in

Bin Yıl Önce Çocukların Avlanma Eğitiminde Kullanılan Silahlar Keşfedildi

Eski çağlarda Kuzey Amerika’da, çocukların avlanma ve dövüşme becerilerini geliştirmek için kullanılan silahlar ortaya çıktı.

eski cag silahlari
- Reklam -
- Reklam -

Yeni bir çalışmaya göre antik zamanlarda bazı Yerli Amerikan grupları, çocuklarına dövüşmeyi ve avlanmayı öğretmek için onlara uygun; küçük ve fırlatılabilen silahlar geliştirmiş.

Bin yıldan daha eski bir zamanda, Columbia Nehri’nin döküldüğü yerde, Kuzey Oregon kıyısında yaşayan ve Chinookan ve Salish dillerini konuşan Yerli Amerikanlar; deniz mahsulleriyle beslenip alet ve silah üretiyorlardı. Öbekler halinde deniz kabukları ve çeşitli birikintiler bulunduğu için bir eldiven olarak adlandırılan Par-Tee (deniz kabuğu eldiveni) alanı, 1960 ve 1970’lerde arkeologlar tarafından kazıldı. Bu kazılardan gömüler, ocaklar ve çoğu analiz edilmeyen 7000 parça alet bulundu.

Bu yeni çalışmada araştırmacılar, daha önce analiz edilmeyen 90’dan fazla parçayı inceleyerek parçaların “atlatl” olarak adlandırılan antik silahlara ait olduklarını buldular.

- Reklam -

Atlatllar, Ok ve Yaydan da Eski

Ok ve yaydan önce gelen atlatllar, yüksek güçle dart fırlatabilen bir silahtı. Balina kemiğinden yapılan bu silahların bir ucunda kabza, diğer ucunda da dartlar için bir kanca vardı. Bu silah gruptaki bireylerin hayatta kalması için kilit bir nokta olmakla beraber; bu silahı kullanmayı bilen insanların önemli bir avantajı vardı.

eski cag silah harita

10 Aralık 2019 tarihinde Journal Antiquity’de yayınlanan yeni çalışmada yer alan bilgilere göre, bu silahı etkili bir şekilde kullanmak kritik bir yetenek olmakla birlikte silahta ustalaşmak hiç de kolay değildi. Etkili bir şekilde bu silahı kullanan bireyler avcılıkta sosyal hayatta daha başarılı ve avantajlıydılar. Özellikle kabzaları bulunan çeşitli boyutlardaki atlatlların en irisi, en küçüğünden yüzde 166 daha büyüktü. Bir insanın cinsiyeti, vücut ağırlığı ve boyu insan avucunda sadece yüzde 10 ila 15 arası bir değişim yaşayabileceği için, araştırmacılar küçük atlatlların çocukları eğitmekte kullanıldığı sonucuna varıldı.

Başyazar ve Alberta Üniversitesi’nde doçent doktor olan Robert Losey, atlatlların ölçülü bir şekilde çocuk ellerine göre küçültüldüğünü ve böylece küçük ellerde daha etkili bir silah kullanımı sağladığını ekliyor. Böylece, çocuklar bu silahı nasıl kullanacaklarını öğrenip bu konuda ustalaşabileceklerdi.

- Reklam -

Bu küçük silahlar oyuncaktan veya modelden çok, gerçekten silah olarak kullanılmıştı. Bu boyda bir silahın bir dart okunu yaklaşık 30 metre uzağa fırlatabileceği önceki çalışmalarda bulunmuştu.

Kuzey Amerika’nın batı kıyısında bulunan diğer alanlara göre, Par-Tee’de alışık olunmayan bir şekilde daha çok silah bulundu. Bunun sebebi hakkında kesin olmamakla birlikte, diğer atatlların yüksek ihtimalle balina kemiği yerine tahtadan yapıldığı ve bu yüzden günümüze ulaşamadıkları görüşü hakim.

Yeni keşifler hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Tarihin En Eski Hikâyesi: Endonezya’daki 44 Bin Yaşında Mağara Resmi

Kaynak: LiveScience

Ceren Ak

1998'de İstanbul'da doğdum. Eylül 2016'da İstanbul'dan ayrılıp küçüklüğümden beri okumak istediğim bölüm olan arkeoloji için Ankara'ya geldim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robert E. Howard Kara Turlogh

Robert E. Howard’ın “Kara Turlogh”u İlk Defa Türkçede

Justice League batman

Justice League Filminden Kesilmiş Alternatif Bir Batman Görseli Geldi