in ,

Amerika’ya Göç Eden İlk İnsanlar Game of Thrones’ta Ak Gezenler’i Durduran Duvarın Bir Benzeriyle Karşılaşmış

Amerika kıtasına göç eden ilk insanlar, HBO’nun popüler dizisi Game of Thrones’ta Ak Gezenler’i engelleyen Duvar’a benzeyen doğal bir buz duvarıyla karşılaşmış.

amerika göç yolları game of thrones duvar
- Reklam -
- Reklam -

Amerika kıtasına göç etmeye kalkan ilk insanların Game of Thrones dizisindeki Duvar’a benzeyen doğal bir yapı nedeniyle engellendiği ortaya çıktı.

Yeni yapılan bir araştırma, George R.R. Martin tarafından kaleme alınan Buz ve Ateşin Şarkısı serisinde ve onun HBO uyarlaması Game of Thrones (Taht Oyunları) dizisinde yer alan Duvar’ın öngörülü bir tercih olduğunu gösterdi.

Araştırmaya göre Amerika kıtasına göç etmeye kalkan ilk insanlar beklemedikleri buzdan bir duvarla karşılaşmıştı. 900 metrelik dev buz duvarı o dönemki göç hareketlerini ciddi anlamda engellemişti.

- Reklam -

Ortaya çıkan bulgular, Amerika kıtasına yolculuk eden ilk insanların Pasifik kıyısından yola çıkan tekneler kullandığını işaret ediyor. Buzdan duvarın ise Asya’yı Amerika’ya bağlayan kara üzerindeki girişi engellediğini gösteriyor.

Amerika Kıtasına Göç için İki Ana Teori Mevcut

Bugüne dek eski insanların Kuzey Amerika’ya ulaşması hakkında iki ana teori bulunuyordu. Bunlardan ilki, bir zamanlar Asya’yı Kuzey Amerika’ya bağlayan Beringia adlı bir kara kütlesi üzerinden göç ettikleriydi. Diğeri ise Asya’dan küçük deniz araçlarıyla Pasifik kıyısı boyunca seyahat ettikleri hakkındaydı.

Beringia

Bilim insanları, 13.400 yıl öncesinden kalma taş aletlerden yola çıkarak Clovis adıyla bilinen kadim kültüre mensup insanların Asya’dan Amerika’ya ilk göç edenler olduğuna inanıyordu. “Buzsuz Koridor” şeklinde adlandırılan kara kütlesi hakkındaki araştırmalar, Clovislilerin bu yolu tercih etmiş olabileceğini ortaya koyuyordu.

Fakat ilerleyen zamanlarda keşfedilen bazı ayak izleri ve taş eserler, ilk insanların yaklaşık 23.000 sene önce şimdinin New Mexico’suna, 26.500 yıl önce ise Orta Meksika’ya geldiğini tespit etmişti. Bu iki alandan bölgeye giriş yapanların ise Buzsuz Koridor’u kullanmaları olası gözükmüyordu.

Buzsuz Koridor Araştırma Konusu Oldu

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yer alan makalede, buzsuz koridorun ne zaman açıldığı araştırıldı. Kara kütlesinin var olduğu düşünülen bölgede 1.200 kilometre boyunca uzanan 6 konumdan alınan 64 jeolojik örnek incelemeye tabi tutuldu.

Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Jorie Clark’ın öncülüğündeki ekip, koridorun yaklaşık 13.800 yıl önce açıldığını ortaya koydu.

amerika göç yolları game of thrones duvar

Clark konu hakkında şunu kaydetti:

- Reklam -

“Artık buzsuz koridorun Amerika’nın ilk insanları için açık ve uygun olmadığına dair sağlam bir kanıtımız var.”

Ekipten Louise Guillaume ise şöyle konuştu:

“Kozmojenik nüklid maruziyet tarihlemesi diye bilinen bir yöntem kullandık.

“Bu, örneğin bir buzul geri çekildikten ve kayaçları geride bıraktıktan sonra, bize kayaların Dünya yüzeyinde ne kadar süre kaldığını söyleyen bir kayaç saatidir.”

Duvar Yalnızca İlk Göç Dalgasını Geciktirmiş

Bununla birlikte araştırmacılar bölgedeki buz tabakalarının 900 metre yüksekliğe kadar ulaşmış olabileceğini aktardı.

George R.R. Martin’in kült fantastik serisinden uyarlanan Game of Thrones dizisindeki Duvar, Ak Gezenler’i Kuzey topraklarında tutmaya yarıyordu.

Ek olarak araştırmacılar, bu koridorun yalnızca ilk göç dalgası için geçerli olduğunu hatırlatıyor. Yapılan araştırma, kıtaya giden ilk insanların buz duvarıyla engellendiğini ancak sonrasında farklı göç yollarının bulunduğunu da aktarıyor.

Göç yollarını şekillendiren bu duvara dair sizin fikirleriniz neler? George R.R. Martin’in dünya kurma gücü hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Stranger Things 4. Sezon Bütçesi

Stranger Things’in Merakla Beklenen 4. Sezonundan Yeni Fotoğraflar Paylaşıldı

Ruh Fotoğrafçısı - Bünyamin Tan

Ruh Fotoğrafçısı – Bünyamin Tan | “Bir Fotoğraf, Çoğu Zaman Güzel Bir Hatıranın Yitik Eşyasıdır”