in

Tarihin İlklerine Şahit Olan Çatalhöyük’te Yeni Bir Mahalle Ortaya Çıkartıldı

Çatalhöyük kazılarında yeni bir mahalle keşfedildi. Tarihin ilkleri ile anılan bölgenin şimdiye dek yalnızca yüzde 6’sı ortaya çıkartıldı.

çatalhöyük yeni mahalle keşfi
- Reklam -
- Reklam -

Tarihin ilklerine şahit olan, Dünya’nın en eski yerleşim alanlarından birisi olan Çatalhöyük yeni bir keşif ile gündemde. Araştırmacılar, bölgede yeni bir mahalleye ait sokaklar tespit etti. Kazı çalışmaları devam ettikçe çok daha fazlasının da yolda olduğu ifade edildi.

Neolitik Dönem’e ait en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Çatalhöyük, keşifleri ile her zaman heyecan verici olmayı başaran bir mesken. Günümüzden yaklaşık 9 bin yıl önce, yerleşim yeri olarak kullanılan bölge Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan Küçükköy’de bulunuyor. UNESCO tarafından 2012 senesinde Dünya Miras Listesi’ne de dahil edilen Çatalhöyük’te kazı çalışmaları sürüyor.

Neolitik ve Kalkolitik çağların izlerini taşıyan bölgede çalışmalar kesintisiz olarak devam ediyor. Bölge halkının en önemli yanlarından birisi ise çağdaşlarından farklı olarak köy yerleşiminden çıkıp kent yaşamına geçmiş olmaları. Bununla birlikte bölge insanının ilk tarım topluluklarından birisi olduğu da ifade ediliyor. Aynı şekilde ateşi ilk kullanan topluluğun, yemeği ilk pişiren insanların da burada yaşadığı kaydediliyor.

- Reklam -

Yalnızca Yüzde 6’ı Keşfedilen Çatalhöyük Sahasında Yeni Bir Mahalle Ortaya Çıkartıldı

Şimdiye dek sadece yüzde 6’lık bir kısmının gün yüzüne çıktığı kazı alanında yeni bir mahallenin keşfedildiği kaydedildi. Çatalhöyük Neolitik Kenti Kazı Başkanı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, son kazılarında sokak olgusuna rastladıklarını ve yeni bir mahallenin gün yüzüne çıktığını ifade etti. Türkcan, keşfe dair şu sözleri kullandı:

“Yeni kazdığımız alanda bir sokak olgusunu görüyoruz ve hatta ikinci bir mahalleyi ortaya çıkarıyoruz. Bize ne kadar imkân verilirse o kadarını çıkarabileceğiz.”

çatalhöyük yeni mahalle keşfi

Türkcan, açıklamalarına şöyle devam etti:

- Reklam -

“Burası sadece büyüklüğüyle ve nüfusuyla değil özellikle varlıklarıyla ve kültürüyle bir kent kültürünü başlatan bir merkez olduğunu söylememiz mümkün. Bir kere daha kent kültürünün başlangıcı olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu sadece arkeologlarla değil bütün sosyal bilimcilerle yeniden tartışmamız gerekiyor ki zaten tartışılmaya başlandı.”

Daha önceki keşiflerde, Çatalhöyük sakinlerinin ölülerini kendi evlerine gömdükleri de ortaya çıkmıştı.

Çatalhöyük hakkındaki gelişmeler hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Milliyet

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Toprakyiyen - Dolores Reyes

Dolores Reyes, Toprakyiyen ile Eril Dünyanın Karanlığına Büyülü Bir Işık Tutuyor

The Simpsons, Richard Branson uzay gelecek tahmin

The Simpsons, Tarihe Geçen Bir Olayı Daha Bildi: Richard Branson, Dizide 7 Yıl Önce Uzaya Çıkmıştı