geri dönüyor.

ABD Kaçırılan Tarihi Eserler
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’den ABD’ye kaçırılan tarihi eserler yurda geri dönüyor. Yıllar önce ülkemizden yurt dışına kaçak yollarda çıkarılan eserler arasında Roma İmparatoru Septimius Severus’un gerçek boyutlarda nadir bronz heykeli, bütün hâlde Kiliya İdolü, bronz boğa arabası, ana tanrıça ve Perge Antik Kenti’nden iki kafa da yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele ekipleri, 1980 senesinden günümüze dek yurtdışına kaçırılan toplam 22.424 tarihi eser ve kültür varlığını geri getirmeyi başardı.

Bu yıl iadesi sağlanan toplam eser ve varlık sayısı ise 1.113 olarak açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Habertürk kanalında katıldığı bir televizyon programında Anadolu’dan alınan 12 eserin daha geri dönüş hazırlıklarının başladığını duyurdu. Bahsi geçen eserler 22 Mart 2023 tarihinde ABD’li yetkililer tarafından New York Başkonsolosluğu’na teslim edilecek.

- Reklam -

Tarihi Eserler

ABD’ye Kaçırılan Tarihi Eserler Antalya Arkeoloji Müzesi’nde Sergilenecek

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un da duyurduğu üzere Manhattan Bölge Savcılığı ile sürdürdükleri örnek iş birliği kapsamında Anadolu kökenli 12 eserin daha yurda döndürülüyor olduğunu ifade etti.

ABD Kaçırılan Tarihi Eserler İade

Ülkemize geri getirilecek eserler arasında Antalya ve diğer illerden toplam 12 eser yer alıyor. Bu eserler içinde Roma İmparatoru Septimius Severus’un gerçek boyutlardaki nadir bulunan bir bronz heykeli, bütün hâlde bir Kiliya İdolü, bronz boğa arabası ve bir ana tanrıça ile Perge Antik Kenti’nden çalınmış iki kafa bulunuyor.

- Reklam -

Tarihi eserler, 31 Mart 2023 tarihinde Antalya Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilecek tören eşliğinde detaylı olarak tanıtılacak ve ardından müzede sergilenmeye başlayacak.

ABD Kaçırılan Tarihi Eserler Türkiye

2020 yılında 1.700 yıllık geçmişe sahip tanrıça Kibele heykeli de yoğun bir hukuki sürecin ardından evine geri getirilmişti.

ABD’den Türkiye’ye iade edilecek bu eserlere dair sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Counter-Strike 2 Hakkında Detaylar

Counter-Strike 2 Duyuruldu: İşte Tüm Detaylar

Steven Knight Yeni Star Wars Filmi

Yeni “Star Wars” Filmi “Peaky Blinders”ın Yaratıcısı Steven Knight’a Emanet Edildi