in

Tarihin En Eski Deniz Kabuğu Borusundan Binlerce Yıl Sonra İlk Defa Ses Çıktı | Dinle

18 bin yıllık deniz kabuğu borusuna modern bir ağızlık yerleştirildi. Geçmişin “sesi” şimdi kulaklarımıza geliyor!

Deniz Kabuğu Borusu Sesi Antik
- Reklam -
- Reklam -

On sekiz bin yıla yakın bir süre önce Antik Avrupalılar deniz kabuklarından ses çıkarmayı başardı. İnsanların kabuğu ne amaçla kullandığı bilinmiyor; daha modern dönemlerde deniz kabuklarından enstrümanlar, sinyal borazanları ve kutsal ayin eşyaları yapılmıştı. Şimdi ise “geçmişin sesi” günümüze taşınıyor.

1931’de yürütülen bir kazıda bulunan deniz kabuğunun ilk olarak elden ele dolaştırılan bir tas olarak kullanıldığı düşünülmüştü. Fransız Pireneleri Sıradağları’ndaki Marsoulas Mağarası’nda bulunan deniz kabuğunun yanında, mağara duvarlarında belki de aletin kullanma kılavuzu olan çizimler de vardı. Çizimler arasında geometrik şekiller, hayvanlar ve kabuğu üfleyen insan şekilleri var.

mağara duvarı deniz kabuğu sesi boru

- Reklam -

Yakın zamanda yeniden incelenen deniz kabuğunda yapılan mikroskobik incelemelerde ise içme kabından başka şekillerde kullanıldığı anlaşıldı. Kabuğun dar kenarından küçük bir parça kesilerek ufak bir açıklık yaratılmış ve bir ağızlık yardımıyla kabuktan ses çıkartılmış. Dönemde kullanılan ağızlığın içi boşaltılmış bir kuş kemiği olduğu düşünülüyor. Açıklığın etrafındaki kahverengi lekelerin de ağızlığın kullanılmasını kolaylaştırmak için sürülen reçine veya balmumu izleri olduğu anlaşıldı.

18 Bin Yıllık Deniz Kabuğu Borusunun Çıkardığı Sesler | DİNLE

Deniz kabuğunu incelemesi için araştırmacılar tarafından çağrılan bir müzikolog boşluğa uygun metal bir ağızlık tasarladı ve açıklığın yanlarındaki iki küçük delik de kullanılarak, antik boru hayata döndürüldü. Müzikolog deniz kabuğundan Do, İnce Do ve Re notalarını çıkartmayı başardı.

deniz kabuğu sesi dinle

- Reklam -

18 bin yıllık deniz kabuğu ilkel bir boru olarak kullanıldıysa dahi bulunan en eski enstrüman değil. O onur, Almanya’da bulunan kemikten yapılmış flütlere ait. 40 bin yıllık flütler, mamut dişlerinden yapılmış ve insanlığın Avrupa’ya ulaşımından hemen sonraki bir döneme aitti. 2012’de yapılan bir kazıda ortaya çıkan flütler evrim tarihçesi hakkındaki bulgularımızı değiştirmiş ve insan yaratıcılığının zannettiğimizden çok daha önce ortaya çıktığını göstermişti.

deniz kabuğu borusu sesi notalar

İlkel müzik aletleri ilginizi çekiyor mu? Modern bir ağızlıkla yeniden çalınan deniz kabuğunun binlerce yıldır uyuyan Kraken’i uyandırdığı teorisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Science News

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Beşinci Boyut Portal

Bilim İnsanları 5. Boyuta Açılan Bir Portal Keşfetmiş Olabilir

Zack Snyder's Justice League

Zack Snyder’s Justice League’in Yeni Fragmanı Yayınlandı: Epik Sahnelere Hazır Olun!