in ,

Dinozorların Dövüş Kulübü: T-rex’lerin Davranışları İncelendi

Dinozorların dövüş kulübü ortaya çıktı. T-rex dahil pek çok dinozorun, birbirlerinin canına kastetmeden müsabakalar düzenlediği öğrenildi.

Dinozorların Dövüş Kulübü: T-rex Davranışları
- Reklam -
- Reklam -

T-rex dahil pek çok Tyrannosauridae ailesinden dinozor hakkında ilgi çekici bir davranış modeline rastlandı. Araştırmalar, bu canlıların “kendi dövüş kulüplerini” kurduklarını ve birbirlerini öldürmeye kastetmeden müsabakalar gerçekleştirdiğini ortaya koydu. T-rexler bu dövüşler sırasında çoğunlukla rakiplerinin yüzlerini ısırmakla yetiniyordu.

Tarih öncesi çağlar hakkında öğrenilecek çok şey var. Bir grup dinozorun Chuck Palahniuk’ın sonradan David Fincher tarafından sinemaya da uyarlanan Dövüş Kulübü (Fight Club) eserinde rastladığımız davranışları sergiliyor olması ise hayli beklenmedik sayılabilir.

Doğada canlılar arasında güç mücadelesi verilmesi, bölgelerin belirlenmesinde, eş seçiminde ya da en temeli olarak hayatta kalmada oldukça sıradan bir detay. T-rex’ler de bu konuya biraz daha renk katacak gibi görünüyor.

- Reklam -

Yapılan yeni araştırma, 68 milyon yıl önce Dünya’ya egemen olan bu canlıların kendi aralarında dövüş yarışmaları düzenlediğini ortaya çıkarttı.

Kanada’da Tyrannosauridae ailesine ait 200’den fazla kafatası ve çenesinden oluşan fosilleri inceleyen bilim insanları, yetişkin örneklerde birbirine çok benzeyen bazı yara izlerine rastladı.

Dinozorların Dövüş Kulübü: Tyrannosauridae Cinsinin Yeni Bir Davranışı Ortaya Çıktı

Yara izleri, Tyrannosauridlerin yüzünde yer alması ve yalnızca aynı yaş grubuna ait dinozorlarda görülmesi araştırmaya yeni bir boyut kazandırdı. Bu izlere sahip olan dinozorlar, aynı zamanda cinsel olgunluk evrelerindeydiler.

Bu bilgiler ışığında harekete geçen bilim insanları, eş adayları için veya bir bölge üzerinde hakimiyet kurma amacıyla dövüştükleri sonucuna vardı.

Dinozorların Dövüş Kulübü: T-rex Davranışları

Paleobiology adlı dergide yayımlanan bulgulara göre dinozorlar, bu yaraları rakiplerini öldürmek için açmıyordu.

Aynı türün üyeleri arasındaki ölümcül olmayan bu saldırılar, hayvanlar aleminde “yaygın” olarak kabul ediyor. Uzmanlara göre bunları araştırmak, hayvanların davranışsal ekolojisini ve üreme sistemlerini anlamak için oldukça önemli.

- Reklam -

Kanada’daki Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nde görev alan, araştırmanın başyazarı Caleb Brown, 2017’de Dinosaur Provincial Park’taki kazılarda üzerinde bir dizi uzun yara izi bulunan bir üst çene kemiği keşfetmişti. Brown ve ekibi bu keşiften sonra diğer örnekleri de araştırmaya başladı.

Livescience’a konuşan Brown, sonunda bunların aynı cinsten bir başka dinozorun diş izi olduğunu anladıklarını ifade etti.

Brown ve meslektaşları, Albertosaurus, Daspletosaurus ve Gorgosaurus gibi türlerin de dahil olduğu 202 Tyrannosauridae’nin kafatasını inceledi. Bu kafataslarının yüz kısmında yaklaşık 324 yara izi vardı. Brown konu hakkında şöyle konuştu:

“Birlikte ele alındığında bunlar, hayvanların nasıl dövüştüğünü ortaya çıkarabilir. Muhtemelen önce bir pozisyon alıyor ve birbirlerini tartıyorlardı, sonra birbirlerinin kafalarını dişlerinin arasına almaya çalışıyorlardı.”

Araştırmaya konu olan fosillere bakarak dinozorların cinsiyetini belirlemek imkansıza yakın. Dolayısıyla araştırmacılar bu dövüşe hangi cinsiyetten dinozorların katıldığına dair şimdilik net bir bilgiye sahip değil.

Siz bu araştırma hakkında ne düşünüyorsunuz? İlkel doğanın gizemlerine dair eklemek istediğiniz detaylar var mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kozmik beton astronot

Astronotlar Kan, Ter ve Gözyaşlarıyla Uzayda Yaşamın Yeşermesine Nasıl Katkı Sağlayabilir?

Biz İse Yalnızca Arabalardık - Alp Türkol

Alp Türkol’un Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde Dikkate Değer Bulunan Kitabı “Biz İse Yalnızca Arabalardık” Çıktı