in

70 Milyon Yıl Önce Transilvanya’da Yaşamış ‘Cüce Dinozor’ Türü Keşfedildi

Yeni bir “cüce dinozor” türü keşfedildi. 70 milyon yıl önce yaşayan bu canlılar, anakaradaki akrabalarından daha ufak boyutlara sahip.

Cüce Dinozor Transilvanya
- Reklam -
- Reklam -

Transilvanya’da yeni bir “cüce dinozor” türü gün yüzüne çıkartıldı. Kretase Dönemi’ne tarihlenen bu canlılar, şaşırtıcı özelliklere sahip.

Yeni keşfedilen cüce dinozor, yiyecek ve avcıların az olduğu durumlarda büyük hayvanların küçülmesine, küçüklerin de büyümesine neden olduğu düşünülen ada kuralının/etkisinin geçerliliği açısından bir kanıt niteliği de taşıyor.

Bir grup araştırmacı Romanya’nın Transilvanya bölgesinde, “Transylvanosaurus platycephalus” olarak adlandırdıkları yeni bir dinozor türü keşfetti. Bu yeni tür, anakaradaki akrabalarından daha ufak boyutlara sahip bir cüce dinozor grubunun bir parçasıydı.

- Reklam -

T. platycephalus, günümüzden yaklaşık 70 milyon yıl önce Kretase Dönemi’nde yaşamış olan Rhabdodontidae ailesinin bir üyesi. Kretase Dönemi’nde çiçekli bitkiler -ve onlarla birlikte ilk polinatörler- evrimleşmiş, kuşların ataları ise uçmayı yeni yeni denemeye başlamıştı. Devasa süper kıta Pangea birkaç küçük kıtaya bölünmüştü ve Avrupa, günümüz Endonezya’sı ya da Galápagos’u gibi tropik adalardan oluşan bir takımadaydı.

Cüce Dinozor Transilvanya kesif

23 Kasım’da Journal of Vertebrate Paleontology’de yayımlanan yeni bir çalışma kapsamında araştırmacılar, kafatası kalıntılarından yola çıkarak keşfedilen türü tanımladılar. Eğer ölçülebilse T. platycephalus’un uzunluğu yalnızca 2 metre olurdu. Geniş, yassı bir kafası vardı ve timsahlar ile kaplumbağalar gibi sürüngenlerle birlikte yaşıyordu.

Yeni Cüce Dinozor Türünün Keşfi, Avrupa Kıtasının Tarihi Adına Önemli Rol Oynuyor

Geçmişte yapılmış çalışmalar; dinozor çeşitliliğinin bu aşamada, Kretase’yi sona erdiren kitlesel yok oluşun hemen öncesinde, önemli ölçüde azaldığını öne sürüyordu. Ancak bu yeni bulgu, dinozor çeşitliliğinin Kretase Avrupa’sında da varlığını sürdürdüğünü gösteriyor olabilir.

Çalışmanın baş yazarı Felix Augustin, bu konuya dair şunları söyledi:

“Keşfedilen her yeni tür ile Geç Kretase Dönemi faunasının Avrupa’da az çeşitliliğe sahip olduğu yönündeki baskın görüşü çürütüyoruz.”

- Reklam -

Yeni türün boyutları, onu Romanya’nın Hateg bölgesinde bulunmuş olan sözüm ona cüce dinozor ailesinin en yeni üyesi yapıyor. Hateg cüce dinozorları, 20. yüzyıl başlarındaki keşfinden bu yana paleontologların ilgisini cezbetmiş bir dinozor grubudur. 2010 yılında bir grup araştırmacı, Hateg dinozorlarının bulunduğu bölgede 80.000 kilometrekare büyüklüğünde bir adanın var olduğunu belirledi.

Cüce Dinozor Transilvanya yeni tür

Adalar çoğunlukla alışılmıştan daha ufak canlıların ortaya çıktığı yerler olarak biliniyor. Günümüzde Kuzey Madagaskar’da bir adada cüce lemurlar ve Kaliforniya Channel Adaları’nda cüce tilkiler yaşıyor. 10.000 yıl önce Akdeniz üzerindeki adalarda cüce fil ve su aygırları vardı. 2021’de yapılan bir çalışmada binin üzerinde türün geçirdiği boyut değişimleri incelenmiş ve “ada etkisi”nin çoğunlukla geçerliliğini koruduğu görülmüştü.

Adada yaşayan canlıların bir süre sonra bodurlaşmasıyla ilgili birkaç hipotezden söz edilebilmekle beraber bu duruma tam olarak neyin sebep olduğu ise hâlâ bilinmiyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri ayrıca Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bloop Gizemli Okyanus Sesi

Yıllarca Dev Bir Deniz Canavarına Ait Olduğu Düşünülen Okyanustaki Gizemli Ses ‘Bloop’ Paylaşıma Açıldı

Yanıltıcı Fragmanlar Dava Sebebi

Yanıltıcı Fragman Yayınlayan Film Yapımcıları Dava Edilebilecek