in ,

3.300 Yıllık Antik Mısır Resmindeki Kuşların Türleri Tek Tek Tanımlandı

Antik Mısır resminde yer alan kuşların türleri tanımlandı. 3.300 yıllık çizim öyle detaylı ki dönemin doğal hayatına dair önemli ipuçları veriyor.

Antik Mısır Resim Kuşlar
- Reklam -
- Reklam -

Bir Antik Mısır resminde yer alan kuşların türleri yapılan inceleme sonucunda tek tek tanımlandı. Çizimdeki detaylar, araştırmacıları büyülüyor.

Bazısı uçan bazısı yeşil bir bataklık çevresinde tünemiş kuşları resmeden tablodaki detaylar sanatçısı tarafından o kadar özenle aktarılmış ki araştırmacılar, yaklaşık 3.300 yıl önce çizilmiş bu sanat eserinde yer alan kuşların türlerini kesin olarak belirleyebiliyor.

Tablo, yaklaşık yüz yıl önce, Kahire’nin 300 kilometre güneyindeki eski Antik Mısır başkenti olan Amarna’da bulunan sarayın duvarlarında ortaya çıkarılmıştı. Tablo üzerinde daha önce bir çalışma yürütülmüştüyse de bu yeni çalışma bazıları doğal olmayan işaretler de barındıran kuşların tümünün tanımlanmasını kapsayan ilk detaylı araştırma olma niteliğiyle öne çıkıyor.

- Reklam -

Tasvir edilen kuşların çoğu kaya güvercini (Columba livia) olmakla beraber alaca yalıçapkını (Ceryle rudis), kızıl sırtlı örümcek kuşu (Lanius collurio) ve ak kuyruksallayan (Motacilla alba) türleri de tabloda yer alıyor. Bu detaylar Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nden Christopher Stimpson ve çalışmanın ortak yazarı Cambridge Üniversitesi Mısırbilim fahri profesörü Barry Kemp’in aralık ayında yayımlanan çalışmalarında bulunuyor. Kuşları tanımlamakta geçmişte yayımlanmış ornitolojik ve taksonomik araştırmalarda elde edilmiş verilerin kullanıldığı belirtiliyor.

Antik Mısır Resim Kuşlar

“Yeşil oda” olarak adlandırılan odanın duvarlarında nilüferler, papirüs bitkileri ve kuş tasvirlerinden oluşan ve kraliyet ailesinin rahatlamasını sağlayacak bir atmosfer sağlayan çizimler bulunuyor. Araştırmacılar çizimlerin yanı sıra odada gerçek bitkilerin de bulundurulduğu, odanın parfümle ferahlatıldığı ve Antik Mısırlıların burada müzik çaldığını düşünüyor.

Antik Mısır’dan Kalan Orijinal Çizimler Yok Oldu

MÖ 1353 ve 1336 arasında Mısır tahtında Firavun Akhenaten oturuyordu. Akhenaten Mısır’ın dinini güneş diski Aten’i merkeze alan bir anlayış doğrultusunda değiştirmişti. Ayrıca Akhetaten (günümüzde Amarna olarak biliniyor) adında yeni bir başkent kurdu ve burada araştırmanın konusunu teşkil eden çizimlerin keşfedildiği bir saray inşa ettirdi.

Mısır Keşif Derneği tarafından 1923 ile 1925 yılları arasında gün yüzüne çıkarılan Yeşil Oda’daki resimler narin yapıdaydı ve hasar görebilirdi. Mısırbilimci Nina de Garis Davies bunların tıpkıbasımlarını yaptı. Davies’e ait bu kopyalar, artık orijinal tabloların tüm çabalara rağmen yok olması nedeniyle büyük bir öneme sahip. Arkeologlar, orijinal çizimleri korumanın tek yolunun onları yeniden kumlara gömmek olduğunu düşünmüş ancak yerli halkın kendilerine zarar vermesinden korktukları için bu düşüncelerini hayata geçirmemişlerdi.

Antik Mısır Tablo

Alaca yalıçapkını ve kaya güvercini hâlâ yıl  boyu Mısır’da bulunabilirken kızıl sırtlı örümcek kuşu ve ak kuyruksallayan göçmen kuşlar arasında yer alıyor. Çizimler, Mısır’ın papirüs bataklıklarına özgü olmamasına rağmen bir dizi kaya güvercini tasviri de barındırıyor. Bu kuşlar gerçekte bölgenin çöl kayalıklarında görülüyor. Araştırmacılar, en olası açıklamanın antik sanatçıların sahneyi daha iyi göstermek için onları aslında bataklıklarda görülmemelerine rağmen dahil etmeye karar vermiş olmaları olduğunu söylüyor:

- Reklam -

“Varlıkları, daha yabani, el değmemiş bir doğa algısını güçlendirmek için kullanılmış bir motif olabilir.”

İlginç bir biçimde, antik dönem sanatçıları kızıl sırtlı örümcek kuşu ve ak kuyruksallayanları gerçekte sahip olmadıkları üçgen kuyruk desenleriyle tasvir etmişlerdi. Araştırmacılar, sanatçıların desenleri bu iki türün Mısır’a mevsimlik geldiklerini belirtmek amacıyla koymuş olabileceğini tahmin ediyor.

Antik Mısır Resim Kuşlar Betimleme

Bu işaretler haricinde sanatçılar kuşlar ve bitkilerin gerçeğe oldukça yakın tasvirlerini yaratmakta olağanüstü bir başarı sağladığı söyleniyor. Bu konuda Stimpson, düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor:

“Yeşil Oda çizimlerinin, Antik Mısır sanatının daha geniş ele alındığı bağlamda bile doğal dünyanın yakından gözlemlenmesinin bir örneği olarak dikkate değer olduğunu düşünüyorum.”

Antik Mısır’dan kalma bu detaylı çizim hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Pope's Exorcist Fragmanı: Yeni Russell Crowe Filmi Yolda

Russell Crowe’un İblislerle Savaştığı “The Pope’s Exorcist” Filminden İlk Fragman

Netflix 100'den Fazla Ülkede Abonelik Ücretini Düşürdü

Netflix 100’den Fazla Ülkede Abonelik Ücretlerini Düşürüyor: İndirim Listesinde Türkiye Yer Almıyor