in

Antik Mısır Mezarlığında Gizemli Keşif: 142 Köpekle Birlikte Gömülmüş Bir Çocuğun Kemiklerine Ulaşıldı

Antik Mısır’dan kalma gizemli bir keşfe imza atıldı. 142 köpek ile beraber gömülmüş bir çocuğa ait mezar gün yüzüne çıkartıldı.

Antik Mısır Mezarı Köpekler ile Gömülen Çocuk
- Reklam -
- Reklam -

Antik Mısır’ın çözülmeyi bekleyen gizemlerle dolu topraklarında ilginç bir keşif haberi daha geldi: 142 köpekle beraber gömülmüş bir çocuk mezarı bulundu.

Mısır’ın kumları bugüne dek sayısız ve paha biçilemez hazineyi bizlere sundu ancak yapılan son keşif, bilim insanlarının aklını bir hayli karıştırmış gibi görünüyor. Kahire yakınlarındaki bir mezarlıkta kazı faaliyetleri yürüten bilim insanları, 142 köpek cesedinin etrafına özenle yerleştirilmiş 8 yaşında bir çocuğun kemikleriyle karşılaştı.

Rus Bilim Akademisi Mısırbilim Araştırmaları Merkezi’nde (CEI RAS) görevli uzmanlardan oluşan ekip, bir süredir Feyyum Vahası’nda kazı çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalar, Nil Nehri’nin yaklaşık 100 kilometre batısında yer alan mezarlık çevresinde yoğunlaşmış durumda. Gömü alanının, milattan önce birinci yüzyılda meydana geldiği düşünülüyor.

- Reklam -

Antik Mısır Mezarı 142 Köpek ile Gömülen Çocuk

CEI RAS’a göre, 8-9 yaşlarında bir çocuk farklı yaşlardan ve çoğunluğu yavru olan 142 köpek cesedinin üzerine konmuştu. Ayrıca, çocuğun başının üzerine bir keten çanta da bırakılmıştı.

“Bu ve benzeri gömüler Mısır’a özgü değildir. Çok sayıda köpeğin gömülmesi Mısırlılar ve Feyyum bölgesinde yaşayan yabancıların din ve sihir temelli inanışlarının bir sentezine, dolayısıyla yeni ritüelistik davranışların doğduğuna işaret ediyor olabilir.”

Antik Mısır Mezarındaki Gizemli Çocuğa Dair Bazı İpuçları Mevcut

Her ne kadar vaka çözülmeyi bekleyen gizemlerle doluysa da uzmanlar çocuk ve köpeklere neler olmuş olabileceğine dair bazı ipuçlarına sahip.

Köpek kemikleri üzerinde mavi kil bulunması bu ipuçları arasında yer alıyor. Mavi kil, Antik Mısır barajlarında görüldüğünden bu duruma bir sel felaketinin sebep olduğu düşünülüyor. Köpek cesetlerinin herhangi bir saldırı izi taşımıyor olması da ölüm sebebinin boğulma olduğu tezini kuvvetlendiren detaylar arasında.

- Reklam -

Tüm bunların yanında çocuğun buraya gömülmüş olmasının ardındaki sır çözülebilmiş değil. Çocuğun köpeklerle ne gibi bir bağlantısı olduğu bilinmemekle beraber, uzmanlar köpeklerin ölümüne sebep olan olay yaşanırken çocuğun onlarla beraber olduğunu tahmin ediyor.

Antik Mısır Mezarındaki Çocuk

Mezarda bulunan keten çanta keşfin gizemini koruyan bir diğer detayı olarak öne çıkıyor. Aynı mezarlıkta bulunan ve benzer bir çanta içinde gömülmüş bir başka cesedin varlığından söz edilebilirse de ikisi arasında dikkat çeken bir fark olduğu göze çarpıyor. Daha önce bulunan bu cesedin sahibi, göğsünde bulunan oktan anlaşıldığı üzere infaz edilmiş olmalıydı. Bu gizemli keşifler, adını timsah tanrısı Sobek’ten almış eski bir Mısır kasabası olan Crocodilopolis yakınlarında ortaya çıkarıldı.

Her ne kadar antik Mısırlıların yaşamları etrafındaki giz perdesi varlığını koruyor olsa da yapılan keşifler o zamanlara dair daha net bir bakış açısı elde etmemizi sağlamayı sürdürüyor. Binlerce yıllık Mısır mezarları gelecekte de bizi şaşırtmaya devam edecek mi? Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Greek Reporter

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Power Dizisi İlk Bakış: Feminist Distopya Yapımı Yolda

Naomi Alderman’ın Feminist Distopyasından Uyarlanan “The Power” Dizisine İlk Bakış

Yedi Yıldız Taşı - Bram Stoker

Bram Stoker’ın “Yedi Yıldız Taşı” Yeni Çevirisiyle Uzun Yıllar Sonra Yeniden Türkçede