in

Dinozorlardan Milyonlarca Yıl Önce Yaşamış Timsah Benzeri Devasa Bir Canlının Ayak İzleri Keşfedildi

Dinozorlardan önce yaşamış, tarihi 255 milyon yıl önceye dayanan devasa bir amfibinin ayak izleri gün yüzüne çıkartıldı.

Dinozor Öncesi Zaman Canlı
- Reklam -
- Reklam -

Dinozor izleri bulmak yeterince heyecanlı olsa da Güney Afrika’da çok daha çarpıcı bir keşfe imza atıldı. Üç boyutlu tarayıcı ve drone gibi modern teknolojilerden faydalanan araştırmacılar, yaklaşık 255 milyon yıl önce yaşamış, timsah benzeri bir canlı olan rhinesuchid temnospondyl’in bıraktığı ayak izlerini tespit etti.

Güney Afrika’da gerçekleştirilen yeni keşif, dinozorların dünya üzerinde var olmalarından milyonlarca yıl önce yaşamış bir canlının ayak izlerini gün yüzüne çıkardı.

Witwatersrand Üniversitesi’nden David P. Groenewald ve ekip arkadaşları tarafından PLOS ONE’da yayımlanan çalışmada, bölgenin 3 boyutlu tarayıcılar ve drone yardımıyla geçmişte benzeri olmayan bir biçimde incelendiğini belirtiliyor. Bu sayede araştırmacılar, yaklaşık 255 milyon yıl önce yaşamış timsah benzeri canlı rhinesuchid temnospondyl’in ve daha küçük yaratıkların bıraktığı izleri tespit ettiler.

- Reklam -

Dinozor Öncesi Zaman Canlı Timsah Benzeri

Çalışmayı gerçekleştiren ekip, elde ettikleri bulgular hakkında oldukça heyecanlı:

“Araştırmanın bulguları oldukça önemli çünkü bu antik yaratıklara dair bildiklerimizdeki eksikleri gidermemizi sağlıyor.

“Dave Green paleo yüzeyinde (adını kendisini keşfeden toprak sahibinden alan bir bölge) korunmuş olan bu fevkalade izler, yaklaşık 255 milyon yıl öncesinin Karoo Denizi kıyılarına açılan bir pencere gibi ve bu canlıların nasıl hareket ettikleri ve çevreleriyle etkileşimde bulunduklarına ilişkin doğrudan kanıt teşkil ediyor. “

Dinozor Öncesi Çağlardan Kalma Ayak İzi Heyecan Yarattı

Bu antik çağlara ait amfibi tarafından bırakılan izler, tarih öncesi Karoo Denizi’nde geçmişte bir gelgit alanı veya lagünün var olduğu düşünülen bir yerde bulundu. Araştırmacılar, rhinesuchid temnospondyl’in dinlendiği yedi “beden pozisyonu” ve yaratığın suda timsah gibi hareket ettiği bölgeden birkaç “kuyruk izi” tespit etti.

Tarih öncesi yaratık, suyun dibinde gezinerek ara sıra keskin dönüşler yapıyor olmalıydı. Bir timsah gibi kumlu zeminde kıvranıp ilerleyerek belirgin bir iz bırakmıştı. Boşta kaldığı zamanlarsa kafatasının üst bölümündeki gözlerini kullanarak çevresinde olup bitenleri izlemek için pusuya yatıyor olmalıydı.

- Reklam -

rhinesuchid temnospondyl

Bu keşiflerin özel bir öneme sahip olduğu çünkü rhinesuchid temnospondyl’in  bıraktığı bir ize çok sık rastlanmadığı söyleniyor. Ayrıca her ne kadar fosiller paleontologlara bu tarih öncesi yaratığın neye benzediği hakkında iyi bir fikir veriyor olsa da ayak izleri ve benzeri keşifler, bu canlıların davranış biçimleri hakkında daha zengin bir bakış açısı sunuyor.

Uzun Süredir Devam Eden Rhinesuchid Temnospondyl Tartışması

Paleontologlar, rhinesuchid temnospondyl’in nasıl hareket ettiği konusunu uzun süredir tartışmaktaydı. Kuyruğa mı bağımlıydılar? Bacaklarını mı kullanıyorlardı? Ya da ikisinin bir kombinasyonu mu söz konusuydu? Güney Afrika’da keşfedilen ayak izleri, bu tartışmaların öznesi olan hareket konusunda net bir bilgiye ulaşmamızı sağlıyor: Rhinesuchid temnospondyl, kendisini itmek için kuyruğunu kullanıyordu.

Dinozor Öncesi Zaman Canlı Amfibi

Rhinesuchid temnospondyl, yaklaşık 252 milyon yıl önce Büyük Ölüm’ün (Permiyen-Triyas Yok Oluşu) Dünya’daki yaşamın yüzde 90’ını yok etmesinden kısa bir süre önce yaşadı. Bundan milyonlarca yıl sonra, günümüzden 230 ila 245 milyon yıl önce, dinozorların çağı başladı. Dinozorlara dair birçok şey biliyor olsak da bu timsah benzeri yaratıklar hakkında bilgimiz oldukça sınırlı. Ekip, benzer çalışmalarla bunun değişeceğini umuyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: All thats Interesting

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Mother Fragmanı: Jennifer Lopez Suikastçı Rolünde

Jennifer Lopez’in Suikastçı Rolünde Yer Aldığı “The Mother” Filminden Yeni Fragman

Son Derece Nadir Görülen Mantar Enfeksiyonu Endişe Yarattı

Son Derece Nadir Görülen Bir Mantar Enfeksiyonu Endişe Yarattı: Düzinelerce Kişi Hastanelik Oldu