in

Antik Mısırlılar Kedi Mumyaları ile Birlikte Gömülüyormuş

Antik Mısırlıların saplantıya varan kedi sevgisi, ölülerini kedi mumyaları ile gömmeye kadar gidiyordu. Peki kedilere neden bu kadar kafayı takmışlardı?

Antik Mısır Kedi Mumyaları
- Reklam -
- Reklam -

Antik Mısırlılar kedilere olan sevgileriyle tanınıyor. Devasa kedi heykellerinden, kedi şeklindeki ince takılara kadar hayatın her alanında bir kedi imgesi var. Güncel bir araştırma, bu takıntının yeni bir alanını ortaya çıkarttı. Ölülerin yanında kedi mumyaları da gömülüyormuş.

Antik Mısırlılar, Tanrıların kedilere benzer özellikler taşıdığına inanıyordu. İnsanın kendisinde olmasını istediği iki farklı duygu takımı, hem kedilerde hem de Tanrılarda görülüyordu. Bir yandan koruyucu, sadık ve huzur verici olabilen bu varlıklar diğer yandan hırçın, bağımsız ve cezalandırıcı özelliklere sahipti.

Büyük Gize Sfenksi, 73 metrelik devasa bir heykel ve aslan vücuduyla insan kafasını birlikte tasvir ediliyor. Tanrıça Sakhmet, kadın vücuduna ve aslan kafasına sahip şekilde canlandırılıyor. İnsanlara şafak ve gurup vakitlerinde koruma sağlıyor. Kediler ayrıca Antik Mısırda büyük sorun oluşturan fare ve yılanlara karşı koruma sağladıkları için de değer görüyorlardı. Kızlara, kedi anlamına gelen “Mitt” ismi konuyordu. Boncuklarla süslenmiş kedi mezarlarına ev sahipliği yapan tarihin en eski hayvan mezarlığı da Mısır’da bulunmuştu.

- Reklam -

Yeni çalışmalar, Mısırlıların kedilere olan ilgisinin her zaman hoş olmadığını gösterdi. M.Ö. 700 ila M.S. 300 arasında milyonlarca kedinin mumyalanıp insanların yanında gömülmek üzere üretildiği ortaya çıktı.

Kedi Mumyaları Özel Olarak Çiftliklerde Yetiştiriliyormuş

Antik Mısır Kedi Mumyaları

Bilim insanları bir gömü odasındaki mumyaların üzerinde X-Ray çekimleri yaptıktan sonra, bir mumyanın kediye ait olduğu ortaya çıktı. Swansea Üniversitesi’nden Profesör Richard Johnston’un kedi mumyası üzerine açıklamaları şöyle:

“Röntgen sonuçları elimize geçince kedinin tahmin ettiğimizden çok daha küçük olduğunu fark ettik. Mumyanın kütlesinin yarıdan fazlası sargılardan ibaretmiş. Öldüğü zaman 5 aylıktan daha küçük olduğunu ve boynunun kasten kırıldığını gördük.

- Reklam -

“Başta şoka uğramıştık fakat araştırmamız devam ettikçe kedi kurban etmenin nadir olmadığını gördük. Bir endüstri hâline gelmişti. Kurbanlık kedi satmak üzerine yoğunlaşmış çiftlikler vardı.”

Antik Mısırın Tanrılarına pek çok türden hayvan kurban ediliyordu, neredeyse kutsal sayılan kedilerin de istisna olmadığı böylece anlaşıldı. Mısır Arkeologu Profesör Mary-Ann Pouls Wegner’e göre, kediler sözlü yapılan duaların gücünü arttırmak ve Tanrıların iyi niyetini kazanma amacıyla kurban ediliyormuş.

Mısırlıların kedilere olan kara sevdasıyla ilgili yorumlarınız neler? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’dan bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for er-han er-han dedi ki:

    Bununla ilgili bir belgesel görmüştüm. Kedi mumyaları konusu ayrı bir ihtisas sanırım. Kedi çiftlikleri gerçekten büyük bir sektörmüş zamanında. Herhangi bir şekilde beslenme ile ilgisi olmayıp, sadece dini ritüeller için kedilerin özel olarak çoğaltılıp kurban edilmesi çok garip gelmişti.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

patix kitap dolandırıcılığı

Kitap Seti Dolandırıcılığı: Senet İmzalatıp İcraya Veriyorlar

Philip Roth Biyografisi Blake Bailey cinsel taciz

Ünlü Biyografi Yazarının Philip Roth Kitabı, Cinsel Taciz Suçlamalarından Sonra Raflardan Çekildi