On sekiz bin yıla yakın bir süre önce Antik Avrupalılar deniz kabuklarından ses çıkarmayı başardı. İnsanların kabuğu ne amaçla kullandığı bilinmiyor; daha modern dönemlerde deniz kabuklarından enstrümanlar, sinyal borazanları ve kutsal ayin eşyaları yapılmıştı. Şimdi ise “geçmişin sesi” günümüze taşınıyor.
1931’de yürütülen bir kazıda bulunan deniz kabuğunun ilk olarak elden ele dolaştırılan bir tas olarak kullanıldığı düşünülmüştü. Fransız Pireneleri Sıradağları’ndaki Marsoulas Mağarası’nda bulunan deniz kabuğunun yanında, mağara duvarlarında belki de aletin kullanma kılavuzu olan çizimler de vardı. Çizimler arasında geometrik şekiller, hayvanlar ve kabuğu üfleyen insan şekilleri var.
Yakın zamanda yeniden incelenen deniz kabuğunda yapılan mikroskobik incelemelerde ise içme kabından başka şekillerde kullanıldığı anlaşıldı. Kabuğun dar kenarından küçük bir parça kesilerek ufak bir açıklık yaratılmış ve bir ağızlık yardımıyla kabuktan ses çıkartılmış. Dönemde kullanılan ağızlığın içi boşaltılmış bir kuş kemiği olduğu düşünülüyor. Açıklığın etrafındaki kahverengi lekelerin de ağızlığın kullanılmasını kolaylaştırmak için sürülen reçine veya balmumu izleri olduğu anlaşıldı.
18 Bin Yıllık Deniz Kabuğu Borusunun Çıkardığı Sesler | DİNLE
Deniz kabuğunu incelemesi için araştırmacılar tarafından çağrılan bir müzikolog boşluğa uygun metal bir ağızlık tasarladı ve açıklığın yanlarındaki iki küçük delik de kullanılarak, antik boru hayata döndürüldü. Müzikolog deniz kabuğundan Do, İnce Do ve Re notalarını çıkartmayı başardı.
18 bin yıllık deniz kabuğu ilkel bir boru olarak kullanıldıysa dahi bulunan en eski enstrüman değil. O onur, Almanya’da bulunan kemikten yapılmış flütlere ait. 40 bin yıllık flütler, mamut dişlerinden yapılmış ve insanlığın Avrupa’ya ulaşımından hemen sonraki bir döneme aitti. 2012’de yapılan bir kazıda ortaya çıkan flütler evrim tarihçesi hakkındaki bulgularımızı değiştirmiş ve insan yaratıcılığının zannettiğimizden çok daha önce ortaya çıktığını göstermişti.
İlkel müzik aletleri ilginizi çekiyor mu? Modern bir ağızlıkla yeniden çalınan deniz kabuğunun binlerce yıldır uyuyan Kraken’i uyandırdığı teorisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.
Kaynak: Science News
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!