in ,

Çin’de 2.000 Yıllık Testide Tanımlanamayan Bir Sıvı Bulundu

Çin’in Henan eyaletinde bulunan Sanmenxia şehrinde 2.000 yıllık bronz bir testi bulundu. Testinin içinde tanımlanamayan bir sıvı var.

Çin Testi Sıvı Kuğu
- Reklam -
- Reklam -

Çin Halk Cumhuriyeti’nin merkez eyaletlerinden birisi olan Henan’da 2 bin yıllık bronz bir testi bulundu. Henan’ın Sanmenxia şehrinde bir mezarda yapılan kazı çalışmasında bulunan testinin içinde 3 litreden fazla tanımlanamayan bir sıvı var.

Çinli arkeologlar, Sanmenxia kentinde yeniden inşa edilmek üzere yıkılan bir gecekondunun altında yer alan mezarda kuğu şeklinde kavisli bir testi keşfetti. Testiyle birlikte bronz bir kask, bronz bir leğen ve yeşim – demir karışımı kılıçlar da bulundu.

Testideki sıvı sarımsı kahverengi renklere ve kirli bir görünüme sahip. Testinin içindeki sıvıdan alınan numune, daha detaylı testler için başkent Pekin’e gönderildi.

- Reklam -

Sanmenxia Kültürel Kalıntılar ve Arkeoloji Enstitüsü çalışanlarından Zhu Xiaodong, ilk bakışta mezarın Qin Hanedanlığı’nın sonu (M.Ö. 221-207) ve Batı Hanedanlığı’nın başı (M.S. 8) arasında yapıldığını öne sürüyor. Mezar sahibinin ise düşük rütbeli bir memur olduğu tahmin ediliyor.

Çin Kuğu Testi

Zhu Xiaodong’ın aktardığına göre bu testi 10,475 km²’lik Sanmenxia şehrinde bulunan ilk bronz testi olması açısından da önem taşıyor.

Bronz Testi “Sessiz Kuğu” Adlı Kuğu Türünden İlhamla Yapılmış

Bununla birlikte arkeologlar testinin kuğuyu andıran şekli nedeniyle araştırmaya bir veteriner hekim de davet etti. Sanmenxia sulak alanının kıdemli veterineri Gao Ruyi, tasarımın “sessiz kuğu” olarak adlandırılan bir kuğu türüne ait olabileceğini söyledi.

Arkeologlar ise eski zanaatkârların testideki kuğu tasarımının bu kadar gerçekçi bir şekilde tasarlanabilmesi için oldukça yüksek bir gözlem gücünün gerektiğini işaret etti.

Zhu Xiaodong ayrıca testiden yola çıkarak kuğuların bölgede ilk ortaya çıktığı tarihi de tahmin edebileceklerini söyledi.

- Reklam -

Çin Kuğu Testi

Sanmenxia kenti 1980’li yıllardan beri Sibirya’dan kuğu göçü alıyor. Yerel bölge halkının bu hayvanlara ilgisi büyük.

Çin tarihinin eski başkentlerinden olan Xi’an ve Luoyang’ın arasında bulunan Sanmenxia, tarihi kalıntılar açısından oldukça zengin bir geçmişe sahip.

Tanımlanamayan sıvı ile dolu olan testinin tam olarak ne içerdiği ise merak konusu.

Peki siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Konuya dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Britonların Tavşan ve Tavukları Uzun Yıllar Kutsal Kabul Ettiği Ortaya Çıktı

Kaynak: Xinhuanet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fortknoxt fortknoxt dedi ki:

    Bir bu eksikti. Şimdi virüs filan çıkar hiç açmayın direk yakın. Hiç akıllanmıyor bu çinliler.

  2. Avatar for erce erce dedi ki:

    Rakıdır o…Rakı… :blush:

  3. Avatar for anon95765540 anon95765540 dedi ki:

    Zamanla testinin içine sızmış su olabilir… Eğer testinin içine su sızma imkanı yoksa, su yahut bira türevi bir sıvı olabilir bence. Merak ettim. Sonucu da paylaşırsanız aklımızdan çıkmadan merakımızı gidermiş oluruz.

  4. Avatar for Tansael Tansael dedi ki:

    Bir sıvı 2000 yıl aynı bronz kapta durunca bir hayli değişir bence, sıradan bir şey çıkacak gibi geliyor bana.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avatar 2 çekimleri tamamlandı

Avatar 2 Filminin Konusu Hakkında İlk İpuçları Ortaya Çıktı

Blade Runner En İyi Bilimkurgu Filmi

Empire Açıkladı: En İyi 50 Bilimkurgu Filmi