in

Belçika’da Bir Kilisenin Altında Kemikten Oluşan Duvarlar Bulundu

Arkeologlar, Belçika’nın Ghent şehrindeki bir kilisede yapılan kazı çalışmalarında insan kemikleri ve kafataslarından yapılmış duvarlar keşfetti.

insan kemikleri
- Reklam -
- Reklam -

Belçika’nın Ghent şehrinde yapılan kazının sonunda arkeologlar, genellikle yetişkin uyluğu ve kaval kemiklerinden oluşan tam dokuz adet duvar buldu. Duvarları bulan Hollandalı Şirket’in Restorasyon ve Arkeoloji/ Dekorasyon Bölümünden Ruben Willaert’e göre bu duvarların orta kısımları çoğu parçalanmış kafataslarından oluşuyor.

Kazı projesinin başkanı olan arkeolog Janiek De Gryse’e göre bu dehşet veren yapılar, muhtemelen yüzlerce yıl önce kilise yenilemek için veya eski bir mezarlığa getirilecek yeni naaşlar için yer açmaya çalışan insanların eseri.

De Gryse, konu ile ilgili şunları belirtti:
“Mezarlar boşaltılırken iskeletleri gelişigüzel bir yerlere atamazsınız. Özellikle vücudun yeniden dirileceğine inanan kişiler vardı ve bu kişiler için kemikler vücudun en önemli parçasıydı. İnsanlardan geri kalan kısımları korumak öylesine önemliydi ki mezarlık duvarlarının yanına ölü kemiklerinin konulduğu taş evler (ossuary) inşa ediliyordu.”
Kemik duvarlar, önceden St. John the Baptist ya da St. Jan olarak bilinen Saint Bavo Katedral’inin kuzey bölgesinde keşfedildi. Duvarlara uygulanan karbon 14 yöntemi, kemiklerin 15. yüzyılın ikinci yarısına ait olduğunu gösteriyor. Ancak duvarların çok daha sonra 17. yüzyılda veya 18. yüzyılın başında yapıldığı düşünülüyor. Tarihi belgeler de bu durumu desteklemekte. Bir kaynakta kilise mezarlığının 16. yüzyıl ortalarında ve yeni naaş getirmeyi bıraktıkları 1784 yılında yeniden boşaltıldığı belirtiliyor.

- Reklam -

Tarihler ne olursa olsun bu bulgu için türünün tek örneklerinden biri denilebilir. De Gryse, bilinçli olarak insan kemikleri ile örülen duvarların pek görülmediğini, çoğu tarihi mezarlığın kemiklerden oluşan büyük çukurlar olduğunu belirtiyor.

Kemikler Yetkişkin İnsanlara Ait

insan kemikleri kilise keşif

Saint Bavo Katedrali’ndeki duvarları ören her kim ise muhtemelen acele ettiği düşünülüyor çünkü omurga, kaburga, el ve ayak kemikleri gibi küçük veya kırılgan kemikler duvara dâhil edilmemiş. İlginç bir şekilde arkeologlar herhangi bir kol kemiği de bulamadı.

- Reklam -

Yetişkin erkek ve kadın kemikleri duvarda yer alırken çocuk kemiklerine ise rastlanmadı. Bu da o dönemin yaşam süresi ile ilgili çelişki yaratmakta çünkü çocukların genelde hastalıklar nedeniyle öldüğü biliniyor. Ruben Willaert bu duruma ilişkin olarak sadece yetişkin kemiklerinin duvara koyulma sebebini çocuk kemiklerinin küçük ve kırılgan olması olarak belirtiyor.

De Gryse kemiklere ilişkin şunları da ekledi:
“Duvarlarda sadece alt uzuvlar mevcut. Buna sebep olan durumu hala inceliyoruz. Pratik olduğu için mi sadece bu kemikleri kullandılar yoksa dinî veya ruhsal bir boyutu da bulunuyor mu bilmiyoruz.”
Kazıda bulunmuş kemikler yapılacak detaylı bir envanter kapsamında şimdilik Ghent Üniversitesi’nde incelenecek.

Konu hakkında sizin düşünceleriniz nedir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Kehribar İçindeki Kertenkele Fosilleri, 100 Milyon Yıl Öncesine Işık Tutuyor

Kaynak: livescience

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

parasite inceleme

Parasite İncelemesi: Sınıflar Arası Farklılıklara Dair Bir Güzelleme

Disney Apple satın alma

Apple, Disney’i Satın mı Alıyor?