in

Aşölyen Aletler ve Taş Devri Teknolojisinin 100 Bin Yıl Süreyle Birlikte Kullanıldıkları Ortaya Çıktı

Neandertaller ve atalarının, modern insanlar taş devrini başlattıktan sonra uzun süre eski aşölyen aletlerle yaşamını sürdürdükleri ortaya çıktı.

Neandertal aşölyen alet
- Reklam -
- Reklam -

Neandertal alet kültürü ile modern insanın gelişiminde büyük rol oynayan taş devri aynı dönemlerde var olmuş. İnsanların ve Neandertallerin ortak atası olan Homo Heidelbergensis’lerin başlattığı Aşölyen devri ve taş devri 100,000 yıl boyunca birlikte ilerlemiş.

Aşölyen alet teknolojisi ilk insanlar tarafından uygulanan en uzun teknoloji kültürlerinden. Doğu Afrika’da 1.75 milyon yıl önce başlayan devir, Afrika ve Avrupa’da yaşayan farklı insansı türleri tarafından uygulandı.

Aşölyen devrinin ne zaman kapandığı ise şimdiye kadar tartışma konusuydu. 300 ila 150 bin yıl önce bir aralıkta bittiği düşünülüyordu. Net tarih konusunda yetersiz kalan kanıtlar yeni çalışmayla birlikte tamamlandı. Aşölyen devri, Sahara altı Afrika’da 170 bin yıl önce biterken, Asya’da 57 bin yıl önceye kadar devam etmiş.

- Reklam -

Kent Üniversitesi’nden Dr. Alastair Key ve iş arkadaşları keşfi eldeki taş aletlerin kronolojisini çıkartırken yapmış. Dünyanın farklı bölgelerinden gelen aletler incelenince, iki devrin aynı anda var olduğu anlaşılmış.

Aşölyen Bölgelerindeki Yeni Teknikler, Türlerin Tükenmesinden Devir Değişimine Kadar Pek Çok Alanda Kullanılıyor

aşölyen alet

Çalışmanın başındaki isim Dr. Alastair Key, tarih saptama çalışmalarını şöyle açıkladı:

“İlk insanların davranış şekillerini açıklamak için erken dönem arkeolojik kayıtlar yetersiz kalıyor. İlk Aşölyen bölgelerinin, bu teknolojinin son hâlini anlamak için bir işe yaramayacağını biliyorduk. En geç taş aletlerin tarihine bakarak optimal ilerleme istatistiği denilen bir sistemle aradaki arkeolojik kayıt boşluğunu doldurmaya çalıştık. Bu teknik, aşölyen geleneğinin ne zaman bittiğini anlamamız dışında, yeni arkeolojik keşifleri nerelerde bulacağımızı tahmin etmeyi de kolaylaştırıyor.”

- Reklam -

Optimal ilerleme istatistiği, bir teknolojinin başladığı nokta ve zamanla, bittiği nokta ve zaman arasındaki muhtemel yer ve tarih kronolojisini çıkartarak, bilim insanlarının aradaki boşlukları doldurmak için nerelere bakması gerektiğini tahmin eden bir teknoloji.

Çalışmada da görev alan ve optimal ilerleme istatistiğini geliştiren Dr. David Roberts’in açıklamaları şöyle:

“Bu tekniği şahsım ve bir iş arkadaşım soyu tükenen türlerin ne zaman yok olduğunu anlayabilmek için geliştirmiştik. Bir türün son örneğinin kalıntılarını bulup net bir tarih çıkartmak son derece nadir yaşandığı için o alanda önemli gelişmelere imza atmıştı. Yeni alanlarda kullanıldığını görmek heyecan verici.”

Peki ya siz bu yeni bulgular konusunda neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Phys

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dino Buzzati - Colombre Alıntıları

Kafkaesk Yazar Dino Buzzati’nin Colombre Eserinden 10 Alıntı

WandaVision Final Bölümü Quicksilver

WandaVision Yönetmeni Finalde Evan Peters’lı Quicksilver’ı Daha Fazla Göreceğimizi Söyledi