İsrail’deki Yahudiye Çölü, çok ilginç bir keşfe ev sahipliği yaptı. Dünyanın en eski dokuma sepeti neredeyse mükemmel bir kondisyonda bulundu. 10.500 yıllık sepet üzerinde yapılan ilk incelemelerin sonuçlarını İsrail Antikite Bakanlığı açıkladı.
Dört farklı noktasından alınan örneklerin analizinde, sepetin insanlığın henüz çömlek yapımını bilmedikleri neolitik döneme ait olduğu anlaşıldı. Antikite Bakanlığı Arkeoloji Departmanı’nda görevli Doktor Haim Cohen’in keşifle ilgili açıklamaları şöyle:
“Profesyonel hayatım boyunca denk geldiğim en heyecan verici keşif bu.
“Sepetin 92 litrelik kapasitesi var. Henüz hangi bitkilerden yapıldığını bilmiyoruz fakat araştırmamız devam ediyor. Bildiklerimiz ise sepeti iki kişinin ördüğü ve bu ikiliden birinin solak olduğu.”
Sepet üstü bir kapakla örtülü ve boş şekilde çölde bir mağarada bulundu. İçinde herhangi bir eşyanın olmadığı sepetten sadece ufak bir miktar toprak çıktı. Bilim adamları bu toprağın içeriğini inceleyerek sepette nelerin saklandığını öğrenmeyi umuyor. Cohen’e göre sepeti üreten antik insanlar bulunduğu mağarada yaşamıyor; eşya ve ürünlerini saklamak için depo olarak kullanıyormuş.
Yahudiye Çölü’nün Özel İklimi, Dünyanın En Eski Dokuma Sepeti Gibi Antik Eşyaları Korumaya Yardım Ediyor
İsrail Antikite Bakanlığı Organik Materyaller Departmanı’nda çalışan Doktor Naama Sukenik ise sepetin bulunmasının çok büyük bir şans olduğunu düşünüyor:
“Organik materyaller normalde bu kadar uzun süre bozulmadan korunamazlar. Gelgelelim, Yahudiye Çölü’nün özel iklim koşulları ve kuru havası onlarca antik eşyanın yüz hatta binlerce yıl boyunca sağlam kalmasına imkân tanıdı.”
Yahudiye Çölü’nde yapılan yeni kazılarla İsrail ve Orta Doğu’nun geçmişi de aydınlanıyor. Sepetin bulunduğu mağaranın yakınlarında Roma döneminden kalma renkli tekstil ürünleri, sandal parçaları, 2.000 yıllık bir bite ev sahipliği yapan bir tarak, tohum ve halat parçalarına kadar pek çok değerli eşya bulundu.
Ayrıca yine Yahudiye Çölü’nde on yıllardır denk gelinmeyen başka bir keşif yapıldı: 2.000 yıllık İncil parşömenleri bulundu. Yahudiye Çölü’nün neredeyse yarısı hâlâ tamamen araştırılmış ve bütün muhtemel sürprizleri bulunmuş değil. Arkeoloji çalışmaları devam ettikçe bölge tarihiyle ilgili önemli gelişmeler olması bekleniyor.
Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşarak sohbetin parçası olabilirsiniz.
Kaynak: The Jerusalem Post
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!