in

4.000 Yıllık Antik Mısır Mezarında Gizemli Timsah Kafatasları Bulundu: “Sıra Dışı Bir Keşif”

Antik bir Mısır mezarında sıra dışı bir keşfe imza atıldı. Arkeologlar, Hatşepsut Tapınağı’nın yakınlarındaki bir soylu mezarında timsah kafatasları buldu.

Antik Mısır Mezarından Timsah Kafatasları Çıktı
- Reklam -
- Reklam -

Antik Mısır mezarından timsah kafatasları çıktı. Kalıntılar, eski Mısırlılar için ünlü bir mezarlık olan Teb Nekropolü’ndeki kazılarda ortaya çıkarıldı.

Eski Mısırlıların hayvanları mumyalamaya ve mezarlara kendileriyle birlikte gömmeye düşkün oldukları iyi biliniyor. Ancak araştırmacılar, 4 bin yıllık mezarlıklarda keşfedilen 9 timsah kafatasının insan mezarlarında yer alan ilk sürüngen kalıntısı olduğunu duyurdular.

Uluslararası bir araştırma ekibi Nil’in batı kıyısında, Luksor yakınlarındaki Kuzey Asasif vadisindeki Teb Nekropolü’nün kalıntıları arasında bulunan kumaşa sarılı 9 timsah kafatasının keşfini detaylandırdı.

- Reklam -

Milyonlarca mumyalanmış köpek, kedi, babun, aslan, at, keçi, yılan ve kuşun yanı sıra, eski Mısır yerleşim yerlerinde birçok mumyalanmış timsah keşfedildi. Bununla birlikte araştırmacılar, mumyalanmamış timsah kafalarının bir insan cenazesi bağlamında ilk kez bulunduğuna inanıyor.

Antik Mısır Mezarın Timsah Kafatasları

Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi’nden Dr. Patryk Chudzik, yaptığı açıklamada durumu şu şekilde açıkladı.

“Moloz yığınlarından birinde yapılan kapsamlı bir analiz, timsah kafalarının öncelikle mezar odalarına yerleştirildiğini kanıtladı. Dolayısıyla dört bin yıl önce, Orta Krallık döneminde cenaze törenleri sırasında oraya konmuş olmalılar. Mısır’ın her yerinde bulunan binlerce timsah mumyası karşısında, bu nehir canlılarının mumyalanmamış ve sadece baş ile deri kalıntılarının yer alması oldukça sıra dışı. Aslında, kutsal sürüngenlerin kalıntıları özel olarak hazırlanmış yeraltı mezarlarına gömüldü.”

Antik Mısır’dan kalma kalıntılar dikkatle incelendikten sonra söz konusu kafataslarının burundan kuyruğa kadar 5 metrelik boya ulaşan genç Nil timsahları (Crocodylus niloticus) oldukları görüldü. Bu tür, kıtadaki tüm timsahların en büyüğü ve en tehlikelisi olarak biliniyor.

Antik Mısır Mezarın Timsah Kafatasları

- Reklam -

Antik Mısır Mezarından Çıkan Timsah Kafatasları Bir İlki İşaret Ediyor

İlk olarak 1922’de kazılan mezarlıkta iki farklı kompleks bulunuyor. Mezarlardan birinin bir ileri gelene, diğerinin ise yüksek rütbeli bir kraliyet saray hizmetkarına ait olduğuna inanılıyor. Bunlardan birinin de II. Mentuhotep’in (MÖ 2055-2022) sarayında yüksek rütbeli bir yetkili olan Şansölye Khety’ye ait olduğu biliniyor.

Varşova Üniversitesi ekibi 2013 yılından beri iki mezarı kazıyor. Ekip amiri Patryk Chudzik, keşfi “türünün tek örneği” olarak nitelendirdi.

“Bu tamamen sıra dışı bir keşif ve Mısır’daki araştırma tarihinde türünün ilk örneği. Nil boyunca bulunan birçok timsah mumyasını biliyoruz. Bunların hepsi, kutsal hayvanların özel olarak hazırlanmış yer altı mezarlarında saklanan tüm vücutlarından oluşuyordu. Ancak çalıştığımız mezarlarda timsahların bütün bedeni değil sadece kafası gömülmüştü.”

Antik Mısır Mezarından Timsah Kafatasları Çıktı

Antik Mısır zamanında timsah kafalarının neden bu insanlarla birlikte gömüldüğünün cevabı ise belki de hiçbir zaman yanıt bulamayacak.

Antik Mısır’ın daha ne gibi gizemler sakladığını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ivy ivy dedi ki:

    Bunun, ahirette Sobek’in korumasına layık olabilmek için yapılmış olabileceği söylenmiş.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ethem Onur Bilgiç'in 4. Kişisel Sergisi "Retrospektif" Açıldı

Ethem Onur Bilgiç’in Dördüncü Kişisel Sergisi Sanatseverleri Bekliyor

8 Mile Dizi Uyarlaması Geliyor

Eminem’in “8 Mile” Filmi 50 Cent Tarafından Diziye Uyarlanıyor