in

Afrika’daki En Eski Mezar Bulundu: 78 Bin Yıllık Tarih

Afrika kıtasının en eski mezarı bulundu. Keşif, 78 bin yıl öncesindeki insan yaşamına ve inanç sistemine dair önemli bilgiler veriyor.

Afrika En Eski İnsan Mezarı Keşif
- Reklam -
- Reklam -

Doğu Kenya’da başı bir yastığa dayanmış şekilde gömülmüş bir çocuk mezarı bulundu. Mezar, Afrika kıtasında bulunan en eski insan kalıntısı olduğu için büyük öneme sahip. 2.5 ila 3 yaşları arasındaki çocuğun kalıntıları 78.000 yıllık. Mezar Panga ya Saidi mağarasında ortaya çıkartıldı.

Mağara tortuları üzerinde yapılan incelemeler ve kemikler gömünün bilinçli gerçekleştirildiğini ve çocuğun yakınlarının gömü ritüellerini de gösterdiğini ortaya çıkarttı. Araştırmacılara göre gömü insanların o zamanlarda sembolik düşünme ve sosyal davranışlar sahibi olduğunu gösteriyor.

afrika mezar

- Reklam -

Kemiklerde yapılan çalışmalar çocuğun nazikçe sağına dönecek şekilde gömüldüğünü, bacaklarının göğsüne doğru özenle yerleştirildiğini ortaya çıkarttı. Vücut ağaç yaprakları veya hayvan derilerinden oluşmuş bir kefene de sarılmış. Cesedin kafası da ilerleyen yıllarda yok olan bir materyalden yapılmış bir yastıkla korunmuş.

Afrika Kıtasında Keşfedilen Mezar, Dönemin İnanç Sistemine de Işık Tutuyor

Çalışmayı yürüten İspanya Ulusal İnsan Evrimi Araştırma Merkezi yöneticisi Maria Martinon-Torres’in açıklamaları şöyle:

“Kafanın bu şekilde bulunması gömü esnasında çürüyebilir bir materyalle desteklendiğini gösteriyor. Destek yavaşça yok oldukça başın altında bir boşluk oluşuyor ve kafanın yönü değişiyor. Bu çocuğun başının altında bir yastıkla bu spesifik pozisyona yerleştirildiğini açıkça görebiliyoruz. Saygı, önem ve ilgi gösterilerek sanki uyuyormuş gibi bir şekilde yatırılmış. Dönem insanlarının sembolik bir dünyada yaşadıklarını gösteren Afrika’daki en eski ve Dünya genelinde de en önemli kanıtlardan birisi.”

en eski insan mezarı

Mezarın üzerindeki tortuların renk ve dokusu ancak özellikle kazılıp yeniden doldurulunca oluşacak şekilde olduğu için araştırmacılar gömünün bilinçli olduğundan emin. Kemiklerin ve kemiklerin etrafındaki topraklar üzerinde yapılan çalışmalar da iskeletin bulununcaya kadar güneş ışığına maruz kalmadığını gösteriyor.

- Reklam -

Neandarteller ve Avrupa ile Orta Doğu’da 120.000 yıl öncesine kadar tarihlerde gömüler bulunsa da bu çocuk Afrika’daki en eski kasıtlı mezarı gösteriyor. Almanya’daki Max Planck İnsan Tarihi Enstitüsü’nde çalışan Michael Petraglia’ya göre bunun sebebi ilgisizlik:

“Yakın Doğu ve Avrupa 150 yıldır arkeologların uğrak noktası oldu. Aynı miktarda çalışma Afrika’da yapılsa çok daha eski gömüler bulabiliriz.”

afrika en eski insan mezarı keşif

Afrika kıtasında gerçekleştirilen kazılar çoğaldıkça insan evrimine dair bilgilerimiz nasıl değişecek dersiniz? Konu hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CNN

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Leonardo da Vinci Head of a Bear

Leonardo da Vinci’nin “Head of a Bear” Çizimi Açık Artırmada: 16 Milyon Dolara Alıcı Bulabilir

Çıplak 2. Sezon Fragmanı Ölenle Ölünmez

Çıplak 2. Sezon Fragmanı: “Ölenle Ölünmez” Ufukta Gözüktü