in ,

Avrupalı Kâşiflerin Karayipler’i Keşfi, Özel Bir Kertenkele Türünün Sonu Oldu

Karayipler’deki Guadeloupe’de yapılan çalışma, adaya özgü türlerin yarısının keşif sonrası yok olduğunu gösteriyor.

Avrupalı Kâşifler Türler Yok Oluş Kertenkele
- Reklam -
- Reklam -

Avrupalı Kâşifler, yaptıkları keşifler ile dünyaya farklı anlamda bilgiler kattılar. Ancak bunun yanında özel bir kertenkele türünü yok etmenin yanı sıra birçok türün nüfusunun da büyük oranda tükenmesine yol açtılar.

Antroposen, ya da İnsanlık Çağı. Dünya’nın doğal yaşamının çağlarını anarken kullanılan, daha yeni kullanılmaya başlanmış bir terim. İnsanların Dünya üzerindeki hâkimiyetini tamamlamasıyla, doğal döngüleri tamamen bozmaya başlamasından sonrasına verilen ad. Aşağı yukarı Sanayi Devrimi’yle birlikte başladı ve bu çağın Dünya üzerindeki etkilerini halen tamamıyla bilmiyoruz. Yeni bir çalışma, etki düzeyinin tahminimizden çok daha fazla olduğunu ortaya çıkarttı.

Almanya’daki Max Planck İnsan Tarihi Enstitüsü’nde çalışan Dr. Corentin Bochaton ve Profesör Nicole Boivin tarafından yürütülen çalışma, Karayipler’deki eski Fransa kolonisi Guadeloupe adalarına odaklandı. Altı adadan 43 bin iskelet kalıntısını inceleyen araştırmacılar, Avrupalı kolonicilerin varışından bugüne kadar adadaki pullu nüfusunun %50 ile %70 arasının tükendiğine kanaat getirdi.

- Reklam -

Profesör Bolvin’in açıklamaları şöyle:

“Guadeloupe’den gelen uzun süreli veriler endişe kaynağı. Yılan ve kertenkeleler çevresel, iklimsel ve insan kaynaklı pek çok değişiklikten geçti. Adalarda binlerce yıl boyunca yaşadı. Narin hayvanlar değiller fakat son birkaç yüzyılda tür çeşitlilikleri dibe vurdu.

Araştırmamız bugünkü koruma sorunlarını ön plana çıkartmak için geçmiş çeşitliliği göstermeyi hedefliyor. Sürüngenler, insanlar için pek hoş görünmese de tropik ekosistemlerin önemli bir parçası.”

Avrupalı Kâşifler, Karayipler’i Kendi Özel Arazileri Haline Getirdikçe Türler Yok Oldu

Avrupalı Kâşifler Türler Yok Oluş

Guadeloupe’nin fosil kayıtlarını inceleyen ekip, nesli tükenen türlerin vücut kütlesi, habitat tercihleri ve tükenme riski gibi değişkenlere odaklandı. Karada yaşayan orta boylu türlerin en büyük kayıpları çektiği ortaya çıktı. Bu durumun en büyük sebepleri olarak da adaya Avrupalılarla birlikte gelen fare ve kedi gibi yabancı avcı türler olduğu anlaşıldı.

- Reklam -

Tükenme oranlarının adalar kolonileştikçe arttığı da anlaşıldı. Doğal ekosistemler tarım arazisi hâline geldikçe pek çok canlının habitatı yok oldu. Toprak bozuldukça altında yaşayan böcekler de yok oldu ve sürüngenlerin besin kaynakları zarar gördü.

Profesör Boivin, Antroposen terimindeki bir paradoksa da parmak basıyor:

“Ekosistemlere verdiğimiz zararlar anlaşıldıkça insanların temelden tahribata sebep olan bir tür olduğu inancı yaygınlaştı. Guadeloupe’den gelen verilerin açıkça gösterdiği üzere, adanın yerlilerinin yaşam şekli yılan ve kertenkele çeşitliliğine izin veriyordu. Avrupalıların ise, vermiyor. Bu durum doğa koruma çalışmalarının nesli tükenmekte olan canlıların yaşadığı bölgelerde tekniklerini değiştirmeleri gerektiğini gösteriyor.

“Dünya’nın her bir köşesinde arkeoloji bütçeleri tehdit altında. Gelgelelim, geçmişimizi bilmeden geleceğe kör ilerleriz. Geçmiş, şu an ve gelecek çalışmaları el ele ilerlemek zorunda.”

Avrupalı Kâşifler ve sebep oldukları yok olan türler konusunda yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: ScienceTech Daily

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Ne demiş ulular: Sömürgenler gelince sürüngenler kaçar.

  2. Avatar for Rwenzori Rwenzori dedi ki:

    Avrupa’nın keşfedip yok etmediği bir şey var mı? Barbarlar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

chloé zhao eternals

Oscar Ödüllü Chloé Zhao, Bir Marvel Filmi Çekmekten Neden Heyecan Duyduğunu Açıkladı

Cruella 2

Cruella 2 Çalışmaları Başladı: Disney Maceranın Devamı için Hazırlanıyor