in

Antik Mısır’dan Kalma Papirüs, Mumyalama İşlemi Hakkında Yeni Bilgiler Veriyor

Antik Mısır zamanından kalma 3.500 yıllık papirüs, mumyalama işlemi hakkında yeni bilgileri gün yüzüne çıkartmayı başardı.

Antik Mısır Mumyalama İşlemi Hakkında Papirüs
- Reklam -
- Reklam -

Antik Mısır mumyalama süreci konusunda yepyeni bilgiler ortaya çıktı. Yeni keşfedilen 3.500 yıllık tıbbi papirüs, Antik Mısır yerlilerinin ölülerini ahirete hazırlama şekillerini detaylıca anlatıyor.

Antik Mısır’da mumyalama işlemleri kutsal bir sanat olarak görülüyordu. Sürecin nasıl ilerlediği de konunun uzmanlarının bildiği sırlardı. Mumyalama, ustadan çırağa aktarılıyordu. Bu yüzden konu hakkında bulunan metinler detaydan yoksundu. 3.500 yıllık bu yeni metin, işlem hakkında yazılan en eski yazı olma özelliğini taşıyor.

Kopenhag Üniversitesi’nden Mısır Bilimci Sofie Schiødt, incelediği metinle ilgili şu açıklamaları yapıyor:

- Reklam -

“Bu papirüste bulduğumuz mumyalama teknikleri daha yakın tarihlerde yazılan rehberlerde bulunmayan yanlara sahip. Açıklamalar son derece detaylı. Metin, süreçteki bütün konu başlıklarını kapsıyor. Yani, okurun mumyalamayı bilen ve sadece hafızasını tazelemek isteyen uzmanlar olması amaçlanmış. Merhem tarifleri ve farklı türden bandajların farklı kullanım amaçları da anlatılıyor.

“Bu metinde ilk kez öğrendiğimiz ilgi çekici yeni bilgiler merhumun yüzünün nasıl mumyalanacağını anlatıyor. Bitki temelli pek çok ilacın ve süreçte kullanılacak sıvıların nasıl hazırlanacağı adım adım anlatılıyor.

Antik Mısır Mumyalama İşlemi Hakkında Papirüs

“Yüz için hazırlanan sıvılar sonrasında kırmızı ketenden bir beze sürülüyor ve bez ölünün yüzünde dört gün bekletiliyor. Bu işlem yüz hatlarına hasar vermeyen koruyucu bir tabaka oluşturmak ve bakterilerin yüze gelmesini engellemek için uygulanıyor ve dört günde bir tekrarlanıyor.”

Antik Mısır Zamanında Mumyalama İşlemi Dört Günlük Ritüellerle Uygulanıyordu

Schiødt, bulunan yeni metnin Milattan Önce 1450’de yazıldığını belirtiyor. Mumyalama hakkındaki en yaşlı ikinci metinden, neredeyse 1000 yıl daha eski.

- Reklam -

Metne göre mumyalama süreci 70 günden oluşuyor. 35 gün kurutmaya 35 gün de sarmaya ayrılmış. İlk olarak vücut dört gün boyunca temizleniyor. Organlar ve beyin çıkartılıyor. Ardından kurutma başlıyor. Kurutma sürecinde vücut kuru sodalarla hem içten hem dıştan kaplanıyor.

İkinci 35 günde vücut koruma ve bakteri oluşumunu engelleme amaçlı sıvı ve ilaçlarla yıkanıyor ardından da bandajlar sarılıyor. 70 günlük bu süreç dört günde bir gerçekleşen seanslarla uygulanıyor. 68. günde mumyalama işleri sona eriyor ve son iki gün mumyacıların, ölüyü ahirete taşıyacak ayinleri yapmasıyla geçiyor.

Antik Mısır Mumyalama İşlemi Hakkında Papirüs

Bulunan yeni papirüs, üzerindeki çalışmalar sona erdikten sonra 2022’de ziyarete açılacak.

Antik Mısır’ın sunduğu egzotik gelenekler ilginizi çekiyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Eurek Alert

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

WandaVision final bölümü inceleme

WandaVision 9. Bölüm İncelemesi: Final ile Gelen Hoşnutsuzluk ve Bazı Sorular

GeForce NOW Türkiye Fiyatları

GeForce NOW Türkiye Fiyatları Belli Oldu: İlk Tepkiler Çok Pahalı Olduğu Yönünde