in

Çin’de ‘Çok İyi Şekilde Korunmuş’ 66 Milyon Yıllık Dinozor Embriyosu Bulundu

Dinozor embriyosu keşfi heyecan yarattı. Çin’de en az 66 milyon yıl öncesinden kalma fosilleşmiş bir yumurtanın çok iyi şekilde korunduğu ortaya çıktı.

Dinozor embriyosu çin
- Reklam -
- Reklam -

Çin’de fosilleşmiş bir yumurtada dinozor embriyosu bulundu. 66 milyon yıl öncesine tarihlenen yumurtanın bugüne dek çok iyi şekilde korunduğu ifade edildi.

Çin’in doğusunda bulunan 45 milyonluk nüfusa sahip Jiangxi eyaletinde arkeolojik bir keşfe imza atıldı. Günümüze kalmayı başarmış en iyi dinozor yumurtası fosili ortaya çıkartıldı.

USA Today adlı gazetenin haberine göre bahsi geçen dinozor yumurtası 2000 yılında Jiangxi eyaletindeki Ganzhou şehrinde taş madenciliği yapan Yingliang Stone şirketi tarafından ortaya çıkartıldı. Bulunan fosil, yumurtayı depolarında muhafaza etti.

- Reklam -

2010 senesinde ise yumurtanın içindeki kemikler fark edildi. Konuya dahil olan bilim insanları yumurtanın Bebek Yingliang adını verdikleri bir embriyo içerdiğini aktardı.

Araştırmanın sonuçları iScience adlı hakemli dergide paylaşıldı.

Milyonlarca Yıllık Yumurta İçindeki Dinozor Embriyosu, Kuşlarla Dinozorlar Arasındaki Bağlantıyı Gözler Önüne Seriyor

Keşif için heyecan duyduklarını aktaran çalışmanın yazarı ve İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Fion Waisum Ma şöyle konuştu:

“Dinozor embriyoları en nadide fosillerden bazıları ve çoğunun kemikleri yerinden çıkmış halde eksik oluyor.”

Fion Waisum Ma, fosilleşmiş yumurtanın “mükemmel bir şekilde korunduğunun” altını çizdi. Bu embriyo sayesinde dinozorun büyüme ve üreme süreçlerine dair pek çok sorunun yanıtını da aldıklarını ifade etti.

Dinozor embriyosu çin fosil

Bir oviraptorosaur olan fosilleşmiş yumurta içindeki dinozorun, iki ayak üzerinde yürüyen ve küçük ön ayakları olan etobur dinozorlar grubu therapod ailesinin bir parçası olduğu belirtildi.

- Reklam -

Bilim insanlarının embriyoda fark ettikleri bir başka öne çıkan özellikse embriyonun yumurtanın içinde ayakları başının yanında ve sırtını kabuğa dayamış bir şekilde sıkışma pozisyonunda durması. Bilindiği üzere kuşlar da yumurta içerisinde aynı bu pozisyonda duruyor.

Tespit edilen bulgular, modern kuş kuluçka şeklinin yüz milyonlarca yıl önce uçmayan dinozorlardan gelmiş olabileceğini doğruluyor.

Dinozorların da Tavuklar Gibi Kuluçka Öncesi Davranışlar Sergilediği Düşünülüyor

Waisum Ma konuya dair şunları aktardı:

“Bu dinozor embriyosunun ve bir tavuk embriyosunun yumurtanın içinde benzer şekilde poz verdiğini görmek ilginç, bu da muhtemelen benzer kuluçka öncesi davranışları sergilediklerini gösteriyor.”

Embriyonun 66 ila 72 milyon yıl arasında bir geçmişe sahip olduğu tahmin ediliyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Elijah Wood: "Yüzüklerin Efendisi Bugün Çekilse Farklı Olurdu"

Elijah Wood, ‘Yüzüklerin Efendisi Serisi Bugün Çekilseydi Nasıl Olurdu?’ Sorusunu Yanıtladı

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü kısa listesi

2021 Haldun Taner Öykü Ödülü’nde Kısa Liste Açıklandı