Araştırmaya göre demir silahlar üretilmeden önce bin yıl boyunca bronz kılıçlarla düello yapan savaşçılar, gelişmiş dövüş teknikleri kullanıyordu. Bilim insanları, 110 Bronz Çağı kılıcı üzerinde yer alan hasarları değerlendirdiler ve bunların nedenini anlamak için modern kopyalar üreterek birbirleriyle savaştılar.
Yapılan çalışma sonucunda düşman kılıcının manipüle edildiği Rönesans ve Orta Çağ’dakine benzer mücadele yöntemlerinin kullanıldığını keşfettiler. Bu yöntemler, savaşçının zayıf bronz kılıçlarına zarar vermeden düşmanın zayıf noktasına saldırmasını sağlıyordu.
Bronz Çağı kılıçlarına nasıl zarar verildiğini anlamak için araştırmacılar, profesyonel bir bronz ustası olan Neil Burridge’le birlikte çalışıp yedi kopya yaptılar. İlk kez bronz kılıçlar MÖ 3.000 civarında Anadolu’da kullanılmıştı. Daha sonra efsanevi Truva Savaşı’nda benzer silahlar kullanıldığı biliniyor.
Bronz kılıçlar MÖ 1.600 ve MS 6.00 arasında askerler tarafından kullanıldı. Bu bakır ve kalay kombinasyonundan oluşan silahlar kolayca yamuluyordu. Bir çaylağın elinde, kılıcın dikkatsizce sallanması metali bozup onu işe yaramaz hale getirirdi.
Bu yüzden araştırmacılar, savaşçıların belirli hareketler konusunda bilgili olduklarını düşünüyorlar. Eskiden mezarlarda bronz kılıçlar da yaygınlıkla görülüyordu. Bazı uzmanların bunun sadece statü sembolleri olup olmadığını merak etti. Diğerleriyse bronz kılıçların savaşta kullanıldığını ileri sürdüler ancak savaşçılar, silahlarını korumak için kılıç kılıca savaşmaktan kaçınıyorlardı.
Arkeolojik Yöntem ve Teori Dergisi’nde yeni yayımlanan çalışmanın bulguları, bunların hiçbirinin doğru olmadığını ortaya koydu. Askerler düşman kılıçlarını kontrol etmek için kendi kılıçlarını kullanmak üzere eğitilmişlerdi.
Bronz Çağı Kılıç Düellolarının Ana Hedefi
Çalışmanın başyazarı Raphael Hermann’a göre, zayıf noktaya art arda saldırmaya hazırlanırken rakibin kılıcını düşürmesini sağlamak Bronz Çağı savaşlarının ana hedeflerindendi. Kılıcın düşürülmesi sağlandıktan sonra boyun, karın veya pelvise bir darbe vuruluyordu. Kılıçların sıkışmasını önlemek için kemiğe vurmaktan kaçınılıyordu. Ayrıca Hermann, savaş teknikleri değiştikçe kendilerini yeni duruma adapte etmeye çalışan savaşçıların olduğunu da keşfetti.
Britanya, “rakibin kılıcını düşürme” tekniğine uyum sağlayan son ülke oldu. Araştırmacılar, bir döneme kadar oradaki dövüş tekniklerinin “olgunlaşmamış” olduğundan bahsediyor. Çalışmayı bir öğrencisiyle birlikte yürüten Hermann, ayrıca şunları söyledi:
“Bulgularımız, eski çağlardaki kılıç dövüşünün yalnızca saldırmak ya da savunmaktan ibaret olmadığını gösteriyor. Eski çağ savaşçılarının, kılıçları zayıf olduğu için onları olabildiğince kullanmaktan kaçındığı sonucuna da ulaştık.”
Testte kullanılacak kılıçların, önceden belirlenmiş hareketlere göre kullanılıp hasar alınması sağlandı. Ayrıca, o dönemde kılıçların yalnızca diğer kılıçlara karşı savaşmayacağı ihtimali de göz önünde bulundurulup mızrak, deri ve tahtadan silahlarla birlikte bronz kalkanlar da kullanıldı. Çalışmada silahların gelişiminin kronolojik düzenine uyulduğu da belirtiliyor. Kullanılan ilginç tekniklerden birinin de “versetzen” olarak bilinen yöntemlerden biri olduğu söyleniyor.
Söz konusu teknikte savaşçı, kendi kılıcıyla rakibininkini kilitleyip yere düşürüyor ve ardından saldırıya geçiyor.
Siz farklı kılıç teknikleri hakkında neler biliyorsunuz? Savaşçılığa dair bildiğiniz ilginç bilgileri bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
* Büyük Atina Vebası: Antik Yunanistan’da Demokrasinin Sonunu Getiren Salgın
Kaynak: Daily Mail
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!