in

Avustralya Aborjinleri, Bumerang Yardımıyla Taş Aletleri Keskinleştiriyordu

Aborjinler, bumerang ile taş aletlerini şekillendiriyordu. Yeni yayınlanan araştırma, bumerangların çoklu kullanım alanlarını ortaya koyuyor.

aborjinler bumerang kullanımı
- Reklam -
- Reklam -

Aborjinler, bumerang kullanımında birden fazla yöntem izliyordu. Yapılan deneysel bir araştırma, bumerangların yeni bir işlevini ortaya koydu.

Avustralya kıtasının yerli halkı Aborjinler üzerine yeni bir araştırma yapıldı. Bumerangların çoklu amaçlarını ortaya çıkaran araştırmada, yerlilerin taş aletlerin kenarlarını şekillendirmek için sert ahşap nesnelerden yararlandıklarını gösterdi.

Plos One’da yer bulan makalede rötuş faaliyetleri sırasında bumerangların yüzeylerinde oluşan aşınmalara odaklanıldı. Bumerangların taştan yapılma aletlerin rötuşları sırasında nasıl bir işlev gördüğü araştırıldı.

- Reklam -

Bumeranglar üzerindeki bu kullanım kaynaklı aşınma etkilerinin, geçmişi 200.000 yıldan daha eski olan Paleolitik kemik rötuş aletlerinde gözlemlenenlerle karşılaştırılabilir olduğu bulundu.

Griffith Üniversitesi’nin Avustralya İnsan Evrimi Araştırma Merkezi tarafından yönetilen araştırma, aynı zamanda yerli halkın çok amaçlı araç uygulamalarına da geniş bir bakış açısı getirmeyi hedefliyor.

aborjinler bumerang

Aborjinler Hakkında Yeni Araştırma Bumerang Kullanımının Farklı Yöntemlerini Ortaya Koydu

Doktora adayı Eva Francesca Martellotta çalışmanın, arkeolojik bağlamlarda nadiren araştırılan bir konu olan, kemik ve ahşap nesneler arasında derin bir işlevsel bağlantı ortaya çıkardığını söyledi.

Martellotta şu ifadelere yer verdi:

“Taş aletlere uygulanan şekillendirme tekniklerini incelemek geçmişimizi anlamak için çok önemlidir.

“Modern terimlerle düşünmek, kasap bıçağı ile ekmek bıçağı arasındaki farkı anlamak gibidir: Bıçakların şekilleri farklıdır, biri düz diğeri ise tırtıklı. Çünkü bunlar farklı malzemeleri kesmek için kullanılır. Yani farklı işlevler için.

“Avustralya bumerangları çoğunlukla avlanma ve savaş silahları olarak kullanılıyor. Bununla birlikte, Aborijin topluluklarının günlük faaliyetleriyle bağlantılı birçok başka işlevi de vardır.”

- Reklam -

aborjinler bumerang kullanım

Martellotta ayrıca bumerangların unutulmuş kullanım alanlarını araştırmak için geleneksel bilginin ve deneysel arkeolojinin bir araya getirildiğini kaydetti.

Hazırlanan bumerang kopyalarının taş aletleri şekillendirmekte işlevsel olduğunun kanıtlandığını vurgulayan araştırmacı, bu ikonik nesnelerin çok amaçlı doğasına dair ilk bilimsel kanıtlara ulaştıklarını söyledi.

“Sonuçlarımız, bumerang gibi günlük araçların çok amaçlı doğasını bilimsel olarak ilk kez ölçse de, bu Aborijin halkının çok uzun zamandan beri bildiği bir şey.”

Makalenin ortak yazarı Aborjin yerlisi Paul Craft, açık havada bulunan Griffith Deneysel Arkeoloji Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen taş alet yontma deneylerinde kullanılan dört sert ağaç bumerangından ikisine katkıda bulundu.

EXARC Deneysel Arkeoloji Derneği, projenin bir kısmını 2021 Deneysel Arkeoloji Ödülü ile finanse etti.

Sizin bu araştırmaya dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: News Griffith

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

güç yüzükleri sinema yüzüklerin efendisi

Yüzüklerin Efendisi Dizisi “Güç Yüzükleri”nin İlk 2 Bölümü Sinemada Gösterime Girecek

The Last of Us Dizisi için İlk Tanıtım Videosu Yayınlandı

HBO Uyarlaması “The Last of Us” Dizisinden İlk Tanıtım Yayınlandı