in

Erkek Olduğu Sanılan Mısır Mumyasının Hamile Bir Kadına Ait Olduğu Ortaya Çıktı

Erkek bir rahip olduğu düşünülen Antik Mısır mumyası, hamile bir kadına ait çıktı. Varşoda’daki koleksiyon arkeologları şaşırtmayı başardı.

Antik mısır mumya hamile
- Reklam -
- Reklam -

Polonya’da erkek bir rahibe ait olduğu zannedilen Antik Mısır mumyası üzerinde yapılan incelemeler, mumyanın yedi aylık hamile bir kadına ait olduğunu çıkarttı. Araştırmacılar ilk defa iyi korunmuş bir hamile mumya keşfetmenin şaşkınlığını yaşıyor.

Mumya Varşova’ya 1826’da getirildi. Üzerindeki notlar da içinde erkek bir rahibin yattığını belirtiyor. Geçmiş incelemelerde mumyanın erkek olmadığını düşündürten hiçbir detay yoktu.

Çalışmada görev alan Marzena Ozarek-Szilke durumun absürtlüğünü şöyle açıklıyor:

- Reklam -

“İlk şaşkınlığımız penis olmadığını fark edince oluştu. Sonra göğüslerini ve uzun saçlarını fark ettik. Bunun ardından da hamile olduğunu. Fetüsün küçük ayak ve ellerini gördüğümüzde tamamen şoke olmuştuk.”

eski mısır hamile mumya

Araştırmacılar kadının 20 ila 30 yaşları arasında olduğunu ve bebeğin kafatasından yola çıkarak hamileliğin 26-28. haftalarında olduğunu tahmin ediyor. Varşova Mumya Projesi kapsamında yapılan çalışmaların sonuçları haftalık yayınlanan Arkeoloji Bilimi Dergisi’nin yeni sayısında yayınlandı.

Hamile Antik Mısır Mumyası Üzerinde Çalışmalar Devam Edecek

Ekip üyesi Wojciech Ejsmond, mumyanın önemini açıkladı:

“Mumyayı ölüm sebebini öğrenmek ve antik hastalıklar hakkında bilgi edinmek için inceliyorduk. Bir kadın olduğunu tamamen şans eseri fark ettik. Hamile bir mumyayla ilk kez karşılaşıyoruz. Antik zamanlarda hamilelik ve dönemin yöntemlerini anlamamız için önemli bir bulgu.

“Bu yüzden mumya eşsiz. Benzer bir durumu hiç görmemiştik. “Bizimki” fetüsle birlikte mumyalanmış tek mumya.”

- Reklam -

Üzerindeki hiyeroglifler mumyanın Milattan Önce 100 ile Milattan Sonra 100 arasında yaşadığını ve erkek bir rahibe ait olduğunu gösteriyordu. Mumyanın neden yanlış tabutta olduğuyla alakalı net bilgiler olmasa da, “hazine avcılarının” işi olduğu düşünülüyor. Mumyanın boynunda hasarlar olduğunu belirtildi. Muhtemelen tabut içinden değerli eşyalar çalmak için açılmış.

Antik mısır mumya hamile

Geçen haftalarda mumyalarla ilgili başka önemli gelişmeler de oldu. Antik Mısır’da mumyalarla birlikte gömülmek için çiftliklerde özel olarak yetiştirilen kediler olduğu ortaya çıktı. Ayrıca mumyalama işlemini ayrıntılarıyla anlatan bir papirüse ilk kez denk gelindi.

Bilim insanları şimdi mumyanın bundan çok daha yaşlı olduğuna inanıyor ve olası ölüm sebeplerini araştırıyor. Henüz açılmayan mumya üzerinde yapılan görüntülemeler, kadının omuzlarına kadar düşen kıvırcık saçlara sahip olduğunu ortaya çıkarttı.

Yeni keşfedilen hamile kadın mumyası hakkındaki fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Flatline - DC Comics Robin

Robin Çizgi Romanı DC Evreninin Havalı ve Karanlık Güçlere Sahip Yeni Karakterini Tanıttı

Kanuni Sultan Süleyman Portresi

Açık Artırmada İsimsiz Bir Alıcıya Satılmıştı: Kanuni Sultan Süleyman Portresi İBB’ye Bağışlandı